Αρχική » » ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ Η ΑΘΗΝΑ

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ Η ΑΘΗΝΑ


► ΡΩΣΟΙ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. 
► Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο προτείνει η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα. 
► Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και η μεταφορά τους προς τις χώρες της Ευρώπης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το οικονομικά μέλλον της Ελλάδας. 

Σήμερα, για πρώτη φορά, η χώρα έχει τη σημα­ντική ευκαιρία να παίξει ρόλο ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης και πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Όμως προς το παρόν η Ελλάδα βρίσκεται μπλεγ­μένη σε ένα σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο... 

Η ευρωβουλευτής κυρία Νίκη Τζαβέλα, η οποία είναι και η ει­σηγήτρια της έκθεσης του Ευρω­παϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050 {EU Energy Roadmap 2050), θεωρεί ότι πρέπει να συ­γκροτηθεί μια ενεργειακή επιτροπή Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τέσσερα ιδρυτικά μόνιμα μέλη –Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ευρω­παϊκή Επιτροπή-, με αντικείμενο και αρμοδιότητες το θέμα των ενεργειακών πόρων της περιοχής και την αξιοποίησή τους. Σύμφω­να με την πρόταση της κυρίας Τζαβέλα στο Ευ­ρωκοινοβούλιο, γειτονικές τρίτες χώρες μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές. Επίσης πρό­τεινε η Ελλάδα να γίνει trade hub στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς ενεργείας, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Και «ΟΠΕΚ» Ανατολικής Μεσογείου. Με ιδρυτικά μόνιμα μέλη Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ε.Ε. 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ: Η Κύπρος προτείνει μεταφορά του αερίου με καράβια και η Ελλάδα με αγωγό από το Ισραήλ στην Ιταλία. 

Σημει­ώνεται ότι επειδή η Ε.Ε. δεν παράγει φυσικό αέριο, δεν υπάρχει αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική θάλασσα, με την εξόρυξή τους νομιμο­ποιείται ο ορισμός της Ελλάδας ως trade hub. Αυτή θα ήταν και η κορυφαία ελληνική επιτυχία. Το ζήτημα ωστόσο είναι αρκετά περίπλοκο. Η Ευρώπη θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τις εισαγωγές ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρεται για τον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω της θέσης τους θα παίξουν εκ των πραγμάτων καίριο ρόλο σε αυτή την εκμετάλλευση. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κοινό σχέδιο. Η Κύπρος προτείνει να φτιαχτεί εκεί ένας σταθμός αποθήκευσης και μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη με κα­ράβια. Από την άλλη, η Ελλάδα προτείνει να φτιαχτεί ένας αγωγός ο οποίος θα ξεκινάει από το Ισραήλ, και θα περνάει από την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και θα καταλήγει στην Ιταλία. 

Όταν οι προτάσεις αυτές έφτασαν στην Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τις έστειλε πίσω ζητώντας να υπάρξει κοινή πρόταση από τις δύο χώρες. Σε όποια μορφή μεταφοράς και να κατα­λήγουν, αυτό θα αποτελεί τον Νοτιανατολικό Διάδρομο (Southeast Mediterranean Corridor) της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις τρίτες χώρες θα μειωθεί σημαντικά. 

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου μπαίνουν και οι Ρώσοι της Gazprom με την έγκριση της Κύπρου. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Gazprom έχει έρθει στην Ελλάδα με μεγάλες απαιτήσεις, θέλει με λίγα λόγια να τα πάρει όλα. Και τη ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής φυσητού αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τον Νοτιοανατολικό Διάδρομο - και στο πλαίσιο αυτό οργανώνει ένα lobby πιέσεων προς το ελληνικό πολιτικό σύστη­μα. Ουσιαστικά με αυτές τους τις απατήσεις οι Ρώσοι αυτοακυρώνονται, αφού ζητάνε να αλλάξουν προδιαγραφές προκήρυξης που έχει γίνει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εκτός όμως από τις αντιδράσεις της Ευρώπης στη ρωσική παρέμβαση, αρνητική στάση τηρούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες με τις επεμβάσεις τους έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους. 

«Καμπανάκι» Τζαβέλα για Τουρκία 

«Η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπούν σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες. Η Ε.Ε. δε, πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές», αναφέρει η ευρωβουλευτής κυρία Νίκη Τζαβέλα, υπογραμμίζονται ότι «η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα». Συμπερασματικά, η ψήφιση της έκθεσης Τζαβέλα από το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει και επιταχύνει τις διαδικασίες «εξευρωπαϊσμού» των υδρογονανθράκων της Ν.Α Μεσογείου, με κυρίαρχο στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ε.Ε και κατ' επέκταση των Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας. 

του ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-16/3/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger