Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 12 Ιουν 2013

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 12 Ιουν 2013


Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ένας Έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Μ113, το οποίο οδηγούσε, ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει. 

Πρώτα από όλα να εκφράσουμε τα ... θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου στρα­τιώτη. Μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν μας ασυγκίνητο. Ένας ακόμα νεκρός προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο όσων έχουν δώσει την ζωή τους για τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Ας ευχηθούμε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. 

Δεν πρέπει όμως να μην αναζητήσουμε και τις ευθύνες που υπάρχουν για αυτό το δυστύχημα. Αρχικά η εκπαίδευση των Ελλήνων στρατιωτών, που γίνεται χρόνο με το χρόνο χειρότερη και δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις. Πλέον παρατη­ρούμε την αδυναμία των στρατιωτών να ανταπο­κριθούν στα βασικά, πόσο μάλλον όταν χρειαστεί να επιχειρήσουν κάτω από πολεμικές συνθήκες. 

Βέβαια, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως με μια θητεία εννιά μηνών μπορεί και να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και ταυτόχρονα να επανδρώνονται οι μονάδες. Ακόμα πιο δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως με τις τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα και μέσα μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή εκπαίδευση. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και αν η εκπαίδευση επαρκούσε, δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως μιλάμε γιο ένα οπλικό σύστημα που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής και όσο καλά και αν έχει συντηρηθεί είναι φυσικό να παρουσι­άζει πολύ συχνά αστοχίες και προβλήματα. (Όχι πως τα συγκεκριμένα οχήματα είναι και από τα πιο καλοσυντηρημένα του στρατού). 

Για να κλείσουμε το θέμα, όπως έχουμε ξανα­πεί από αυτή την στήλη, το οχήματα αυτά είναι παντελώς ακατάλληλα για επιχειρήσεις. Η ανάγκη για την αντικατάσταση τους είναι επιτακτική. Αν και η ζωή του άτυχου στρατιώτη θα μπορούσε να έχει σωθεί με καλύτερη εκπαίδευση και συντή­ρηση, οι ζωές πολλών χιλιάδων στρατιωτών είναι καταδικασμένες αν αυτά τα οχήματα Βρεθούν στο πεδίο της μάχης. 

Επιστρέφοντας στο θέμα της προηγουμένης εβδομάδος, οι ταραχές στην Τουρκία δεν έχουν σταματήσει ακόμα. Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια παρακολουθεί σαν απλός θεατής το θέαμα και αυτή τη φορά. 

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να αντε­πιτεθεί και ήδη το κόμμα του ανακοίνωσε πως θα καλέσει σε συγκεντρώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπο του. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγου­ρος τι αποτέλεσμα θα έχει η κλιμάκωση αυτή, που θυμίζει γεγονότα που έχουν συμβεί και σε άλλες χώρες της περιοχής. 

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η Τουρκία θα είναι πολύ διαφορετική την επόμενη μέρα μετά το τέλος της κρίσης. Στη μια περίπτωση θα έχει επικρατήσει η κυβέρνηση και η εξουσία της πλέον θα είναι απόλυτη και αδιαμφισβήτητη στο εσωτερικό της χώρας. 

Η άλλη περίπτωση είναι να ανατραπεί η κυβέρ­νηση και τότε κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και πιο θα είναι το μέλλον της Τουρκίας. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η αναστάτωση αυτή δίνει μια πιθανότητα στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βρεθεί πάλι στο ίδιο επίπεδο με τους «απέναντι». Φτάνει μόνο και στην δικιά μας πλευρά να υπάρχει κατάλληλη Ηγεσία για να εκμε­ταλλευτεί την ευκαιρία. 

SNIPER 
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΉ -12/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger