Αρχική » » Ελάτε «απέναντι» για καρδιογράφημα

Ελάτε «απέναντι» για καρδιογράφημα


Ελληνοτουρκική μάχη στο Ανατολικό Αιγαίο για τον έλεγχο του ιατρικού τουρισμού - Το Αδραμύττιο «πολιορκεί» τη Μυτιλήνη. 
Στην αντεπίθεση η Χίος, η οποία διαφημίζει ότι διαγνωστικά κέντρα του νησιού λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα.
Η τουριστική «αντιπαλότητα» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα «απέναντι» παράλια καθώς φαίνεται διευρύνεται και στον τομέα παροχών υγείας. Η Τουρκία επιχειρεί... επεκτατική πολιτική στη Μυτιλήνη, αλλά άμεση ήταν η απάντηση της Χίου. «Ελάτε σε εμάς για τις εξετάσεις σας». 

Ελληνοτουρκική «σύρραξη», με έπαθλο τα σκήπτρα του ιατρικού τουρισμού, απειλείται στο Ανατολικό Αιγαίο. Ήδη οι πρώτες «επιθετικές» κινήσεις καταγράφηκαν στη Μυτιλήνη, όπου ιδιωτικό νοσοκομείο από το «απέ­ναντι» Αδραμύττιο διαφημίζει στους κατοίκους του ελληνικού νησιού τις υπηρεσίες του. Οι υπεύθυνοι του νο­σοκομείου δεν περιορίστηκαν σε φυλλάδια και στο Διαδίκτυο, αλλά διοργάνωσαν ακόμα και δωρεάν εκδρομές προκειμένου οι κάτοικοι της Μυτιλήνης να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις... εγκαταστάσεις του ιδιω­τικού νοσοκομείου και τις ομορφιές της περιοχής! Όμως η Χίος πέρασε στην αντεπίθεση προβάλλονται μέ­σω τουριστικών πρακτορείων τη δυνατότητα οι επισκέπτες από την Τουρκία να απευθύνονται σε διαγνωστικά κέντρα και άλλες ιδιωτικές δομές υγείας του νησιού. 

Όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας, η πρώτη «κρού­ση» από πλευράς του ιδιωτικού νο­σοκομείου που βρίσκεται στο Αδρα­μύττιο της Μικράς Ασίας έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν υπεύθυνοι του τουρκικού νοσοκομείου για να ενημερώσουν σχετικά τον ιατρικό κόσμο. «Δεν δώσαμε και μεγάλη ση­μασία», ήταν η αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Όμως πρόσφατα ενημερώθηκε ο σύλλογος ότι ετοιμάζεται γραφείο του ιδιωτικού θε­ραπευτηρίου στη Μυτιλήνη. Πριν από περίπου ένα μήνα διοργανώθηκε η πρώτη εκδρομή περιήγησης Ελλή­νων στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού νοσοκομείου, με όλα τα έξοδα πλη­ρωμένα από τους Τούρκους. Στη δω­ρεάν εκδρομή περιλαμβανόταν και γεύμα. Συμμετείχαν 105 κάτοικοι της Λέσβου, κυρίως από περιέργεια. Λίγες ημέρες μετά διοργανώθηκε και δεύ­τερο γκρουπ, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι υπήρξε και ευθεία πρόταση από το νοσοκομείο για να υπο­βληθούν σε εξετάσεις. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έχει ήδη ζητήσει νομική συμβουλή για το ζήτημα, «πατώντας» στο γεγονός ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών, οπότε η λειτουργία του γραφείου-πρακτορείου του ιδιωτικού νοσοκομείου εν­δέχεται να είναι παράνομη. Ο σύλ­λογος έχει κάνει επίσημη αναφορά στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο εξετάζει την υπόθεση, ενώ στη νομική διερεύνηση του ζητήματος προχωρεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο γραμματέας του ΠΙΣ Κώ­στας Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας στην «Κ», εκτίμησε ότι με τις κινήσεις αυτές οι Τούρκοι επιχειρηματίες πε­ριμένουν να δουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Εάν αυτές είναι χλιαρές, τότε θα θεωρηθεί ότι υπάρχει κενός χώρος τον οποίο και θα επιχειρήσουν να καλύψουν. Ο ίδιος κάνει λόγο και για καθυστερή­σεις της ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. 

Αντίστροφη εικόνα 

Πάντως στη Χίο η εικόνα είναι αντίστροφη. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλ­λόγου Χίου, καρδιολόγος στο νοσο­κομείο του νησιού Αθανάσιος Καρτάλης, τον τελευταίο χρόνο, ύστερα από ειδική ρύθμιση που έγινε με τη βίζα των Τούρκων πολιτών, έχουν αυξηθεί οι επισκέπτες στο νησί, κυ­ρίως το Σαββατοκύριακο. «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν ανοιχτά διαγνωστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο για να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να απευθύνονται σε αυτά και παράλληλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του νησιού που διορ­γανώνουν αυτές τις εκδρομές από την Τουρκία προβάλλουν τη δυνα­τότητα που υπάρχει για ιατρικό του­ρισμό στο νησί». 

Σημειώνεται ότι η Χίος, εκτός από τις δομές του ΕΣΥ, διαθέτει και ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σε αντίθεση με τη Μυτιλήνη που δεν έχει ιδιωτικό νοσοκομείο και καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και επισκεπτών με τις μονάδες του ΕΣΥ. 

Τεράστιες ελλείψεις και στα Δωδεκάνησα 

«Οι Τούρκοι επιχειρηματίες κά­νουν τη δουλειά τους. Το θέμα εί­ναι τι κάνουμε εμείς για να μην εκ­μεταλλεύονται τις δίκες μας ελλείψεις και αδυναμίες», σημειώνει στην «κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παν. Προβέτζας. Οι μονάδες υγείας του Ανα­τολικού Αιγαίου, όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζουν ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικό. Στη Μυτιλήνη οι ανάγκες αφορούν αγροτικούς γιατρούς, αλ­λά και ορισμένες ειδικότητες για το νοσοκομείο, όπως π.χ. αναισθησιολόγο και ουρολόγο. Για τη Ρόδο κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη πέντε επικουρικών γιατρών: τρεις για το νοσοκομείο –καρδιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος- και δυο γενικοί γιατροί για το μικρό νησιά, αφού το Καστελλόριζο και η Τήλος έχουν μείνει ακάλυπτα ιατρικώς και γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν με εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών από κέν­τρα Υγείας. 

Στη Χίο, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η πρόσληψη επικουρικού νευρολόγου και νευροχειρουρ­γού, καθώς και εντατικολόγου, με δεδομένη την παράδοση της νέας πτέρυγας που θα διαθέτει και ΜΕΘ (τώρα έχει μόνο ΜΑΦ). Η Χίος δια­θέτει Super Puma για αεροδιακομιδές, ωστόσο για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να στελεχωθεί με γιατρό-συνοδό ασθενών. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται περί τις 1.400 αεροδιακομιδές ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων από νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση -για διακομιδή ασθενών- και πλωτών μέσων. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 678 διακομιδές με πλωτά μέσα, εκ των οποίων 301 με σκάφος του λιμενι­κού και 377 με πλοία της γραμμή και ιδιωτικά μέσα. 

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-19/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger