Αρχική » » Σενάριο «εθελουσίας» ανταλλαγής ένστολων

Σενάριο «εθελουσίας» ανταλλαγής ένστολων


► Η ευρηματικότητα στο έπακρο για εξεύρεση 12.500 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν. 
► Σε πίεση η κυβέρνηση με τον ερχομό της τρόικας - Κανένα αποτέλεσμα από τη διαμάχη ΔΝΤ- Ε.Ε. 
► Έπειτα οπό σχετική συζήτηση με τον αρμόδιο επίτροπο, Όλι Ρεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τις απολύ­σεις και τον ΦΠΑ στην εστίαση. 

Λύσεις, που ενδεχομένων εξαντλούν και τα όρια της… εφευρετικότητας, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να ικανοποιήσει τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την τρόικα, δηλαδή την «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την απόλυση 2.000 εργαζόμενων, κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες....
Τις προσεχείς ημέρες -ανεξάρτητα με το αν η τρόικα θα δώσει μικρή παράταση όπως θα ζητήσει η ελληνική πλευρά- αναμένεται να κληθούν «αρμοδίως» από το Μαξίμου «συναρμό­διοι» υπουργοί προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα εσωτερικής κι­νητικότητας μεταξύ υπουργείων με... ομοειδή χαρακτηριστικά. Κι αν η μετάταξη ενός γυμναστή από ένα σχο­λείο σε έναν δήμο μοιάζει απολύτως Φυσιολογική (άλλωστε, τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας βρίσκονται στο επίκεντρο ως οι μεγαλύτεροι «εργοδότες» του Δημοσίου), το σενάριο της «εθελουσίας» μετάταξης ενστόλων αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση. 

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση οικειοθελούς μετά­ταξης προσωπικού π.χ. από το Λιμε­νικό Σώμα ή ακόμη και τον Στρατό προς την Ελληνική Αστυνομία και τούμπαλιν. Η ομολογουμένως ευρη­ματική και, ενδεχομένως, ικανή να καλύψει υπηρεσιακά κενά πρόταση έχει μεν υψηλό βαθμό δυσκολίας, ωστόσο είναι ενδεικτική της αδυνα­μίας εξεύρεσης των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα. 

Πολύ πιο σοβαρή, ωστόσο, είναι η υπόθεση των απολύσεων 2.000 υπαλλήλων, άμεσα. Ο κ. Σαμαράς που επέ­στρεψε το βράδυ της Παρασκευής από τη Φινλανδία, όπου είχε και σχε­τική συζήτηση με τον αρμόδιο Επί­τροπο κ. Ολι Ρεν, αναμένεται να ανα­λάβει ο ίδιος την ευθύνη της διαχεί­ρισης του συγκεκριμένου μετώπου, μαζί με αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Εις ό,τι αφορά τις απολύσεις, κοινό μυστικό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αποτελεί ότι ο αριθμός που ζητείται δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω περιφερειακών καταργήσεων ή συγχωνεύσεων οργανισμών, για τις οποίες, παρεμπιπτόντως, έχει σηκωθεί κύμα αντιδράσεων από τοπικούς βουλευτές! Ωδ εκ τούτου, ο κύριος όγκος θα αναζητηθεί μέσω μιας ΔΕΚΟ που θα... θυσιαστεί. Η φημολογία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για την ακρίβεια τμήμα αυτών όπως η ΕΛΒΟ, ή ακόμη και για την ΕΡΤ επιμένει. 

Στη μεν πρώτη περίπτωση, ωστό­σο, απαιτούνται πολλά προπαρα­σκευαστικά βήματα, στη δε δεύτερη, αυτής της κατάργησης διευθύνσεων ή υπηρεσιών της ΕΡΤ, θα απαιτηθεί η πολιτική απόφαση των τριών πο­λιτικών αρχηγών, καθώς θα πρό­κειται για μία πρωτοφανή και ιδι­αιτέρως φορτισμένη πολιτικά επι­λογή. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να... μεταθέσει τις αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο και την υλοποίησή τους για λίγο πιο πίσω, παραμένει αμφίβολο ωστόσο αν η τρόικα θα συμφωνήσει στην περίοδο χάριτος που ζητείται. 

Δύσκολη είναι και η διαπραγμά­τευση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία -πέραν του συμβο­λισμού της- δεν έχει πλέον, όπως ανα­γνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη τα θετικά αποτελέσματα που θα μπο­ρούσε να έχει αν υιοθετείτο πριν από ένα χρόνο. 

Το «λάθος» 

Αν και ο νέος κύκλος διαπραγμά­τευσης με την τρόικα θα γίνει υπό το βάρος του mea culpa του ΔΝΤ, στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες. Άλλωστε, τα μηνύματα, από τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, για συ­νέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ, εκ των πραγμάτων, αποσταθεροποιεί την πολιτική και κοινωνική βάση επί της οποίας η κυβέρνηση θα κινηθεί, καθώς ανα­μένεται να αυξηθούν οι ενστάσεις για μέτρα όπως οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις βάσει «ενός λάθους προγράμματος». «Η διαπραγμάτευση· είναι συνεχής και δεν γίνεται δημοσίως ή με κραυγές» είναι η πάγια απάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης Ε.Ε. - ΔΝΤ αλλά, εν καιρώ, να χρησιμοποιήσει υπέρ της Ελλάδας τις επισημάνσεις του Τα­μείου. Στο Μαξίμου, πάντως, εμφα­νίζονται δικαιωμένοι τόσο για την κριτική Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο και τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή ύφεσης, όσο και για τις αλλαγές που προβλέφθηκαν με το δεύτερο μνη­μόνιο, όπως η πρόβλεψη για νέα ανα­διάρθρωση του χρέους. 

Από το Ναύπλιο οι αλλαγές 

Από την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το Ναύπλιο, και τον πρώτο χώρο συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Βουλευτικό, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται την προσεχή Κυριακή να «ανοίξει τα χαρτιά του» για το ζήτημα των θεσμών, του πολιτικού χρήματος και της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ενταχθούν σταδιακά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η εκδήλωση του Ναυπλίου, γεμάτη συμβολισμούς, θα σηκώσει την αυλαία και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Άλλωστε, εντός του μήνα, εξαντλείται και η τυπική 5ετής περίοδος από την προηγούμενη αναθεώρηση, εντός της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μεταβολές. 

Καθώς τα κυβερνητικά κόμματα βάλλονται, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επι­κεντρωθεί σε διατάξεις που ενισχύουν τη λογοδοσία του πολιτικού κόσμου (αλλαγή διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, βουλευτική ασυλία κ.ά.), τη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων αλλά και την ενίσχυση του συστήματος ελέγ­χου και ισορροπιών εντός πολιτικού συστήματος. Έτερο μείζον θέμα θα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αναμένεται να αναζωπυρωθεί εκ νέου η αντιπαράθεση για το ιδιωτικά ή μεικτά πανεπιστήμια. 

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο ανώτατων θητειών για πρωθυπουργό, βουλευτές και άλλους αιρετούς, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή ακόμη και η μεί­ωση του αριθμού των βουλευτών. Ενδιαφέρον έχουν και οι σκέψεις για ρή­τρες εξάντλησης της 4ετούς κοινοβουλευτικής περιόδου ώστε να μην εκβιά­ζονται πρόωρες εκλογές.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-09/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger