Αρχική » » 0 Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

0 Ερντογάν στην Ουάσινγκτον


Συρία, Ισραήλ, Κύπρος και ενέργεια αναμένε­ται να συζητηθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον κα­τά την επίσημη συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει ενδελεχώς την αμερικανική κυβέρνηση για τις θέ­σεις της λόγω των πολλαπλών συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Κέρι με τον Τούρκο ομολογό του κ. Νταβούτογλου όλο το προηγούμενο διάστημα.... 

Αυτή η προσέγγιση, όμως, σε καμιά περίπτω­ση δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη σύμπλευση των δύο πλευρών και όποιος θεώρει ότι η Άγκυρα είναι το «πειθήνιο όργανο» των ΗΠΑ στην περιο­χή της Μέσης Ανατολής μάλλον διαβάζει ανάπο­δα την κατάσταση. 

Με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας στη βαλίτσα του ο κ. Ερντογάν πολύ θα ήθελε να αποσπάσει από την Ουάσινγκτον το «πράσινο φως» ώστε η Τουρκία να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την προ­στασία της από τη Συρία, με τη δημιουργία πιθα­νώς μιας ουδέτερης ζώνης μέσα στο συριακό έδαφος. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογείτο η στάση της Τουρκίας υπέρ μιας ενεργούς ανάμει­ξης της διεθνούς κοινότητας στη συριακή τραγω­δία, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν φαίνεται διατιθέμενη να το κάνει, καθώς αποσύρει δυνά­μεις από την περιοχή και δεν θέλει να υποβαθμί­σει για την ώρα τα ρωσικά συμφέροντα εκεί. 

Η Ουάσινγκτον επείγεται και θα πιέσει τον κ. Ερντογάν για μια άμεση και πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, κάτι που θα σημαίνει βεβαίως ότι ο Τούρκος πρωθυπουρ­γός δεν θα πραγματοποιήσει τη διαφημισμένη επίσκεψή του στη Γάζα αμέσως μετά την Ουάσινγκτον. Το πρόβλημα είναι σοβαρό για την Άγκυρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει ομοίως πολύ-διαφημίσει τη σθεναρή υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τσι­τώνοντας τα νεύρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. 

Ομοίως η Ουάσινγκτον δεν καλοβλέπει την τό­σο στενή και σε βάρος της Βαγδάτης συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους του Ιράκ. Η πονηρή Άγκυρα όμως έφτασε στην Ουάσινγκτον με φρέσκια φρέσκια την υπογραφή του πετρελαϊκού γίγαντα Exxon Mobil με την Άγκυρα και την κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ για άμεση έναρξη πετρελαϊκών ερευνών στην πε­ριοχή. 

Ο κ. Ερντογάν θα θέσει βεβαίως και το κυ­πριακό πρόβλημα στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Ομπάμα, ως ‘αποκλειστικός» συνομιλη­τής της Ουάσινγκτον στο θέμα, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ. Το θέμα δεν θα τεθεί βεβαίως με την «παραδοσιακή» μορφή του, αλλά ως θέμα «ασφαλείας» για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, που αφορούν πολλούς- Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ- και που επηρεάζεται άμεσα από την επίλυση του Κυπριακού. 

Καθώς το θέμα των υδρογονανθράκων τείνει να γίνει από μόνο του ένα... μίνι Μεσανατολικό, η Ουάσινγκτον δεν αναμένεται να λύσει τώρα τον γόρδιο δεσμό... 

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-16/05/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger