Αρχική » » ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ


• Στιγμιότυπο από την άσκηση «Πυρπολητής» στην οποία έλαβαν μέρος επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού. 
Οι εξελίξεις στην Άγκυρα αυξάνουν τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φρόντισε να κάνει μια «βόλτα» από τις επίλε­κτες μονάδες των Ειδι­κών Δυνάμεων. 

του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com 

Με εξαιρετικό ενδι­αφέρον, αλλά δι­ακριτικά παρακο­λουθεί η Αθήνα τη «θερμή» κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς αυτή συμπίπτει, στο δικό μας εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με μια νέα κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης (υπουργός ο Δημήτρης Αβρα­μόπουλος. αναπληρώτρια η Φώφη Γεννηματά και υφυπουρ­γός ο Αθανάσιος Δαβάκης). 

Για τον σκοπό αυτόν άλλωστε ο αρχηγός...
ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, την εβδομάδα που μας πέρασε φρόντισε να κάνει μια «βόλτα» από τις επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, που αποτελούν τμήμα της νέο-συγκροτηθείσας Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Σκοπός ήταν να τους κάνει μια «γυμναστική των αφτιών», να τους πει δηλαδή μερικές κουβέντες και να τους ευχαριστηθεί για την άριστη επίδοση τους στην τελευταία άσκηση «Πυρπο­λητής», που πραγματοποιήθηκε προ δεκαημέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια από τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαί­σιο υλοποιήσεως των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που έχουν συμφωνη­θεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις ούτε και (προγραμματισμένες) «επιστημονικές» έρευνες διαφόρων σκάφων της Τουρκίας. 

Αυτά βέβαια σε τυπικό επίπε­δο, γιατί κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και πως θα αντιδράσει, υπό το καθεστώς ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων στο εσωτερικό της χωράς, είτε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν είτε το κεμαλικό πα­ρακράτος. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία γίνεται λόγος, υπό μορφή «προειδοποιήσεως», περί εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταστολή των ταραχών. Αυτό βεβαίως για όσους εντυπωσιάζονται από τίτλους ή απλώς αγνοούν. Γιατί «η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων» αφορά αποκλειστικά την εμπλοκή της Στρατοχωροφυλακής (Jantarma), η οποία όμως σε όλη την ύπαιθρο χώρα της Τουρκίας, εκτός των μειζόνων αστικών κέντρων της Άγκυρας και της Κωνσταντινουπόλεως, εκτελεί διπλά καθήκοντα. Τόσο αστυνομεύσεως όσο και στρατιωτικά. 

Η Στρατοχωροφυλακή αποτελεί τον τέταρτο από τους συνολικά πέντε κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θυμίζου­με ότι οι άλλοι τέσσερις είναι οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και η Ακτοφυλακή. Επιπλέον παρα­δοσιακά ο εκάστοτε αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής είναι στρατηγός των χερσαίων δυνά­μεων, ο οποίος προέρχεται από το Πεζικό, ενώ οι αξιωματικοί της προέρχονται από την τουρ­κική Στρατιωτική Ακαδημία. 

Επομένως, για τη δύναμη αυτή δεν είναι ούτε παράξενο ούτε πρωτόγνωρο να διαλύει διαδηλωτές, αφού είναι Αστυνομικό σώμα, με Στρατιωτική δομή, οργάνωση, πειθαρχία και κα­νονισμούς, προκείμενου να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, δι­αθέτοντας δικές «της» ειδικές δυνάμεις, αεροπορικό κλάδο, βαρύ οπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Το κρίσιμο θέμα είναι ότι, επει­δή η τουρκική Στρατοχωροφυλακή περιλαμβάνει ακριβώς όλα το προηγούμενα, τυχόν εμπλοκή της αναμένεται να «εξαγριώσει» τον κόσμο. Αυτό γιατί «παραδοσιακά» και, συνηθισμένη από την καταστολή των Κούρδων και των ληστών της υπαίθρου, λειτουργεί με αυξημένη σκληρότητα έναντι των «απέναντί» της, γεγονός που «εξ αντανακλάσεως» αυξάνει την ένταση και επομένως και την αντίδραση της κυβερνήσεως για εκτόνωση της κρίσεως. 

Αυτό ακριβώς το σημείο «φοβάται» και η Αθήνα. Ότι δηλαδή η τυχόν επέμβαση της Στρατοχωροφυλακής, αν και δεν είναι παράνομη η έκνομη, αλλά μια από τις αποστολές της, αναμένεται να αναζωπύρωση το κλί­μα της εντάσεως στο εσωτερικό της χώρας και συνακόλουθα θα αναζητηθεί από την κυβέρνηση «διέξοδος εκτόνωσεως» της έκρυθμου καταστάσεως, με τον «συνήθη τρόπο», δηλαδή «εκτόνωση στο Αιγαίο», παρά τα προβλεπόμενα από τα ΜΟΕ περί δίμηνης αποχής λόγω τουρισμού. Και γι' αυτό οι αρμόδιοι φροντίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους. 

ΠΑΡΑ … ΠΟΔΑ

Έκλεισε το CAOC-7 

ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υπο- στρατηγείο Τυρνάβου τέλος πλέον, και το πιο πιθανό είναι στις υπερσύγχρονες υπόγειες εγκαταστάσεις του, στο Κουτσόχερο Λαρίσης, να εγκατασταθεί το Εθνικό Κέ­ντρο Αεροπορικού Ελέγχου, όλο ή τμήμα του, που σήμερα εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης. Η τελετή απενεργοποιήσεως (φωτ.) του Κέντρου Συν­δυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center-7/CAOC-7) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνί­ου. Το «παρών» έδωσαν ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρ­χηγός Τακτικής Αεροπορίας (και διοικητής του CAOC-7), αντιπτέραρχος (I) Βασίλης Βαΐτσης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ξένοι ακόλουθοι. Το κλείσιμο του CAOC-7 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναδιοργά­νωσης του ΝΑΤΟ. Σημειώ­νεται ότι πριν από αυτό είχε κλείσει και το αντίστοιχο CAOC-4 της Σμύρνης, καθώς όλη την αεροπορική δρα­στηριότητα του νοτίου τομέα του ΝΑΤΟ έχει αναλάβει πλέον το Αεροπορικό Στρα­τηγείο νότου στη Νάπολη της Ιταλίας. Στη Σμύρνη υπάρχει τώρα ένα χερσαίο υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ, που όμως δεν είναι υπεύθυ­νο για τον ελληνικό εναέριο χώρο. 

Όπου τολμούν οι «αετοί» μας 

Άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, ημέρας και νύχτας, πραγματοποίη­σαν οι αλεξιπτωτιστές της 2ας Μοίρας (2 ΜΑΛ) με τη βοήθεια του προσωπικού του 4ου Τάγματος Αεροπο­ρίας Στρατού (4 ΤΕΑΣ), στο πλαίσιο συνεκπαιδεύσεως του προσωπικού. Οι ρίψεις πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη ρίψεως ξηράς και θαλάσσης της Πάχης Με­γάρων. Όταν όλοι οι άλλοι πίνουν το φρέντο καπουτσί­νο τους στα «χαρακώματα» της … Πλατείας Κολωνακίου, τα παιδιά αυτά, μόνιμοι και στρατεύσιμοι, τολμούν εκεί όπου οι άλλοι περνούν και δεν… ακουμπούν. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/06/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger