Αρχική » » Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στην Άγκυρα ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΚΥΠΡΟ

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στην Άγκυρα ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΚΥΠΡΟ


• «Εφαρμόστε το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κύπρου», διαμηνύει η Ε.Ε. στην Τουρκία. 

Οι ενταξιακές διαπραγμα­τεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε θα αποκτήσουν δυναμική μόνον όταν η Άγκυρα ομα­λοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της. Αυτή ήταν η απάντηση που πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου Σύνδεσης επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί για το ρυθμό «χελώνας» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.... 

Η υπόσχεση για το άνοιγμα ενός Κεφαλαίου, του πρώτου μετά από τρία χρόνια, ασφαλώς και δεν ικανοποιεί την Άγκυρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι 17 Κεφάλαια παραμένουν «παγωμένα», κυρίως από την Κύπρο, την οποία η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει. Ο διάλογος μεταξύ του κ. Νταβούτογλου και του αρμό­διου επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης είναι εν­δεικτικός του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές. 

«Στην Τουρκία λέμε ότι ένα λουλούδι δεν φέρνει την άνοιξη», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξω­τερικών θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της χώρας του για το άνοιγμα ενός μόνο Κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Εφαρμόστε το πρόσθετο πρωτό­κολλο και θα έχετε έναν κήπο με λουλούδια», ήταν η απάντηση του κ Φούλε, εννοώντας προφανώς τα Κεφάλαια που έχει «παγώσει» η Κύπρος. 

Στο ανακοινωθέν που εκ­δόθηκε μετά το Συμβούλιο Σύνδε­σης, η Ε.Ε σημειώνει τη βαθιά της απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει τη δέσμευσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμο­γή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. «Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου μπο­ρεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία», αναφέ­ρει το ανακοινωθέν, σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει ση­μειώσει οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Βίζα 

Σχετικά με τα επιμέρους θέματα στη χθεσινή συνεδρίαση, η Άγκυρα ζήτησε πιεστικά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της Κοινότητας, καθώς επίσης να συμμετάσχει στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία) για ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, με το επιχείρημα ότι θίγονται ζωτικά της οικονομικά συμφέροντα στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης που έχει υπογράψει με τους Ευρωπαίους. Οι απαντήσεις που πήρε ο κ. Ντα­βούτογλου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την Άγκυρα. 

Αναφορικά με την κατάργηση της βίζας, οι Ευρωπαίοι τού είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα μόνο εφόσον η Τουρκία υπογράψει και εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρο­μεταναστών, οι οποίοι από το έδαφός της εισέρχονται στην Ελλάδα και την κοινοτική επικράτεια. Η Άγκυρα θέλει η επανεισδοχή και η βίζα να εφαρμοστούν ταυτόχρονα. 

Σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρ­κίας στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, το αίτημα αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί για νομικούς λόγους. 

Ο κ Νταβούτογλου ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους να άρουν το εμπάργκο όπλων στη Συρία, ωστόσο ούτε αυτό το αίτημα μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί στους κόλπους της Ε.Ε οι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες. 

Βρυξέλλες. Ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-28/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger