Αρχική » » Έντονο παρασκήνιο για τα ενεργειακά

Έντονο παρασκήνιο για τα ενεργειακά


Φουντώνει η μάχη για τους αγωγούς, εν αναμονή της απόφασης για το ποιο σχέδιο θα επιλεγεί για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Με εντατικές παρασκηνιακές κινήσεις και υπόγειες πιέ­σεις κλιμακώνεται το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα φουντώνει και η μάχη των αγωγών, εν αναμονή της απόφασης για το ποιο σχέδιο –Nabucco West ή ΤΑΡ θα μεταφέρει το αζερικό φυ­σικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.... 

Η Άγκυρα, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας, επιμένει και επιχειρηματο­λογεί ότι ο καλύτερος δρόμος για τη μεταφορά των νέων κοιτασμάτων στη λεκάνη της Λεβαντίνης είναι δια μέσου Τουρκίας. «Ισραηλινοί και Ελληνοκύπριοι αξιωματού­χοι καθώς και αντιπροσω­πείες της ΤΔΒΚ συμφωνούν σε μια πραγματικότητα: Η εκμετάλλευση στο έπακρο του φυσικού αερίου της πε­ριοχής θα επιτευχθεί με έναν αγωγό που θα περνά από την Τουρκία. Όλα τα στοι­χεία καταλήγουν σ' αυτή την ιδέα». 

Για την Κύπρο 

Ο Τανέρ Γιλντίζ, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει μια συνολική λύση για το Κυπρι­ακό προκειμένου να ξεκι­νήσει το εμπόριο (φυσικού αερίου), αρκεί - η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να ανα­γνωρίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής διοίκησης και να τους αποδώσει το με­ρίδιο τους». Μάλιστα έσπευσε να παραλληλίσει την κατάσταση με την Κύπρο με εκείνη που υπάρχει στη σχέση Άγκυρας-Βαγδάτης για τα πετρέλαια του νότιου Ιράκ και δήλωσε ανοιχτός σε ιδέες για συνεργασία, με την προϋπόθεση να τηρείται η νομιμότητα, ξεχνώντας προφανώς να αναφερθεί στις τουρκικές ευθείες απειλές προς τη Λευκωσία. 

Την ίδια ώρα, σε χθεσι­νό της ρεπορτάζ η τουρκική «Ζαμάν» κάνει εκτενή ανα­φορά στην προσπάθεια της Αθήνας να επηρεάσει την αναμενόμενη για τον Ιούνιο απόφαση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτα­σμα Σαχ Ντενίζ II υπέρ του σχεδίου για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ). «Η Ελλάδα θεωρεί τον ΤΑΡ μια καλή ευκαιρία για να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και να γί­νει ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην περι­οχή», τονίζει ο Εμρέ Ισερί, ενεργειακός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Καντίρ. Το δημοσίευμα δίνει έμφαση στη διπλή επίσκεψη στο Μπακού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Πάντως, όπως λέει στην εφημερίδα ο Ροφσχάν Ιμπραΐμοφ, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Με­λετών του Μπακού, «η απόφαση της αζερικής κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενίζ θα ληφθεί βάσει εμπορικών κριτηρίων, με την προσθήκη της γεωστρατηγικής προσέγγισης». 

Στο Ισραήλ 

Το ενεργειακό και η συ­νεργασία μεταξύ Αθήνας-Τελ Αβίβ-Λευκωσίας θα τεθούν και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στο Ισραήλ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, επί του παρό­ντος, διατηρεί και τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών. Ισραηλινές εταιρείες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών νοτίως της Κρήτης. Στις επαφές αυτές αναμένεται να οριστι­κοποιηθεί και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει καθυστερήσει ήδη αρκετά, αλλά, σύμφωνα με πληρο­φορίες, δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το φθινόπωρο. 

Τις εξελίξεις στην ευρύ­τερη περιοχή συνοψίζει στη «Χουριέτ» ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν, τονίζοντας ότι «το ενεργειακό παιχνίδι γίνεται με όρους ψυχρού πο­λέμου και συνδέεται απόλυ­τα με το πολιτικό και κυρίως με τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών». 

Του Τάσου Τσακίρογλου
(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-28/05/20Ι3)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger