Αρχική » » «Δεν τα βγάζω πέρα. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό».

«Δεν τα βγάζω πέρα. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό».


Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΈΣ Φραγκούλης Φράγκος μιλά για την πρόταση που του έγινε να δουλέψει εκτός Ελλάδας, τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και για τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία.
Αυτό που συμβαίνει στο στράτευμα είναι πέραν του μέτρου. Μοιάζει με σφαγή. Ασφαλώς το χρέος όσων έχουν ταχθεί να φυλάνε την πατρίδα δεν επηρεάζεται. 

«Σφάξε τη μια τη συμφορά να πιεί το αίμα η άλλη» 

Έτσι θα μπορούσα να παραφράσω ένα δημοτικό δίστιχο για να δείξω τους γκρεμούς, τις ρουφήχτρες και τα σκοτάδια της κρίσης. Μια φήμη σερνόταν στη μικρή μας πόλη επί μέρες. Μια τρομερή φήμη. Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος φεύγει στο εξωτερι­κό για να δουλέψει! Αυτό είναι από τ΄ άγραφα. Ξέρω πως η κρίση χτύπησε τους πάντες με μεγαλοπρέπεια και πως όλοι οι Έλληνες ζούμε φτωχά, πολύ φτωχά. Και κανένας μας δεν ξέρει την τρα­γωδία που παίζεται στο σπίτι του διπλανού του. Αλλά να φύγει από τη χώρα ένας εξέχων στρατηγός ο καλύτερος γνώστης των τουρκικών θεμάτων αυτή την ώρα, δεν είναι καθόλου, μα κα­θόλου καλός συμβολισμός. 

Μια δεύτερη φήμη, εξίσου εντυπωσιακή... (αναρτήθηκε και στο ίντερνετ), έλεγε πως στον στρατηγό προτάθηκε μια σοβαρή θέση στο κράτος που θα του έδινε μισθό για μια άνετη και αξιοπρεπή ζωή. Ο ίδιος αρνήθηκε να την αναλάβει. Αφού ευχαρίστησε για την τιμή, έθεσε ως προϋπόθεση να αμβλυνθούν οι μειώσεις των μισθών από τον επαγγελματία οπλίτη μέχρι τον στρατηγό. Αυτές οι μειώσεις είναι της τάξεως του 41%-54% στους μισθούς και άνω του 65% στις συντάξεις! 

«Η σύνταξη δεν αρκεί» 

Μια και δυο, λοιπόν, και χωρίς διαβατήριο, γιατί μας συνδέει μια προσωπική φιλία, πήγα στο σπίτι του. Αν και τον αιφνιδίασα, ο στρατηγός ούτε συνέντευξη ήθελε να δώσει αυτή την εποχή, ού­τε δηλώσεις θέλει να κάνει, για να μην επιβαρύ­νει κι άλλο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα της χώρας. Ωστόσο, κατάφερα να συμπεράνω πως πράγματι η πρόταση για το εξωτερικό του έχει γίνει. Για να αναλάβει τη διοίκηση ενός ελληνικού ομίλου εκεί. «Το σκέφτομαι. Η σύνταξη μου δεν αρκεί για να τα βγάλω πέρα. Θα δούμε...». 

Για το δεύτερο ήταν κατηγορηματικός «Αυτό που συμβαίνει στο στράτευμα είναι πέραν του μέτρου. Μοιάζει με σφαγή. Ασφαλώς το χρέος όσων έχουν ταχθεί να φυλάνε την πατρίδα δεν επηρεάζεται. Όμως πρέπει να ζήσουν και αυτοί με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια». 

Καθώς ο στρατηγός είναι από τους ανθρώ­πους που πάνε τον καπνό κάτω και ας μην καπνίζει, με την ευρυμάθειά του και τις ιδέες του άπλετα μου φώτισε πολλές από τις απορίες που έχω για τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη γειτονική Τουρκία. 

Το βιβλίο του «Ποια Τουρκία - Ποιοι Τούρ­κοι;», που είχα την τιμή να παρουσιάσω μαζί με τη Λιάνα Κανέλλη, έκανε ήδη δεύτερη έκδο­ση και θα χρειαστεί ίσως και τρίτη. Είναι μπέστ σέλερ. Ο στρατηγός το επικαιροποιεί και το συ­μπληρώνει κάθε τόσο, καθώς στα ελληνοτουρ­κικά είναι ένας πανδέκτης. Κορφοσυλλέγω και από το βιβλίο και από αυτά που άκουσα τις διά­σπαρτες απόψεις του. 

«Ο Ερντογάν κόντυνε πολύ»
«0 Τούρκος πρωθυπουργός τα έβαλε με τη φύση και τον έρωτα» 

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ όλοι να αναλύσουμε τα κατά καιρούς διαδραματιζόμενα στην Τουρκία σαν να είναι μεσογειακή χώρα. Με δικά μας κρι­τήρια δηλαδή. Οι Τούρκοι έχουν εντελώς διαφορετική θεώρηση για τη ζωή. Άλλες αρχές και άλλες αξίες που εκπηγάζουν από το Ισλάμ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αποφοίτησε από ισλαμικό λύκειο. Το Ιμάμ Χατίπ Λισελερί. Συνδυάζει τη στόφα του λαϊ­κού ήρωα. Ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα Κασίμπασα, στη γειτονιά που έχει πολλούς μά­γκες και μόρτες και περιβλήθηκε με τη δόξα που του χάρισε η φυλακή. Δούλεψε κοντά σε έναν Έλληνα έμπορο, είναι Τούρκος ποντιακής κατα­γωγής. Όταν πήρε την εξουσία και με τη μεγά­λη δύναμη που του έδωσε ο λαός τον Οκτώβρη του 2007, πράγματι απόχτησε διάσταση "μεγα­λοπρεπούς" σουλτάνου. 

Ο Ερντογάν είναι πανέξυπνος - δυνατός ηγέ­της που εκμεταλλεύτηκε την έσχατη εξαθλίωση που υπέστη η Τουρκιά από την επέλαση του Δι­εθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το κόμμα του Ερντογάν εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλά­τη της Τουρκίας Η τομή ήταν βαθιά. Ελέγχει τα ισλαμικά λύκεια, τις ακαδημίες τις μυστικές υπη­ρεσίες, τη Δικαιοσύνη, εξουδετέρωσε το "βαθύ κρότος" με έναν τρόπο γοργό και αποτελεσματικό και επέβαλε ένα ήπιο Ισλάμ. 

Εναντίον του Ερντογάν κινούνται πλέον σο­βαρές εθνικές μειονότητες. Η Κουρδική, η Αζε­ρική, η Αραβική και η Τσετσενική. Οι Κούρδοι δεν ξεσηκώθηκαν από την πρώτη μέρα για να υποδείξουν πως ό,τι συμβαίνει είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Η πλατεία Ταξίμ, όσο και αν δεν συνετέλεσε στην ανατροπή του Ερντο­γάν, έφθειρε καίρια το μύθο του και στο εσω­τερικό και στο εξωτερικό. 

Τουρκικός χειμώνας 

Επιγραμματικά, οι σχολιαστές λένε πως δεν πρόκειται για αραβική άνοιξη, αλλά για Τούρ­κικο Χειμώνα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό και απρόβλεπτο είναι ότι οΤαγίπ Ερντογάν τα έβα­λε με τη φύση, τα έβαλε με τον έρωτα. Με δύο αντιπάλους ακαταμάχητους. Δεν είναι λίγο να συλλαμβάνονται οι νέοι επειδή φιλιούνται ή χαϊ­δεύονται στους δρόμους ή στο μετρό. 

Αυτό δεν είναι τόσο απλό και δεν συμβαίνει και σε πολλά μέρη του κόσμου. Να μην πίνουν έστω κι ένα ποτήρι κρασί οι νέοι; 

Το Ταξίμ από σύμβολο της δημοκρατίας έγινε σύμβολο της διαίρεσης και της διχόνοιας δύο διαφορετικών κόσμων. Ο Ερντογάν ήθελε να φτιάξει εκεί ένα Mall. Το τίμημα είναι βαρύ. Δεν μπορεί η Τουρκία να παραμείνει στο τρίπτυχο μαντίλα, νηστεία και προσευχή. Δεν μπορεί να κουνάει το χέρι στους νέους πια: "Θα σας δείξω εγώ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση". 

Εντούτοις ο Ερντογάν δεν κινδυνεύει. Αλλά όπως λέει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς ο Ερντογάν κόντυνε πολύ. Ο ίδιος άνθρωπος έλεγε από το Σε­πτέμβρη του 2012 σε απόρρητη έκθεση του ότι ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει το θώκο του είτε οπό το ΡΚΚ, είτε εξαιτίας της Συρίας είτε λό­γω οικονομικής κρίσης. 

Ο Αμπράμοβιτς χαρακτηρίζει τον Ερντογάν σαν άνθρωπο των ΗΠΑ, αλλά προβλέπει πως το Κουρδικό μπορεί να τον ενταφιάσει. Προβλέπει επίσης ότι τo κόμμα του ΑΚΡ μπορεί να διαλυ­θεί πριν τις εκλογές του 2014. Για την Τουρκία συνοψίζει ότι δεν υπάρχει πλέον το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Αντιθέτως είναι μια χώρα από την οποία πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις, πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να μη μέ­νει αβοήθητη. Και έχει κα­ταφέρει πλέον να έχει απέναντί του εξοργισμένους και τους Αλεβίτες. Σημει­ωτέον ότι ο Αμπράμοβιτς πιστεύει στο διαμελισμό της Τουρκίας». 

Υπάρχουν 17 επιθετικά σχέδια για την Ελλάδα
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ 

ΤΗΝ 29η ΜΑΪΟΥ, ημέρα μεγάλης γιορτής για τους Τούρκους (αποφράδα γιο εμάς, λόγω της πτώσης της Κωνσταντινούπολης), διάλεξε ο Ερντογάν για να κάνει τα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Στη γέφυρα αυτή έδω­σε το όνομα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που είναι όμως το Κόκκινο Πανί για τους Αλεβίδες. Σφαγέα των αποκαλούν, γιατί είχε σκό­τωσει 40.000 από αυτούς. 

Κάποια στιγμή ο στρατηγός μού έφερε τις σημειώσεις του και μου υπέδειξε σε αυτές και σε βιβλία του σημεία που συνδέονται με τις πρόσφατες εξελίξεις. Ξεσκόνισε 5.500 σελίδες του ανατρε­πτικού Σχεδίου Εργκενεκόν, όπου υπάρχουν 17 επιθετικά σχέ­δια για την Ελλάδα! Αφορούν επιβουλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδος στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά, θα είναι τα κεφάλαια στην επόμενη έκδοση του βιβλίου του. 

Κι εμείς τι κάνουμε; 

«Αυτά ήταν ντοκουμέντα για να σύρουμε την Τουρκία πιασμέ­νη από το αφτί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κι εμείς τα κατάπιαμε. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι συνδέονταν με το ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας και με τη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Για αυ­τές τις ιστορίες έχουν καταδικαστεί δεκάδες ανωτέρων αξιωμα­τικών. Κι εμείς τι κάναμε; Τα κατάπιαμε όλα και καταφέραμε να δώσουμε χείρα βοηθείας στον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, από τις κεφαλές του βαθέος κράτους, και ενώ ήταν σε εξέ­λιξη οι ανακρίσεις εις βάρος του. Του προσφέραμε νομιμοποί­ηση και επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα δυο φορές, τη μια ως Αρχηγός του Στρατού Ξηράς και την άλλη ως Αρχηγός του Γε­νικού Επιτελείου». 

Το σχέδιο «Κλωβός» είναι ανατριχιαστικό. Περιλαμβάνει ιταμές περιγραφές για επιθέσεις σε τμήματα του άνω Έβρου, στον Άρδα ποταμό, καθώς και στον μέσο και κάτω Έβρο. Από τις δύο μεγά­λες υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, είναι ολοφάνερο ότι οσάκις σχεδίαζαν τις ανατροπές του δικού τους καθεστώτος για ισοζύγιο είχαν έτοιμα προβοκατόρικα χτυπήματα στην Κωνστα­ντινούπολη. Κάτι αντίστοιχο των Σεπτεμβριανών του 1956. 

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι α παρακρατικοί και παραστρατιωτικοί θεσμοί της Τουρκίας παραμένουν εν ισχύ, για να ελέγχουν τις κυβερνήσεις και να παρεμβαίνουν καθοριστικά ακόμα και με χρήση ένοπλης βίας, όταν οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του βαθέος κράτους. Όλα αυτά που κάποτε θε­ωρούνταν ευφάνταστα σήμερα είναι απτή πραγματικότητα. 

Μόλις χθες. το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που είχε καταδικάσει σε 20ετή κάθειρξη τον πρώην αρχηγό της τουρκικής Αεροπορίας, Χαλίλ Ιμπράχ Φιρτίνα, τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ, και τον πρώην αρχηγό της Α' Στρατιάς και απέρριψε ης προσφυ­γές τους για αθώωση. 

Οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα. 

Ο στρατηγός πιστεύει ότι δεν θα γίνει εξαγωγή της κρίσης, γιατί δεν θα αφήσει ο Ερντογάν τους στρατιωτικούς να σηκώσουν ξα­νά κεφάλι. Δεν θα φέρει ξανά στην επιφάνεια έναν στρατό που είναι στη γωνία. 

«Πέρασε η εποχή των πραξικοπημάτων για την Τουρκία. Τουλάχιστον όσο κυριαρχεί αυτή η προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και γιατί όχι και του ευρύτερου κόσμου. Χωρίς να αποκλείουμε το απρόβλεπτο που μπορεί να προκύψει από το έλ­λειμμα δημοκρατίας που ανεφύη». 

Μια σύγκριση Ερντογάν - Κεμάλ 

Δεν είναι εύκολο. Είναι δυο ηγέτες τελείως διαφορετικοί, σε δυο τελείως διαφορετικές εποχές. Ο Ερντογάν δεν είναι Κεμάλ. Δεν γίνεται σύγκριση. «Ό Κεμάλ έστησε όρθια μια βαθιά ηττημένη και διαμελισμένη Τουρκία, που ήταν και μια χιλιοκομματισμένη αυτο­κρατορία. Ο Κεμάλ είχε μια προσωπικότητα που ακτινοβολούσε, όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου. Χωρίς να ξεχνάμε τον αιμοστα­γή του ρόλο στην εξόντωση του μικρασιατικού Ελληνισμού». 

Ήταν ένας κοσμοπολίτης -ακόμα και η προσωπική του ζωή, ακόμα και οι ερωτικές του προτιμήσεις αυτό έδειχναν. Ας πούμε ο περιπαθής έρως για τη Ζωζώ Ντολμάς. 

«Ο Ερντογάν είναι περίκλειστος και, όσο κι αν είναι ήπιος με το Ισλάμ, αυτό είναι και το εμπόδιό του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ
(REAL NEWS-23/06/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger