Αρχική » » Ενώ η Αθήνα κοιμάται...

Ενώ η Αθήνα κοιμάται...


Η Άγκυρα συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου διχοτόμησης του Αιγαίου με ασκήσεις έρευνας – διάσωσης. 
Προκλητική η άσκηση «Αστέρι της Ανατολής» που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Χίου και Λέσβου. - Ελλάδα, καληνύχτα και καλή τύχη. 

Η Αθήνα μπορεί να κοιμά­ται τον ύπνο του δικαίου, εγκλωβισμένη από τους δανειστές, ευνουχισμένη από το Βερολίνο και - κυρίως - παρα­δομένη στη δική της αφοπλιστική ηττοπάθεια. Η Άγκυρα πάλι... δεν νυστά­ζει καθόλου. Το αντίθετο. Έχει βάλει μπροστά τις μηχανές και όποιος πρό­λαβε τον Κύριο οίδε (και το Καστελό­ριζο έχασε, θα προσθέταμε εμείς)... 

Όσο η τρικομματική «χαριεντίζεται» με την τρόικα υποκρινόμενη ότι διαπραγματεύεται, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη την εφαρμογή του σχεδί­ου «διχοτόμησης» του Αιγαίου διεξάγοντας ασκήσεις «έρευνας - διάσωσης» σε θαλάσσιες περιοχές που μόνο τουρκικές δεν είναι και μοιράζοντας στους παρευρισκόμενους ξένους πα­ρατηρητές (προς ενημέρωση και... για σουβενίρ) «εμπνευσμένους» χάρτες. 

Εν προκειμένω, όπως αποκάλυ­ψε ο ιστότοπος On alert.gr, η Άγκυρα ακολούθησε για ακόμη μια φορά την... πεπατημένη προβοκατόρικη τακτική κατά τη διάρκεια διακλαδικής άσκησης «έρευνας διάσωσης» που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μεταξύ 16 και 19 Απριλίου στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ενημέρωνε τους «ενδιαφερόμενους» (ανάμεσα στους οποίους 30 αξιωματικοί από 22 ξένες χώρες που θα παρίστανται ως παρατηρητές) ότι η επιχείρηση «Αστέρι της Ανατολής» (η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια) θα πραγματοποιού­νταν σε πρώτη φάση «στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου»... Η εν λόγω «ορι­οθέτηση» αντιστοιχούσε επί της ουσίας (όπως φαίνεται στον χάρτη) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ... Λέσβου και Χίου! 

Στην άσκηση -στην οποία ένα πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν μο­νάδες των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και μονάδες της Στρατοχωροφυλακής, της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου- συμμετείχαν τρία ελικόπτερα, δύο αεροσκάφη, δύο πλοία περιπολίας, δύο σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγά­τα και μια κορβέτα... Έγινε, με λίγα λόγια, το έλα να δεις. 

Για να έχουν μάλιστα «πλήρη εικό­να» των όσων διαδραματίζονταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι τουρκικές αρχές μοίρασαν στους παρατηρητές και έναν ακόμη αυθαίρετο «χάρτη», στον οποίο η «τουρκική» πε­ριοχή έρευνας - διάσωσης περιλαμβά­νει, λίγο – πολύ, το μισό Αιγαίο... προ­σπερνώντας, εκτός από το ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και το Καστελόριζο, σαν να μην υπήρχαν! 

Μεθοδικοί και επίμονοι 

Δύο είναι τα -σχεδόν ρητορικά- ερωτήματα που τίθενται. Πρώτον: Πιστεύει η Άγκυρα πως θα κερδίσει «κάτι» μοιράζοντας «προπαγανδιστικά φυλλάδια» εν είδει «χαρτών» σε ανθρώπους που, αν μη τι άλλο, πρέπει να γνωρίζουν έστω και ελάχιστα από το Δίκαιο της Θάλασσας; Και δεύτε­ρον: Γιατί επιλέγει να το κάνει τώρα; 

Και απαντάμε: Ναι, η Άγκυρα πι­στεύει άτι έχει να κερδίσει πολλά ακολουθώντας αυτή την τακτική, η οποία, όσο και να μοιάζει σε ορισμένους «νηπιακή», έχει αποδώσει πολλά στο πα­ρελθόν, κυρίως εξ αιτίας της πλήρους αποδιοργάνωσης της αντίπαλης πλευ­ράς (της δικής μας δηλαδή). 

Οι ασκήσεις «έρευνας - διάσωσης» που διεξάγει η Τουρκία από το 2001 και μετά στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου υποκρύπτουν βαθύτερα πολιτικά κίνητρα και συνο­λικότερες στρατηγικές με στόχο την έμμεση «παγίωση» της αμφισβήτη­σης γύρω από το στάτους κβο στην περιοχή της Μεσογείου. 

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνουν... Υπενθυμίζουμε πως κάπως έτσι, με ανορθόδοξες και πα­ράνομες μεθόδους, η Τουρκία κατάφερε να επιβάλει εμμέσως τις «γκρί­ζες ζώνες», αφού, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν τις αναγνω­ρίζει επισήμως, μετά την κρίση στα Ίμια δεν έχει θεαθεί στη βραχονησίδα ούτε ελληνική ούτε τουρκική... κατσί­κα. Άρα; 

Όσο για το timing, ούτε αυτό είναι τυχαίο. Να αναφέρουμε μόνο ότι πριν από περίπου 12 μήνες, εν μέσω δη­λαδή προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, η Άγκυρα δημοσίευσε την «ανάθεση» οικοπέδων για «έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου» στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο! 

Τότε ουδείς στην Αθήνα ασχολή­θηκε με το ζήτημα (είχαν πέσει με τα μούτρα στη μάχη με τον «εσωτερικό εχθρό», τον ΣΥΡΙΖΑ) με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να είναι έτοιμη πλέον να στείλει ιδιόκτητο σκάφος που πρόκειται να ξεκινήσει τις «έρευνες» σε μια περιοχή που, σύμφωνα πάντα με τους χάρτες που μοιράζει η γείτων, είναι υπό τη δική της δικαιοδοσία! Ού­τε μπορούμε φυσικά να παραβλέψου­με ότι οι εν λόγω γεωγραφικές «αλχη­μείες» γίνονται σε μια στιγμή που το ενεργειακό παιχνίδι έχει ανοίξει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ανατο­λικής Μεσογείου. 

Την ίδια ώρα οι συνεχόμενες προ­κλητικές κινήσεις της Άγκυρας θα πρέπει να ερμηνευθούν με έναν επι­πλέον τρόπο: ως ένα ισχυρό, αλλά και ειρωνικό μήνυμα προς την Αθήνα, που πνίγεται στο ίδιο της το σάλιο. 

Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρ­νηση κόμπαζε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ. 

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση οδηγή­θηκε σε ακόμη μια άτακτη υποχώρηση (για την οποία κάτι παραπάνω ξέρουν οι φίλοι μας στην Ουάσιγκτον), με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να ασπάζε­ται με πάθος την ανάγκη ανακήρυξης «Ευρωπαϊκής ΑΟΖ», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς στην Άγκυρα ότι... η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μόνη της μια τέτοια απόφαση και ανα­ζήτα απεγνωσμένα ξένες πλάτες. 

Επομένως; Καληνύχτα και καλή τύ­χη... 

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-25/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger