Αρχική » » Δρομολογείται η νέα δομή Εν. Δυνάμεων

Δρομολογείται η νέα δομή Εν. Δυνάμεων


• Εγκρίθηκαν οι αλλαγές σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες υπό τον πρωθυπουργό. 
• Αναμένεται να μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, από τον βαθμό του ταξιάρχου και πάνω. 
• Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές μειώνεται η «στρατιωτική γραφειοκρατία». 

Μέσα σε δύο χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που προβλέπονται από τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ενεκρίθησαν χθες ομόφωνα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος των μετα­βολών που επέρχονται στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οποίες άρχισαν να σχεδιάζονται και να συζητούνται από το 2009, είναι η προσαρμογή της λειτουργίας τους στα νέα ...δεδομένα ασφαλείας και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Από τις δρομολογούμενες αλλαγές αναμένεται να μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, από τον βαθμό του ταξιάρχου και πάνω. 

Επιπλέον, χθες, το ΚΥΣΕΑ ενέ­κρινε την προμήθεια 460 τεθω­ρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία θα παρα­χωρηθούν δωρεάν από τις ΗΠΑ. Εγκρίθηκαν, τέλος, προγράμματα συντήρησης και προμήθειας αν­ταλλακτικών για οπλικά συστή­ματα και ιπτάμενα μέσα. 

Όσον αφορά τις βασικές παραμέτρους της νέας δομής, αυτές είναι: 

Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α και Β Σωμάτων, ενώ στις έδρες τους θα παραμείνουν άλλες μονάδες. 

Κατηγοριοποιούνται σε Δυνάμεις Άμυνας, Αντίδρασης και Ασφαλείας οι δυνάμεις που δια­τίθενται στην 1η Στρατιά. 

Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης και συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. 

Η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων διαλύεται και εν­σωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο. 

Η 70ή Στρατιωτική Διοίκηση, με έδρα την Αθήνα, καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού. 

Καταργείται, επίσης, η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης στην Κο­ζάνη και στην έδρα της μεταφέ­ρεται η 9η Μηχανοποιημένη Τα­ξιαρχία. 

• Καταργείται η 97η Στρατιωτική Διοίκηση της Χαλκίδας και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού. 

 Η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) μεταφέρεται από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πο­λέμου και μονάδες διοικητικής μέριμνας. 

 Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε Σύνταγμα. 

Πολεμικό Ναυτικό 

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυ­τικό, οι μετασχηματισμοί αφο­ρούν την κατάργηση της Μοίρας Υποστήριξης της Διοίκησης Φρε­γατών, τα πλοία της οποίας εν­σωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται. Επιπλέον, καταργείται η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, καθώς και η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, που εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. 

Τέλος, στην Πολεμική Αερο­πορία, οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές θα είναι περιορισμένης εμβέλειας και πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς (ΑΤΑ- ΔΑΥ- ΔΑΕ). 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές οι μάχιμες μονάδες ενισχύονται και, παράλληλα, μειώνεται η επο­νομαζόμενη «στρατιωτική γρα­φειοκρατία», το κομμάτι δηλαδή που δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς. 

Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-31/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger