Αρχική » » Αναθέρμανση σχέσεων με Ρωσία και «όπλο» τα αμυντικά θέματα

Αναθέρμανση σχέσεων με Ρωσία και «όπλο» τα αμυντικά θέματα


• Ο Παναγιωτόπουλος ακολουθεί τον Σαμαρά στη Μόσχα. 
• Οι δύο χώρες έχουν σε εκκρεμότητα και τη βολή επιχειρησιακής αποδοχής των συστημάτων S-300PMU1,η οποία φέρεται να μεταφέρθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο. 

Ως μια κίνηση της κυβέρνησης «να βγάλει από τον πάγο» τις ελληνο-ρωσικές αμυντικές σχέσεις, αλλά και ως μια ένδειξη δυσαρέσκειας προς την Ουάσινγκτον για την «πόρτα» που έριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά, αξιολογείται η αιφνιδιαστική συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου στην αποστολή που θα ακολουθήσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού την επόμενη Τετάρτη στη Μόσχα... 

Παρά το γεγονός ότι η αμυντι­κή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κινείται σε εξαιρετικά «χαλαρούς ρυθμούς», έπειτα από ένα εξαιρετικά σύντομο, αλλά θερμό, φλερτ επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη χρο­νική περίοδος ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθή­νας-Μόσχας. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί άλλωστε και το σημαν­τικό ενδιαφέρον που υπάρχει από ρωσικές εταιρείες-κολοσσούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στον αμυντικό τομέα. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου το γεγονός πως ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στη ρωσική πρω­τεύουσα αξιοποιώντας τη διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη -με τη συμμέτοχη πολλών υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ- για να έχει σει­ρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεων τόσο με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού όσο και με άλ­λους Ρώσους αξιωματούχους. 

Μέσα στις προθέσεις της ελληνι­κής πλευράς είναι να βολιδοσκο­πήσει πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις - βρίσκονται σε τέλμα εδώ και περί­που 3 χρόνια- για την υλοποίηση μιας συμφωνίας-πλαισίου που θα διέπει την ελληνο-ρωσική αμυντι­κή συνεργασία. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι «καίγονται» για την ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3HEL, από τον Σ.Ξ., επι­διώκοντας ταυτόχρονα να εξετά­σουν και τα περιθώρια που υπάρ­χουν αναφορικά με τη συμμέτοχη εταιρειών τους στις μελλοντικές προμηθείες των Ε.Δ. και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Εκκρεμότητα 

Να σημειώσουμε επίσης πως οι δύο χώρες έχουν σε εκκρεμό­τητα τη βολή επιχειρησιακής απο­δοχής των συστημάτων S- 300PMU1 η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Το πόσο σημαντική θεωρείται, πάντως, η συγκεκριμένη επίσκε­ψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα καταδεικνύεται και από το γεγονός πως απασχό­λησε και τη συνάντηση που είχαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Πρό­εδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Είναι η πρώτη σημαν­τική επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα ύστερα από πολύ και­ρό. Η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη, μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη» επι­σήμανε ο κ. Παπούλιας. 

«Είναι μια ευκαιρία να ανα­θερμάνουμε και τις σχέσεις με τη ρωσική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα εγ­καταλείπει τις παραδοσιακές επι­λογές της. Είμαστε ΝΑΤΟϊκή χώ­ρα, είμαστε χώρα του δυτικού κό­σμου...», ανέφερε από την πλευ­ρά του ο ΥΕΘΑ. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για το επικείμενο ταξίδι που προγραμματίζει στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνη­ση έχει προτεραιότητα την περαι­τέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και για τις αλλαγές που προωθεί στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμε­ων, η οποία, αφού συζητηθεί για άλλη μια φορά στην αρμόδια Επι­τροπή της Βουλής, θα τεθεί υπό­ψη του ΚΥΣΕΑ για έγκριση. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-21/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger