Αρχική » » ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΊΑ

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΊΑ


Στρατιώτης στη διάρκεια της εκπαίδευσης. 
Βαρύ πρόστιμο 6.000 ευρώ για ανυπότακτους!
Θα εισπράττεται μέσω των κατά τόπους εφοριών 

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ πολλών νέ­ων που έχουν πάρει αναβολή στρατεύσεως για σπουδές στο εξωτερικό είναι τι θα κάνουν εάν την υπερβούν είτε διότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε αν παράλληλα με αυτές έχουν βρει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, οπό­τε επιλέγουν να παραμείνουν μακριά από την Ελλάδα. 

Η κατηγορία αυτή των ανυπότακτων εξωτερικού, όπως... χαρακτηρί­ζονται, αποτελεί τη μεγαλύτερη αιμορ­ραγία ανθρώπινου δυναμικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκετές φορές, μά­λιστα, έχει τεθεί η πρόταση για υποχρεωτική στράτευση όλων στην ηλικία των 18, ώστε όλοι να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους προτού αρχίσουν τις σπου­δές τους. 

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οι συνέπει­ες αρκετά οδυνηρές για τον ανυπότακτο, ο οποίος μπορεί να βρεθεί αποκλεισμέ­νος στο εξωτερικό μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 45 ετών, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, αίρεται για όλους η υποχρέω­ση να στρατευτούν. 

Άλλαξε το μέτρο 

Ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια η ανυπο­ταξία αντιμετωπιζόταν από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη με ποινές πρόσθετης θη­τείας σχεδόν πάντα εξαγοράσιμες, τελευ­ταία στις κυρώσεις προστέθηκε η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 6.000 ευ­ρώ, το οποίο καταλογίζεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι ο υπόχρεος σε στράτευση δεν εμφανίστηκε να καταταγεί. 

Η σχετική διοικητική πράξη διαβι­βάζεται από τις στρατολογικές Αρχές στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο ανυπότα­κτος, η οποία από εκεί και πέρα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξή της. Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ο στρατεύσιμος εμφανιστεί καθυ­στερημένα για κατάταξη, δεν προβλέπε­ται διαδικασία άρσεως του συγκεκριμένου προστίμου ή συμψηφισμός του με όποια άλλη ποινή επιβληθεί. Παραμένει ακόμη ασαφές εάν και κατά πόσον η ΔΟΥ μπορεί να βάλει ένα τέτοιο πρόστιμο στις διαδικασίες διακανονισμού των χρεών προς το Δημόσιο. 

Γεγονός είναι ότι στα χρόνια που αυ­τό το μέτρο εφαρμόζεται ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανυπότακτων εξωτερικού που επέστρεψαν για να στρατευτούν, οπότε δεν έχει αντιμετωπιστεί στην πράξη το ζήτημα της εισπράξεως του προστίμου. Οι στρατολογικές Αρχές «νίπτουν τας χείρας τους», θεωρώντας ότι το ζήτημα έχει φύγει από την αρμοδιότητα τους. ενώ οι διευθυντές των ΔΟΥ βρίσκονται σε αμηχανία καθώς δεν υπάρχουν εγκύκλιοι ή άλλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν αυτά τα χρέη. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger