Αρχική » » Κύπριοι, κάντε το όπως οι Ισλανδοί!

Κύπριοι, κάντε το όπως οι Ισλανδοί!


 τα ενεργειακά οικόπεδα της ισλανδικής ΑΟΖ, οι περήφανοι Βίκινγκς δεν τα έχουν για τα δόντια των Γερμανών τραπεζιτών. Κύπρος-Ισλανδία, τόσο μακριά και τόσο κοντά. 

«Εφόσον οι μικρές χώρες της ευρωζώνης είναι σάκος του μποξ των γαλλογερμανικών τραπεζών, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν καλή συμφωνία. Η Κύπρος πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ισλανδία και να βγει από το ευρώ!», είπε στο Russia Today ο επικεφαλής του βρετανικού Bruges Group, Ρόμπερτ Ολντς. Λέγεται πως τη δεκαετία του '80 ένας πρέσβης των ΗΠΑ ήταν τόσο άσχετος ώστε έδειξε στα μέλη του Κογκρέσου την Ισλανδία αντί για την Κύπρο στο χάρτη. Άθελα του, όμως, ο σκράπας έκανε διάνα... 

Με ηγέτη τον άξιο πρόεδρο του, Ολαφουρ Γκρίμσον, ο ισλανδικός λαός είπε «όχι» το 2009 στον εκβιασμό των αγγλο- ολλανδικών τραπεζών, που ήθελαν να αποζη­μιωθούν σε βάρος του για τα τοξικά προϊόντα του ισλανδικού τρα­πεζικού τομέα. «Επιλέξαμε να σώσουμε μισθούς, συντάξεις και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες», δήλωσε πρόσφατα ο Γκριμσον στην «Deutsche Welle». Και στη γερμανική ερώτηση «ναι αλλά αν ήσασταν στο ευρώ;», απάντησε χωρίς δισταγμό: «Θα κάναμε ακριβώς τα ίδια!». Μετά τη χρεοκοπία της η Ισλανδία απέκτησε καλούς ρυθμούς ανάπτύξης. Η επόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση ενίσχυσε τα χαμηλά εισοδήματα και περιόρισε την ανεργία. Ακόμη και το ΔΝΤ επαίνεσε τη γενναία και σώφρονα στάση των Ισλανδών. 

Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα -φαβορί στις εκλογές στις 27 Απριλίου- σκοπεύουν να αποσύρουν το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Οσουρ Σκαφέρδινσον, ανακοίνωσε πως η χώρα σύντομα θα κατασκευάσει το πρώτο της σκάφος σεισμικών ερευνών. Οι έρευνες έδειξαν ότι στο οικόπεδο Ντρέκι της ισλανδικής ΑΟΖ υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία η Ισλανδία δεν θα δεσμεύσει σε κανέναν ειδικό λογαριασμό του κ. Ντέϊσελμπλουμ. Στις αρχές του χρόνου παραχώρησε δύο άδειες ερευνών σε νορβηγικές και βρετανικές εταιρίες και τον Απρίλιο έπεται Τρίτη. Υπενθυμίζουμε ότι όπως και η Κύπρος, η Ισλανδία ήταν κατά βάση χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά με έναν αξιοπρεπή και περήφανο λαό. Χρειάζονται κι άλλα; 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ 
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-22/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger