Αρχική » » ΟΙ S-300 ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΟΙ S-300 ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


■ Ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ. Μιχάλης Κωσταράκος, με επιτελείς και διοικητές σε παλαιότερη επιθεώρηση της 126 Σμηναρχίας Μάχης στην Κρήτη, όπου εδρεύουν οι δύο πυροβολαρχίες αντιβαλλιστικών πυραύλων S-300PMU-1. 
■ Για τρεις λόγους αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόσφατη συμμετοχή τους σε στρατιωτική άσκηση. 
■ «Πήγαμε καλά και τώρα περιμένουμε "επισκέψεις" από τους Τούρκους», λέει αξιωματικός της Π.Α. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Οι πολυδιαφημισμένοι πύ­ραυλοι της Πολεμικής Αεροπορίας S-300PMU-1 αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη της ασκήσεως «Ηνίοχος 2013», η οποία πραγματοποιήθηκε την (βδομάδα 3-7 Ιουνίου στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς 2013» και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Η ιδι­αίτερη γεωπολιτική συγκυρία προσδίδει επιπλέον αξία στη συμμέτοχη του εν λόγω συστήματος στην άσκηση. Έτσι λοιπόν, στο εύλογο ερώτημα «γιατί η συμμέτοχη των ελλη­νικών Κ/Β S-300PMU-1 τούτη την εποχή έχει ξεχωριστό λόγο και είναι άξια αναφοράς» μπορούμε να απαντήσουμε αναφέροντας τρεις, κυρίως, λόγους....
 
Πρώτον, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα «έπαιξε» πολύ πρόσφατα για να εξόπλιση τις αντιαεροπορι­κές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ της Συρίας, τις οποίες θα αποκτήσει φυσικά από τη Ρωσία. Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Άσαντ σε συνέ­ντευξη του, οι Ρώσοι παραδέχτηκαν ότι έχουν στείλει «κάποια τμήματα του συστήματος», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης τόνισε με νόημα ότι «αν η είδηση είναι αληθής, τότε το Ισραήλ ξέρει πολύ καλά τι να κάνει». Το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, που η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα και σε πολλά επίπεδα, είναι ότι η μόνη δυτική χώρα που έχει το σύ­στημα είναι η Ελλάδα και μάλιστα στη (σχετικά) «κοντινή» Κρήτη. 

Δεύτερον, ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ. Αντώνης Τσαντηράκης, στα τέλη του 2012 είχε δηλώσει ότι εντός του Μαΐου ή Ιουνίου 2013 προ­γραμματίζεται να γίνει η πρώ­τη βολή του συστήματος («βολή αποδοχής»), που δεν έχει πραγ­ματοποιηθεί ακόμα ούτε από τους αρχικούς χρήστες του συστήματος, Κύπριους, ούτε και από τους Έλληνες εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. 

Τρίτον, ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, γνωρίζει άριστα τι μπορεί να σημαί­νει ένα «πλήρες πλέγμα αεράμυνας» σε μια χώρα που χωλαίνει οικονο­μικά, υστερεί αριθμητικά και λόγω δόγματος και φιλοσοφίας δεν πρόκειται να αναλάβει «επιθετικές πρω­τοβουλίες». Επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν έχεις την πολυτέ­λεια να μη χρησιμοποιείς «χρήσιμα χαρτιά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή, σημειώνοντας ότι «οι S-300 αντικειμενικά θεωρούνται και είναι τέτοιοι και ο οποιοσδήποτε αντίπαλος πρέπει να τους λαμβάνει πάντα υπόψη του στο "worst case scenario" γι΄ αυτόν». Όσον αφορά τα «τεχνικά» σημεία της άσκησης «Ηνίοχος», αξίζει να σημειώσουμε ότι συμμετείχε η μια από τις δύο πυροβολαρχίες του συ­στήματος κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1, μαζί με τα συνοδευτικά βλήματα εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς Tor-M1, που χρησιμο­ποιούνται για την προστασία τους, αμφότε­ρα της 11ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (11 ΜΚΒ), και αναπτύχθηκαν εκτός της 126 Σμηναρχίας Μάχης και της αεροπορικής βάσεως Ηρα­κλείου Κρήτης. Εναντίον των συστημάτων αυτών πραγματοποιήθηκαν αποστολές καταστολής αεραμύνης SEAD Suppression Air Defence) από COMAO (Combined Air Operations) αεροσκαφών F-16 σε αντίστοιχο ρόλο, με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Από πλευράς Π.Α.. με την άσκηση «Ηνίοχος 2013», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αεροπορικής Τακτικής, και τη συμμετοχή πάνω από 100 αεροσκα­φών διαφόρων τύπων από εννέα Πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, σχεδιάστη­καν και εκτελέστηκαν αποστολές COMAO (σ.σ.: «πακέτο» στην αε­ροπορική γλώσσα). Σε αυτές «έπαιξαν» και μονάδες Κ/Β τύπου Patriot PAC-3, S-300PMU-1 και Tor-M1 της Π.Α., κα­θώς και 1-HAWK και Tor-M1 του Στρατού Ξηράς. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ερώτηση των «Παραπολιτικών» για την άσκηση, τό­νισε με νόημα «Πήγαμε πολύ καλά... Τώρα περιμένουμε επισκέψεις αναγνωριστικών αεροσκαφών και συνοδευτικών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, προκείμενου να μας τσεκάρουν». 

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι σε ανάλογη αποστολή ελέγχου των S-300 από την τουρκική Αεροπορία στην Ανατολική Κρήτη, τον Μάιο του 2006, είχε σημειωθεί η δολοφονική ενέργεια εις βάρος του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-22/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger