Αρχική » » Απαντάμε με ασκήσεις … Ζεν στις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Απαντάμε με ασκήσεις … Ζεν στις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο


Για 40 ολόκληρα λεπτά τουρκικά φωτογραφικά μαχητικά έκοβαν βόλτες πάνω από το Αγαθονήσι.
Εντείνει την επιθετικότητά της η Άγκυρα με μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης, ενώ η Αθήνα επί του παρόντος παραμένει απλώς θεατής των εξελίξεων. 

Φόβους για άμεση κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με απροσδιόριστες συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α Μεσογείου, εκφράζουν κύκλοι του Πενταγώνου με αφορμή το μπαράζ επιθετικών ενεργειών στο οποίο ήδη από προχθές προχωρούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.... 

Με το μεγαλύτερο μέρος του πο­λεμικού της στόλου να έχει «περικυκλώσει» τα μισά σχεδόν ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, υπό το άλλοθι της διε­ξαγωγής της άσκησης Deniz Kurdu 2013 και το σύνολο σχεδόν των αε­ροδρομίων της στα παράλια της Μι­κράς Ασίας να τελούν υπό αυξημένη ετοιμότητα, η Άγκυρα κατά τις τελευ­ταίες ημέρες προχωρεί σε μια ξεκά­θαρη επίδειξη δύναμης έναντι της χώρας μας, με την ελληνική πλευρά, επί του παρόντος, να παραμένει απλώς θεατής των εξελίξεων. 

Οργανωμένο σχέδιο 

Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα πως οι τουρκικές επιθετικές ενέργει­ες αυξάνουν σε σοβαρότητα από μέ­ρα σε μέρα, δείγμα ότι πρόκειται για την εκτέλεση ενός καλά οργανωμέ­νου σχεδίου που στόχο έχει να δοκιμάσει τις «αντοχές» του αμυντικού μας συστήματος αλλά και τα όρια της ελληνικής υποχωρητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και η υπερ- πτήση που εκτέλεσαν χθες πάνω από το Αγαθονήσι 4 τουρκικά μαχητι­κά αεροσκάφη, 2 F-16 και 2 φωτο­γραφικά Φάντομ RF-4, τα οποία εν συνεχεία αντί να αποχωρήσουν, όπως μέχρι σήμερα συνήθιζαν με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, παρέμειναν εντός του εθνικού μας ενα­έριου χώρου για 40 ολόκληρα λεπτά! 

Το γεγονός ότι επί ένα τόσο με­γάλο χρονικό διάστημα τα 4 τουρκι­κά μαχητικά «αλώνιζαν» μέσα στο Αιγαίο, χωρίς να κινηθούν άμεσα προς αναχαίτισή τους αντίστοιχα ελληνι­κά, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Η απάντηση των συγκεκριμένων ερω­τημάτων μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στην τακτική της «στρατηγικής ψυχραιμίας» -σύμφωνα με φράση του πρώην ΥΕΘΑ Ευ. Βενιζέλου- που φαίνεται πως έχει υιοθετήσει η χώρα μας από το 2010 και εντεύθεν για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. 

Αναχαίτιση 

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο σχηματισμός των τουρκικών αερο­σκαφών εισήλθε στον FIR Αθηνών Νότια της Σάμου «και στις 08:43 τα 2 RF-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερ-πτήση στο Αγαθονήσι σε ύψος 8.000 ποδών. Ο σχηματι­σμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ σης 09:23 Ανατολικά Ρόδου». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το σύνολο των τουρκικών αεροσκα­φών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρί­σθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική». Παράλληλα, πέρα από τις υπερ-πτήσεις, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκε και ένας αρκε­τά μεγάλος αριθμός παραβιάσεων του ΕΕΧ από 4 τουρκικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι οποί­ες ήρθαν ως συνέχεια των αντίστοι­χων αποστολών που πραγματοποί­ησαν προχθές 8 συνολικά ελικόπτε­ρα που απογειώθηκαν από τουρκι­κές φρεγάτες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. 

Προσβολή μνήμης 

Οι χθεσινές επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας ωστόσο, εκτός από την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της στο Αιγαίο, έκρυβε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε συμβολικό επίπεδο, αφού πραγματοποιήθηκαν ανήμερα την επέτειο του θανάτου του σμηνα­γού Κώστα Ηλιάκη, από τουρκικό F- 16 πριν από 7 ακριβώς χρόνια. Να θυ­μίσουμε πως σαν χθες, στις 23 Μαΐου του 2006, ο Κώστας Ηλιακής χάθηκε στον εναέριο χώρο μεταξύ Καρπά­θου και Κρήτης όταν το μαχητικό αε­ροσκάφος τύπου F -16 του οποίου ήταν κυβερνήτης συγκρούστηκε με τουρκικό μαχητικό -προσπαθούσε να προσεγγίσει την Κρήτη για να εντοπί­σει τις θέσεις των S 300- έπειτα από δολοφονικό ελιγμό του Τούρκου πι­λότου. Ο Έλληνας σμηναγός δεν μπόρεσε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του καθώς ο Τούρκος πιλότος έριξε το δικό του αεροσκάφος πάνω στην καλύπτρα του ελληνικού F-16. Αντίθετα, ο Τούρ­κος πιλότος κατάφερε να σωθεί. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-24/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger