Αρχική » » Κατεδάφιση της Εθνικής Άμυνας

Κατεδάφιση της Εθνικής Άμυνας


του Περικλή Νεάρχου 
Πρέσβυς ε.τ 

Η εφαρμογή των συνταγών ακραίας λιτότητας της τρόικας έφερε ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος της χώρας. Εφαρμογή όμως παρόμοιων και χειρότερων συνταγών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη εθνική ζημία. 
Είναι δυνατόν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπως και η Πολεμική Αεροπορία να παρακολουθούν παθητικά τους Τουρκικούς εξοπλισμούς και την επερχόμενη ανατροπή κάθε αεροναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο; 

Ένα από τα εμβληματικά αγάλματα που βλέπει ο επισκέπτης της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα είναι ο σιδηρουργός που χτυπά με το σφυρί του στο αμόνι ένα ξίφος για να το κάνει δρεπάνι. Ο Ρώσος καλλιτέχνης, εμπνευσμένος από τα συνθήματα και τα μηνύματα της επαναστάσεως του 1917, μετέ­φρασε σε έργο τέχνης αυτό που είχε γίνει λαϊ­κό επαναστατικό τραγούδι: «Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα σπαθιά, να τα κά­νουμε δρεπάνια να δουλεύει η εργατιά». 

Πράγματι, η Ρωσική επανάσταση είχε ως... ένα από τα κύρια συνθήματά της την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Ξέρου­με όμως όλοι τι έγινε στη συνέχεια. Τα ξίφη δεν έγιναν δρεπάνια. Αντιθέτως τα ξίφη έγιναν πολύ περισσότερα. Το νέο καθεστώς βρέθηκε μπροστά σε άτεγκτες επιλογές ξένες εισβολές και απειλές και αναγκάσθηκε ν' αγωνισθεί για την επιβίωση του, προτάσ­σοντας τον νόμο της ανάγκης και της ισορροπίας δυνάμεων. 

Οι Αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν την ανάγκη πάνω ακόμη κι απ' τους θεούς. Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο στην Ιλιάδα, όταν στην πεδιάδα του Ιλίου έρχονται αντιμέτωποι σε μονομαχία ο Σαρπηδών, υιός του Διός και ο Πάτροκλος. Ο Ζευς σκέφθηκε ενστικτωδώς μια στιγμή να κάνει χρήση της παντοδυναμίας του και να σώσει τον Σαρπηδόνα. Η Ήρα όμως τον επετίμησε σκληρά. Του υπενθύμισε ότι ρόλος του δεν είναι να αποτρέπει την ειμαρμένη μοίρα ενός θνη­του, αλλά να εγγυάται την τάξη του κόσμου, πάνω στην οποία βασιλεύει η ανάγκη. 

Το δίδαγμα από τα παραπάνω είναι ότι η Άμυνα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μονομερής υπόθεση. Προσδιορίζεται αναγκαστικά από τη στάση και την πολιτι­κή των άλλων, που αντιπροσωπεύουν για μια χώρα τις απειλές και τους κινδύνους σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις φιλοδοξίες και τις απρο­κάλυπτες επεκτατικές διεκδικήσεις της Άγκυρας. Μια σχετική ισορροπία δυνάμεων και ικανότητα αποτροπής επιβάλλονται ως στοιχειώδης ανάγκη εθνικής αυτοάμυνας αλλά και διασφαλίσεως της ειρήνης. 

Ασφαλώς, η δραματική οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η χώρα είναι αναπόφευκτο να έχει συνέπειες και στον τομέα της Άμυνας όπως σε όλους τους άλλους τομείς. Αυτό όμως που γίνεται στην Άμυνα υπερβαίνει κάθε όριο. Οι δαπάνες έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο σχεδόν σε σχέ­ση με τις δαπάνες του 2009. Όταν, μάλιστα κλιμακώνονται και επιταχύνονται οι εξοπλι­σμοί στην Τουρκική πλευρά και εντείνονται οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις. 

Τουρκικοί Εξοπλισμοί και ανάπτυξη της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας 

Οι Τουρκικοί εξοπλισμοί και η συστηματι­κή ανάπτυξη μιας μεγάλης πολεμικής βιομηχανίας εντάσσονται σε μια μακροπρό­θεσμη στρατηγική για την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη. Η αιχ­μή του δόρατος όμως αυτής της προσπάθειας στρέφεται προς την κατεύθυνση της θάλασσας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στον χώρο αυτό συγκλίνουν τα συμφέροντα του γεωστρατηγικού ελέγχου με τον μεγάλο πλούτο των ενερ­γειακών κοιτασμάτων και της οριοθετή­σεως της ΑΟΖ. 

Η Άγκυρα επιδιώκει αεροναυτική ανα­τροπή και κυριαρχία στο Αιγαίο. Μετά από μια σειρά προσπαθειών στον τομέα της Πο­λεμικής Αεροπορίας με επίκεντρο το νέο μα­χητικό 5ης γενεάς και την πολεμική αεροπο­ρική βιομηχανία στρέφει τώρα τις προσπάθειες της στο Πολεμικό Ναυτικό. Αναπτύσσει αλματωδώς τη ναυπηγική της ικανότητα και υλοποιεί συστηματικά μια σειρά ναυτικών προγραμμάτων, που περιλαμβάνουν νέες φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλακάτους, περι­πολικά ανοικτής θαλάσσης και υποβρύχια. 

Τα τελευταία είναι του ίδιου υπερσύγχρονου τύπου 214, που παρήγγειλε εδώ και μία δε­καετία περίπου το Ελληνικό Πολεμικό Ναυ­τικό. Παρέλαβε, όμως ένα από τα τέσσερα που παρήγγειλε και από τα άλλα δύο που προσέθεσε αργότερα. Τρία άλλα, έτοιμα σχεδόν, παραμένουν καθηλωμένα στον Σκα­ραμαγκά. Καθηλωμένο παραμένει επίσης άλλο ένα παλαιότερο, τύπου 209, που είχε προγραμματισθεί για μετασκευή ώστε να αποκτήσει και αυτό ικανότητα αναερόβιας προώσεως των υποβρυχίων του τύπου 214. 

Η ίδια Γερμανική εταιρεία που είχε ανα­λάβει το πρόγραμμα των Ελληνικών υπο­βρυχίων συνεργάζεται τώρα με Τουρκι­κά ναυπηγεία για τη συμπαραγωγή έξι υποβρυχίων 214, που θα αρχίσουν να πα­ραδίδονται από το 2015. Σε μια πρόσφατη κίνηση, το Τουρκικό υπουργείο Αμύνης προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για τη συμπαραγωγή του πυραύλου IDAS, που εκτοξεύεται από υποβρύχια τύπου 214 κατά εναερίων, θαλασσίων και επιγείων στόχων. Ο πύραυλος αυτός παρέχει, προ­φανώς, στα Τουρκικά υποβρύχια ένα πολύ μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα. 

Είναι δυνατόν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπως και η Πολεμική Αεροπο­ρία να παρακολουθούν παθητικά τους Τουρκικούς εξοπλισμούς και την επερ­χόμενη ανατροπή κάθε αεροναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο; 

Οι Τουρκικές εξοπλιστικές προσπάθειες δεν περιορίζονται, άλλωστε, στον αερο­ναυτικό τομέα. Περιλαμβάνουν και τον Στρατό Ξηράς, γεγονός που έχει ως συνέ­πεια να διαταράσσονται και οι υπάρχουσες ισορροπίες στη Θράκη. Από την άποψη αυτή, σημειώνονται ιδίως ο σχεδιασμός και η παραγωγή του εθνικού άρματος Altay, η εγχώρια παραγωγή σύγχρονου πυροβό­λου μεγάλου βεληνεκούς, σε συνεργασία με τη Νότιο Κορέα, η ανάπτυξη εγχώριων πυραυλικών και πολυπυραυλικών συστημάτων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, με κύριο παράδειγμα το πυραυλικό σύστημα Γιλντιρίμ, που είναι ήδη επιχειρησιακό. 

Τα αμυντικά προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τη λογική της τρόικας 

Η εφαρμογή των συνταγών ακραίας λι­τότητας της τρόικας έφερε ολέθρια απο­τελέσματα στην οικονομία και στο κοινω­νικό κράτος της χώρας. Εφαρμογή όμως παρόμοιων και χειρότερων συνταγών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη εθνική ζημία. 

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν' αναγνωρισθεί στην τρόικα δικαιοδοσία προσ­διορισμού των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα και καθορισμού της πολιτικής και των αναγκών της Εθνικής Άμυνας. Είναι γνωστή, π.χ., η στερεότυπη Αμερικανική παραίνεση προς την Ελλάδα «να τα βρει με την Τουρ­κία». Την ίδια άποψη συμμερίζονται, δυστυχώς, και αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι μέσα και έξω από το NATO. Η τρόικα δεν μπορεί να γίνει, με το πρόσχημα της λιτότητας και της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως, μηχα­νισμός για την επιβολή στην Ελλάδα μιας καχεκτικής Άμυνας, τύπου Βουλγαρίας, που δεν θ΄ αφήνει περιθώριο για καμία ισορροπία δυνάμεων και ικανότητα απο­τροπής σε σχέση με την Τουρκία και θα καθιστά, αντιθέτως, την Ελλάδα όμηρο Τουρκικών εκβιασμών. 

Για την αντιμετώπιση της καταστάσεως αυτής χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγι­κή, που θα περιλαμβάνει πολιτική συμμα­χιών και στρατηγικών σχέσεων, κατεπεί­γουσες προμήθειες αμυντικού υλικού για την κάλυψη των μεγάλων κενών στο αμυ­ντικό σύστημα και μακροπρόθεσμη πολιτική για την πολεμική βιομηχανία. 

Στον τομέα των στρατηγικών σχέσεων, έχουν προέχουσα θέση η Γαλλία το Ισραήλ και η Ρωσία με δεδομένη την πολιτική των ΗΠΑ και του NATO. Η ανάπτυξη των σχέ­σεων με τη Ρωσία δεν είναι απρόσκοπτη. Δεν πρέπει όμως η Ελλάδα ν' αποδεχθεί τη στέρηση από την πολιτική της του ρόλου του Ρωσικού στρατηγικού παρά­γοντα στις οικονομικές της σχέσεις και στην εθνική της ασφάλεια. 

Η σύσφιγξη των σχέσεων της με τις τρεις παραπάνω χώρες και συμπληρωματικά με την Κίνα μπορούν να τη βοηθήσουν ν΄ αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα νέων αναγκαίων προμηθειών, με παραπομπή των πληρωμών σε βάθος χρόνου Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η ενεργοποίηση με τη Ρωσία της συμφωνίας για τα 450 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ3, όπως επίσης η διαπραγμάτευση άλλων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα των πυ­ραύλων και της αντιαεροπορικής άμυνας. Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι μια υπερεπείγουσα ανάγκη για τη συνοδεία, την κάλυψη και το αξιόμαχο των αρμάτων. 

Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Γαλλία για την ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου Fremm και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εί­ναι μια πρώτη αλλά προσωρινή απάντηση στο κενό που δημιουργούν οι Τουρκικοί εξοπλισμοί στη ναυτική ισχύ στο Αιγαίο. Δεν αρκεί όμως η λύση αυτή. Χρειάζεται η αναζωογόνηση των Ελληνικών ναυπηγείων και η αναδιοργάνωση της Ελληνικής πολε­μικής βιομηχανίας. Χρειάζεται πρώτ΄ απ' όλα το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού στον Σκαραμαγκά και η άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων. 

Η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ είναι πολύτιμος και αναγκαίος παράγοντας ισορροπίας και αποτροπής για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση ιδίως με τους ενεργεια­κούς πόρους της ΑΟΖ. Πρέπει η σχέση αυτή ν΄ αξιοποιηθεί και ν΄ αναπτυχθεί, με σεβασμό παραλλήλως των αρχών που αφορούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος, σε δέκα και πέντε χρόνια αντιστοίχως μπορούν βα­σίμως να υπολογίζουν στο μεγάλο πλεο­νέκτημα που θα τους δώσει η εκμετάλ­λευση των υποθαλασσίων πόρων τους. Θα πρέπει μέχρι τότε να πολιτευθούν σωστά ώστε να διαφυλάξουν τη στρατη­γική αυτή προοπτική. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-27/06-03/07/13) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger