Αρχική » » Αφήνουν χωρίς επιδόματα το... χακί

Αφήνουν χωρίς επιδόματα το... χακί


Σθεναρή άρνηση του ΥΠ.ΟΙΚ. να αποδεσμεύσει κονδύλι 13 εκατ. ευρώ για τα στελέχη των Ε.Δ. της παραμεθορίου. 
Στις οχλήσεις του Πενταγώνου ο κ. Σταϊκούρας απαντάει με «όχι» παρά το ότι τα χρήματα δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αφού θα εξοικονομηθούν μέσα από τη μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στον «τοίχο» του υπουργείου Οικονομικών σκοντάφτουν όλες οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υιοθετήσει μέτρα που θα μπορούσαν αφενός να ανακουφίσουν οικονομικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αφετέρου να τονώσουν το ηθικό και να ενισχύσουν την επιχειρη­σιακή ετοιμότητά τους. 

Υψηλόβαθμοι κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ. εμφανίζονται απρόθυ­μοι να κάνουν ακόμη και... την πα­ραμικρή οικονομική παραχώρη­ση προς το στράτευμα, έστω και εάν πρόκειται για μικρά ποσά, τα οποία όμως διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα του στρατιωτικού προσωπικού. 

Δικαιολογία 

Ενδεικτική της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει το υπουρ­γείο Οικονομικών την άμυνα της χώρας είναι η άρνηση του αρμό­διου αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα προς το ΥΠΕΘΑ να αποδεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα παραμεθορίου στο στε­λέχη των Ε.Δ. που υπηρετούν στον Έβρο και το ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Παρά τις συνεχείς επαφές και οχλήσεις που έχουν γίνει οπό την πλευρά κύκλων του Πενταγώνου προς το ΥΠ.ΟΙΚ. γι΄ αυτό το θέμα, μέχρι σήμερα του­λάχιστον, δεν έχει γίνει το παρα­μικρό και αυτό παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο κονδύλι δεν πρόκειται να επιβαρύνει περαι­τέρω τον κεντρικό προϋπολογι­σμό της κυβέρνησης αφού τα χρήματα θα εξοικονομηθούν μέσα από την αντίστοιχη μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ. 

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα στις περισ­σότερες από τις συζητήσεις που έχουν γίνει προς την παραπάνω κατεύθυνση επικαλούνται συνε­χώς και μονίμως τον «μπαμπού­λα» της Τρόικας, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τον κίνδυνο να καταρρεύσει π αμυντική δυ­νατότητα αποτροπής της χώρας σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που κυριαρχεί η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσο­γείου. 

Αναστήλωση ηθικού 

«Το ότι κρατάμε το εθνικό αμυντικό σύστημα μας όρθιο εί­ναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Δια­βάζετε και έχουν γραφτεί πολλά για τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, προφανώς γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη χώρα μας που είναι η βασική προτεραιότητά μας, αλλά λει­τουργεί και ως σταθεροποιητι­κός μοχλός για τις γενικότερες εξελίξεις από τις οποίες απειλεί­ται συνολικά όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά και η Ευρώπη ολόκλη­ρη. Λίγοι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι όταν μιλάμε για την κρίση στη Συρία, στην ουσία μιλάμε για μια απόσταση από τη Λάρισα έως τη Ρόδο. Άλλο τόσο χρειάζεται για να είναι κανείς στο επίκεντρο μιας περιοχής που αυτόν τον καιρό φλέγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Δη­μήτρης Αβραμόπουλος, απευ­θυνόμενος προχθές στα στελέ­χη και στο προσωπικό του ΑΤΑ και της 110 ΠΜ στη Λάρισα. 

Μέσα στις προθέσεις αλλά και στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εί­ναι η άμεση αναστήλωση του ηθι­κού του στρατεύματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διά­στημα να αναληφθούν συγκεκρι­μένες πρωτοβουλίες αλλά και να αυξηθούν οι πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών προκει­μένου να κλείσουν θέματα που αφορούν την εισοδηματική ενί­σχυση και διευκόλυνση της κα­θημερινότητας των στελεχών του στρατεύματος. 

Διατήρηση υποδομών 

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα και προ­σπαθώ κάθε φορά να περάσω το μήνυμα αυτό συνολικά στο στελεχιακό δυναμικό και στο στρατιωτικό και πολιτικό προσω­πικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Κρατούμε λοιπόν γερά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που τελι­κά κατορθώσαμε, δηλαδή αυτή η χρονιά να μην έχει καμία, μα καμία επίπτωση, καταρχήν στις απολαβές σας, αλλά από την άλ­λη μεριά και στη λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος, δηλαδή οε ό,τι αφορά τη διατήρη­ση των υποδομών μας και την απρόσκοπτη λειτουργία του», επισήμανε σχετικά ο κ. Αβραμό­πουλος κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα. 

Σύμφωνο με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο χρονικό διά­στημα ο ΥΕΘΑ πρόκειται να ξεκινήσει μπαράζ επισκέψεων σε ακριτικές μονάδες της χώρας προκειμένου να τονώσει το ηθι­κό, αλλά και να ακούσει από... πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπί­ζουν όλοι όσοι υπηρετούν στις μονάδες των συνόρων της χώρας. 

Ανοιχτό μέτωπο για τη δωρεάν μεταφορά των στρατιωτικών 

Με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία 

Να σημειώσουμε πως ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠ.ΟΙΚ. αφορά την ελεύθε­ρη κυκλοφορία των Ελλήνων στρατιωτικών με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, κατά τη μετακίνηση τους για εκτέλεση υπηρεσίας, στα πρότυπα των συναδέλφων τους στο υπουρ­γείο Προστασίας του Πολίτη. 

Πρόκειται για μια πίστωση της τάξης των διακοσίων χιλιά­δων ευρώ η οποία θα πρέπει, σύμφωνα και με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Μελών Ε.Δ., να εγγραφεί στον υπό κατάρτιση προ­ϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη σιωπηρή όμως υιοθέτηση «εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών». 

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ένε­ση ηθικού προς το προσωπικό των Ε.Δ., ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού. Να σημειώσουμε εξάλλου πως ήδη οπό το 2009 η δαπάνη για τις αμοιβές όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνά­μεις έχει μειωθεί περίπου κατά 37%, ενώ εάν συνυπολογι­στούν η κατάργηση τόσο των πάγιων οδοιπορικών όσο και των μισθολογικών ωριμάνσεων, τότε αυτό το ποσοστό εκτοξεύε­ται πάνω από 50%. 

Να προσθέσουμε επίσης πως σύμφωνα με τη διάρθρω­ση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο και ύστερα από σχετικό υπολογισμό των επιδο­μάτων, οι μηνιαίες (βασικές) αμοιβές του νεοεισερχόμενου στρατιωτικού είναι από τις χα­μηλότερες των δημοσίων υπάλληλων και μάλιστα δυσα­νάλογα μικρές για τις συνθή­κες κάτω από τις οποίες εργάζεται (24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς υπε­ρωριακή αποζημίωση υπηρε­σιών, βαρδιών, ασκήσεων, με­ταθέσεων, αποσπάσεων, ενοί­κια οικιών, κ.λ.π.). 

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-14/09/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger