Αρχική » » Η Αίγυπτος ξανά σε ισορροπία στις σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία

Η Αίγυπτος ξανά σε ισορροπία στις σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία


Ως πολύ σημαντική εκτιμούν διπλωμα­τικοί κύκλοι την επίσκεψη του αιγυπτίου υπουργού εξωτερικών, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς έρχεται να επιστεγάσει τη μεγάλη προ­σπάθεια που έγινε από την ελληνική πλευρά για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο μετά την καθεστω­τική αλλαγή που έφερε η «Αραβική Άνοιξη» και τις αρχικές ανησυχίες που δη­μιούργησε η «απότομη» προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας. Η Αίγυπτος αποτελεί κρίσιμης σημασίας χώρας στη Μ. Ανατο­λή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή ένωση την ίδια.... 

Υπογρά­φηκε σειρά συμφωνιών που με κυριότε­ρες αυτές που αφορούν την επανίδρυση του Ελληνο-Αιγυπτιακού επιχειρηματι­κού συμβουλίου, τη συνεργασία ανάμε­σα στους λιμένες Αλεξάνδρειας και Πειραιά και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ε­νόψει και της ελληνικής προεδρίας, (η σχέση με την Ε.Ε «καίει» τους Αιγυπτίους, καθώς, μεταξύ άλλων, η χώρα μα­στίζεται από οικονομική κρίση και η Έ­νωση αποτελεί έναν από τους σημαντι­κότερους δανειστές). Τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης δύο: 

Η διαβεβαί­ωση του αιγυπτίου υπουργού ότι προ­στατεύονται στο ακέραιο οι ήδη υφιστά­μενες ξένες επενδύσεις (μετά την καθε­στωτική αλλαγή υπήρξαν προσφυγές για την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχει­ρήσεων, ζήτημα που αφορά ελληνικές εταιρίες που είναι στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα τον Τιτάνα), και, πολύ σημαντικότερα η διαβεβαίωση και δέσμευση της Αι­γύπτου ότι θα κρατήσει στάση ουδετε­ρότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε όποιο ζήτημα προκύψει, (ή είναι ήδη ανοικτό, όπως, π.χ η ΑΟΖ), και δεν θα συμμετάσχει ή δεν θα στηρίξει μονομερείς τουρκικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. 

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-16/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger