Αρχική » » 0 ιμάμης που θέλει να ρίξει τον Ερντογάν

0 ιμάμης που θέλει να ρίξει τον Ερντογάν



► Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πνευματικός πατέρας και πρώην μέγας χορηγός του Τούρκου πρωθυπουργού έχει στόχο να «αποκαθηλώσει» τον «σουλτάνο».
► Οι Γκιουλενιστές έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνο­μία της Τουρκίας, τοποθετώντας τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Σήμερα εκτιμάται ότι το 80% των αξιωματικών της τουρκικής Αστυνο­μίας ελέγχεται από αυτούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον Ερντογάν στις κρίσιμες ώρες που ζει η Τουρκία.
► 0 ΙΜΑΜΗΣ Φετχουλάχ Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, καθώς στην Τουρκία του απαγγέλθηκε κα­τηγορία για προετοι­μασία εξέγερσης. 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ 

0 διακόπτης για την αποκαθήλωση του Ταγίπ Ερντογάν από τον θρόνο του πα­ντοδύναμου ηγέτη και μεταρρυθμιστή στην Τουρκία έπεσε πριν από περίπου δυο μή­νες σε μια φάρμα της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Εκεί όπου ζει αυτοεξόριστος ο -αόρατος κυ­βερνήτης της Τουρκίας-, ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν, πνευματικός πατέρας του Ερντογάν και μέγας χορηγός του κόμματός του. 

Η βίαιη προσπάθεια του Ερντογάν να ...
καλύ­ψει με το πέπλο του «σκληρού Ισλάμ» την καθημερινή ζωή των Τούρκων, η φιλοδοξία του να μεταπηδήσει στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλάζοντας το Σύνταγμα για να γίνει ένας Πρόεδρος με υπερεξουσίες αλλά και η άρνησή του να «συμπορευτεί» με τη Δύση (λέγε με ΗΠΑ) έφεραν την οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών. 

Από το 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, ο Φ. Γκιουλέν και το ομώνυμο κίνημα του διέκριναν σε αυτό τον «πολιτικό Δούρειο Ίππο» που θα τους βοηθούσε να υλοποιήσουν τον βασικό στόχο τους: την άμεση παρέμβαση στην άσκηση εξουσίας στην Τουρκία. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, άλλαξε ριζικά όταν μετά τις τουρκικές εκλογές του 2011 ο Τούρκος πρω­θυπουργός ένιωσε να «απειλείται» από τη διείσδυση του Γκιουλέν στην Αστυνομία, τη Δικαιο­σύνη, την παιδεία και τα ΜΜΕ, ενώ ο δεύτερος έκρινε ότι το «πνευματικό του παιδί» είχε ξεφύγει από τον σωστό δρόμο της δημιουργίας ενός μετριοπαθούς δυτικού Ισλάμ -ελεγχόμενου από τη Δύση- και προχωρούσε στον μοναχικό δρόμο του απόλυτου ηγέτη της Τουρκίας. 

Με τους διαδηλωτές 

Σήμερα, ο «πατέρας» Γκιουλέν εμφανίζεται αποφασισμένος να «φάει» το πνευματικό του παιδί, Τ. Ερντογάν. Οι οπαδοί του ιμάμη, γνωστοί ως Γκιουλενιστές ή Φετουλαχιστές βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο πλευρό όλων εκεί­νων που διαδηλώνουν απ' άκρου εις άκρον της Τουρκίας αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύ­τερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρωθυπουργός σε σχέση με το Κί­νημα Γκιουλέν. 

Ένα πανίσχυρο Κίνημα που περιλαμβάνει επιχειρηματικούς και οικονομικούς οργανισμούς μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, χιλιάδες ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της Τουρ­κίας. Παράλληλα, οι Γκιουλενιστές έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία της Τουρκίας τοποθετώντας τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Σή­μερα εκτιμάται ότι το 80% των αξιωματικών της τουρκικής Αστυνομίας ελέγχεται οπό αυ­τους, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον Ερντογάν στις κρίσιμες ώρες που ζει η Τουρκία. 

Ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν ζει αυτοεξό­ριστος στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν στην Τουρκία τού απαγγέλθηκε κατη­γορία για προετοιμασία εξέγερσης μέσω ηχο­γραφημένων κηρυγμάτων. Αν και στα τουρκι­κά δικαστήρια απαλλάχτηκε των κατηγοριών, ο ίδιος επέλεξε από το 1998 να ζει σε ένα τεράστιο αγρόκτημα στην Πενσιλβάνια της Αμερικής που του άνοιξε με ζέση την «αγκαλιά» της. 

Γιο τις διαχρονικές σχέσεις του με τις κυβερ­νήσεις των ΗΠΑ έχουν γραφτεί πολλά. Η υπο­στήριξη που φέρεται να παρέχει η CIA στο Κί­νημα Γκιουλέν αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτη­σης στην Τουρκία, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία απόδειξη γι' αυτό. Η τεραστία οικονομική δύναμη του Κινήματος το οποίο υπολογί­ζεται ότι διαθέτει μπάτζετ μεγαλύτερο των 25 δισ. δολαρίων, οδηγεί κατά καιρούς σε σενά­ρια περί απευθείας χρηματοδότησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ή από τη Σαουδική Αραβία, όλο αυτά όμως κινούνται στη σφαίρα της σεναριολογίας. 

Το βέβαιο είναι πως η Δύση τον αποδέχτη­κε από την πρώτη στιγμή ως έναν μετριοπαθή, εκσυγχρονιστή θρησκευτικό ηγέτη χωρίς προ­σωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, που διατείνεται ότι το Ισλάμ και ο μοντερνισμός μπορούν να συνυπάρξουν ορμονικά. Είναι χαρακτηριστι­κό ότι το 2008 ο Γκιουλέν ψηφίσθηκε οπό τους αναγνώστες του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy ως «ένας από τους πιο σημαντι­κούς διανοούμενος του κόσμου», ενώ το περι­οδικό ΤΙΜΕ τον κατέταξε στις 100 προσωπικό­τητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή πα­γκοσμίως για το 2013. Σύμφωνα με τον πρώ­ην ανταποκριτή των THE New York Times στην Τουρκία, Στέφεν Κίνζερ, «η επιρροή του στην τουρκική κυβέρνηση είναι τεράστια». 

Αυτόν τον «εσωτερικό- αντίπαλο, τον πρώην μέντορα και βασικό υποστηρικτή του, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στη φλεγό­μενη Τουρκία. Και όπως όλα δείχνουν, ο Γκιου­λέν είναι «σαν έτοιμος από καιρό» για το τουρκι­κό «μπρα-ντε-φερ» εξουσίας που έρχεται. 

Επέκταση στη Θράκη 

Ο «αόρατος» Τούρκος ηγέτης ιμάμης Φ. Γκιου­λέν τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρήσει να επε­κταθεί και στη Θράκη, με πρωταρχικό στόχο την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας σε όσο το δυνατόν περισσότερους μουσουλμανοπαίδες. Η ίδρυση ιδιωτικού σχολείου και πανεπιστημίου «σκοντάφτει» στην ελληνική νομοθε­σία, ωστόσο οι άνθρωποι του Γκιουλέν αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να ασκήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Ένα φροντιστήριο στην Κομοτηνή και ένα στην Ξάνθη λειτουργούν αυτήν τη στιγμή με την «ευγενική χορη­γία» του Κινήματος Γκιουλέν υπό απολύτως νόμιμες συνθήκες, ενώ πολλοί χριστιανοί εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει στην περιοχή κάνουν λόγο και για ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται κατ' οίκον σε ομάδες 5-6 μαθητών από συνεργάτες του Κινήματος. 

Η «αφανής» χρηματοδότηση των «Κατηχητικών του Κορανί­ου» (Κουράν Κουρσού) αποτε­λεί ακόμη μία πλευρά της δράσης των Γκιουλενιστών στη χώρα μας. Πρόκειται για τουρκόγλωσσα φρο­ντιστήρια στα οποία, έκτος από το Κοράνι, διδάσκονται η τουρκική γλώσσα και η Ιστορία της Τουρ­κίας αλλά στην πράξη αποτελούν τη βασική μέθοδο εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης με όχημα την εκπαίδευση. 

(REAL NEWS-09/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger