Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ (της 07/08/2013)

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ (της 07/08/2013)


Σήμερα θα επισκεφθεί την Αίγυπτο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Μεγάλη πολιτική σημασία έχει το ταξίδι αυτό και επίσης και μεγάλη επικινδυ­νότητα, μιας και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα Εμφυλίου πολέμου, η αποτροπή του οποίου μάλ­λον είναι και η βασική αιτία της επίσκεψης αυτής. 

 Την ίδια στιγμή η πραξικοπηματική κυβέρνηση έχει ...
εκδώσει εντάλματα σύλληψης για πάνω από τριακόσια μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων και ο θρησκευτικός της ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος όμως, προς το παρόν, διαφεύγει της σύλληψης. Ουσιαστικά η οργάνωση είναι αυτά τη στιγμή σε καθεστώς ημι- παρανομίας και οι εξελίξεις αναμένονται οδυνηρές για τον λαό της Αιγύπτου. 

 Η αλήθεια είναι πως η νέα κυβέρνηση της Αιγύ­πτου έχει την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολι­τειών. Οι οποίες δεν δέχτηκαν καν να ονομάσουν «πραξικόπημα» την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό. Όσον αφορά την χώρα μας πάντως δεν είμαι σίγουρος πως θα πρέπει να στεναχωρηθούμε και πάρα πολύ με την αλλαγή αυτή. 

 Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν παρόμοια νοοτροπία με τον Ερντογάν και μάλιστα είναι αρκε­τά πιο συντηρητικοί από αυτόν. Σε βάθος χρόνου σίγουρα θα είχαμε επιδείνωση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο αν παρέμεναν οι Ισλαμιστές στην εξουσία. Από την άλλη με την κυβέρνηση αυτή ισχυροποιείται η θέση των Αμερικάνων στην περιοχή. 

 Το μόνο σίγουρο είναι πως αν πράγματι εξελιχθούν οι τωρινές συγκρούσεις σε έναν κανονικό εμφύλιο πόλεμο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί αρκετά. Έχουν αρχίσει να έρχονται όλο και πιο κοντά οι εστίες δράσεις των ακραίων Ισλαμιστών και σίγουρα δεν θέλουμε μια ακόμη σε γειτονική μας χώρα μετά την Λιβύη και την Συρία. 

 Μιας και λέμε για ακραίους ισλαμιστές, και­νούργιο πρόεδρο έχει το Ιράν. Ο Χασάν Ραχανί, όπως λέγεται, ορκίστηκε την Κυριακή μπροστά στην Ιρανική Βουλή. Η αλλαγή αυτή δίνει την ευκαιρία στο Ιράν να κάνει ένα νέο άνοιγμα στην διεθνή κοινότητα, ή τουλάχιστον να προσποιηθεί πως θα κάνει για να κερδίσει λίγο χρόνο. 

► Αν και δεν νομίζω να δεχθούν ποτέ οι Ισραηλι­νοί βελτίωση των σχέσεων τους με το Ιράν, όχι όσο παραμένει στην εξουσία το καθεστώς της Ισλαμι­κής Επανάστασης. Ακόμα και στο υποθετικό σενά­ριο που οι Ιρανοί διέκοπταν πράγματι το πυρηνικό τους πρόγραμμα νομίζω πως απλά θα έβρισκαν μια καινούργια αφορμή για να τους χτυπήσουν. 

 Μια είδηση από τον ευρωπαϊκό χώρο τώρα, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό του Βελγίου παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας τύπου ΝΗ 90 NFH από τα οκτώ που έχει παραγγείλει συνολικά. Αυτά μου θύμισε το μεγάλο φιάσκο με την δικιά μας παραγγελία του συγκεκριμένου ελικοπτέρου. 

 Να θυμίσω πως το 2003 είχαμε παραγγείλει 20 ελικόπτερα του τύπου και μέχρι στιγμής έχουν παραλειφθεί τα έξι και αυτά χωρίς να είναι πλήρως επιχειρησιακά. Πάντως για να τα λέμε και όλα, σε αυτή την περίπτωση δεν φταίνε μόνο οι ελληνι­κές κυβερνήσεις μιας και έχει αποδειχτεί πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι λίγο «αποτυχία». 

 Τέλος προβληματισμό προκαλεί η σύλληψη του 72χρονου Γερμανού στην Χίο, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν για το πόσο είναι σε θέση η χώρα μας να αποτρέπει τέτοιου είδους ενέργειες. Περισσότε­ρα για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα. 

(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-07/08/2013) 
SNIPER

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger