Αρχική » » Περίεργες αποφάσεις, ακατανόητες παραλείψεις

Περίεργες αποφάσεις, ακατανόητες παραλείψεις


Η αυτοϋπονόμευση της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας. 

Παρακολουθήσαμε, με κατάπληξη, την τελευταία περίοδο, την τρόικα να παρεμβαίνει ακόμη και στις λεπτομέρειες των αμυντικών δαπανών. Να πιέζει, π.χ., όχι μόνο για περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των στελεχών, αλλά και για περι­κοπές στις ώρες εκπαιδεύσεως και πτήσεως των πιλότων, στον αριθμό των αξιωματικών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, στην προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτι­κών... 

Είναι φυσικό σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, κατά την οποία δοκιμάζεται ολόκλη­ρος ο Ελληνικός λαός, ότι η περικοπή δαπα­νών θ' αγγίξει όλους τους τομείς. Η Ελλάδα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο οικονομική κρίση. Αντιμετωπίζει επίσης την αμφισβή­τηση του εθνικού της χώρου. Ειδικότερα στη σημερινή συγκυρία η Άγκυρα προβάλ­λει απροκάλυπτα διεκδικήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ, ασκεί εκβιασμούς για να εμποδίσει την Ελλάδα να την ανακήρυξη και απειλεί να προχωρήσει στη δημιουργία τετελεσμέ­νων γεγονότων. 

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να υπο­χωρεί στις πιέσεις της τρόικας και να επιτρέπει περικοπές που πλήττουν καίρια την ικανότητα αποτροπής της χώρας, σε μια στιγμή που την έχει απόλυτη ανάγκη. 

Οι πιέσεις όμως της τρόικας είναι μόνο μια πτυχή των όσων περιέργων και ακατανόητων συμβαίνουν στο χώρο της άμυνας Διαπιστώνεται παραλλήλως μια περίεργη απάθεια και απραξία και μια αλυσίδα αποφάσεων και παραλήψεων, που θέτουν αμεί­λικτα ερωτήματα γιατί αφήνουν τη χώρα εκτεθειμένη σε τεράστιους κίνδυνους και εκβιασμούς. Η κατάσταση αυτή δεν άφορα άλλωστε, μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Έχει, δυστυχώς παρελθόν. 

Απέρριψαν... προσφορά 

Προσφάτως, απερρίφθη, π.χ., η δωρε­άν προσφορά από τις ΗΠΑ 400 αρμάτων τύπου Άμπραμς. Την είχε προηγουμένως προωθήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να καλύψει το μέτωπο της Θράκης και ν' απελευθερώσει ικανό αριθμό συγχρόνων αρμάτων για να μεταφερθούν στα νησιά. Για ποιο λόγο απερρίφθη η προσφορά, όταν δεν υπάρχουν πιστώσεις για την παραγγελία νέων αρμάτων; Ετέθησαν εκ των υστέρων οποιοιδήποτε όροι από την Αμερικανική πλευρά; Το κόστος μεταφοράς δεν αποτελούσε πρόβλημα γιατί είχαν ήδη προσφερθεί Έλληνες εφοπλιστές να τα μεταφέρουν δωρεάν. 

Έγινε, αντιθέτως, αποδεκτός περιορισμέ­νος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς παλαιάς τεχνολογίας που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες του πεδίου μάχης. 

Ο Ελληνικός στρατός έχει απόλυτη ανάγκη από σύγχρονα τεθωρακισμένα, οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), που μπορούν να επελαύνουν μαζί με τα άρματα και να τα καλύπτουν. Η προηγουμένη κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια από τη Ρωσία 450 ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ 3, τα οποία έχει και η Κυπριακή Εθνο­φρουρά. Και η συμφωνία αυτή δεν υλοποιή­θηκε μέχρι σήμερα λόγω κυρίως Αμερικανικών πιέσεων και αντιδράσεων. Το κενό όμως στην αμυντική διάταξη του Έβρου παραμένει και απαιτεί επειγόντως λύση. 

Μιλώντας για τα άρματα έρχεται στο νου η θλιβερή ιστορία των βλημάτων για τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard II. Πα­ρελήφθησαν τα άρματα αλλά για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν είχαν παραληφθεί τα αντίστοιχα βλήματα. Χρειάσθηκε ολόκλη­ρη Οδύσσεια για να καλυφθούν μερικώς μέχρι σήμερα οι ανάγκες. Ορθώς διώκεται και γίνεται μεγάλο θέμα η διαφθορά στις προμήθειες οπλικών συστημάτων. Δεν έπρεπε όμως να διώκονται παραλλήλως και να τιμωρούνται αυστηρά και αυτοί που με την αμέλεια τα λάθη και τις παρα­λείψεις τους απαξιώνουν πανάκριβα και κρισιμότατα οπλικά συστήματα και υπο­νομεύουν εκ των πραγμάτων την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας; 

Το θέμα άλλωστε, των βλημάτων για τα Leopard II δεν είναι μοναδικό. Τείνει να κα­ταντήσει σχεδόν κανόνας. Τα υπερσύγχρο­να αεροσκάφη F-16 παρελήφθησαν χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας. Τ΄ αεροσκάφη, που αποτελούν την αιχμή της Πολεμικής Αεροπορίας έμειναν για πολλά χρόνια ακά­λυπτα. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-25/04-01/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger