Αρχική » » Το «όχι» της Κύπρου τους ξεμπρόστιασε

Το «όχι» της Κύπρου τους ξεμπρόστιασε


Γερό χαστούκι στην τρικομματική. Πανικός και βουβαμάρα στο Μαξίμου.
Ο Σαμαράς κρύβεται προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Στελέχη στα κάγκελα. 

Μοιραία για την ελληνική κυ­βέρνηση ενδέχεται να αποβεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο... σωτηρίας που της πρότειναν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Το «όχι» της κυπριακής κυβέρ­νησης και των βουλευτών στο «κούρεμα» των καταθέσεων που υπάρχουν στις κυπριακές τράπεζες απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από... τον μονόδρομο τον οποίο επικαλούνταν η ελληνική κυβέρνηση προκείμενου να πέραση τα σκληρά μέτρα των μνημονίων.... 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πραγματικός πανικός. Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά αισθάνονται σαν να έχει μπει «βόμβα» στα θεμέλια της πολιτικής που ακολούθησαν μέχρι τώρα και γι΄ αυτό παρακολουθούν τις εξελίξεις μουδιασμένοι. Φοβούνται μήπως αυτό είναι το ατύχημα που θα δρομο­λογήσει εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε καμία δήλωση, παρά μόνο ο Σιμός Κεδίκογλου συνέστησε ψυχραιμία και με έμμεσο τρόπο επιτέθηκε και πάλι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθώντας μια φοβική συμπεριφορά, ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκείμενου να δει πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, χάνοντας την ευκαιρία να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πράγματα. 

Πανικός επικρατεί και στους κυβερ­νητικούς εταίρους του Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μετά την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου η πολιτική «του κάλου παιδιού» στην οποία συμμετείχαν και της απόλυτης εφαρμογής των μνημονίων θα αμφισβητηθεί έντονα από την κοινωνία. 

Άλλος δρόμος 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και γνωστοποιήθηκε π πρόταση του Ευίο^ιουρ, βουλευτές όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν έκρυβαν τον προβληματισμό αλλά και την οργή τους για τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση στο κυπριακό πρόβλημα, εκτιμώντας μάλιστα ότι μελλοντικά θα το πληρώσουν. 

Κωδικοποιώντας μάλιστα τους λόγους για τους οποίους θα βρεθούν εκτεθειμέ­νοι έλεγαν το εξής: 

Κατ΄ αρχήν θεωρούν ότι μέ­σα από τη στάση του κυπρια­κού Κοινοβουλίου γίνεται καθαρό ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από αυτόν της απόλυ­της υποταγής, τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι Έλληνες βουλευ­τές της συγκυβέρνησης. Μάλιστα έλεγαν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία - ακόμα και αν οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι δύσκολες - κερδι­σμένος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέ­μενε να ακολουθηθεί ένας άλλος δρό­μος. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει πλέον στα χέρια του μια απόφαση - σταθμό, ένα «όχι» σε αυτό που προσπαθεί να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση και όχι ασκήσεις επί χάρτου. Ακόμα και αν οι εξελίξεις είναι δραματικές για την κυπριακή Δημοκρατία, οι πολιτικοί της θα έχουν προσπαθήσει για κάτι άλλο και δεν θα έχουν δεχθεί τις όποιες αποφάσεις των Ευρωπαίων χωρίς αντίλογο», έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ. 

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που συνέκριναν την τακτική Σαμαρά με αυτή του Κώστα Καραμανλή, ο οποί­ος στο παρελθόν είχε πάρει τα ρίσκα του κάνοντας άνοιγμα προς τη ρωσική πλευρά. «Αντίθετα, εμείς κρεμαστήκα­με από τη φούστα της φροΐλάιν Μέρκελ, που μας χτυπούσε στην πλάτη με συμπάθεια», προσέθεταν οι ίδιοι άνθρωποι. 

Επέμεναν δε ότι ο πρωθυπουργός με την τακτική του Πόντιου Πιλάτου που ακολουθεί, χάνει μια ιστορική ευκαι­ρία να διαδραματίσει ρόλο στα πράγ­ματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ανάμεσα στην κυπριακή πλευρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δεν έκρυβαν ακόμα τον προβληματισμό τους για τη δική τους τύχη -κάνοντας μάλιστα αναφορά σε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν αποδεχθεί τα πάντα άκριτα και που σήμε­ρα βρίσκονται στα αζήτητα-, αφού, όπως έλεγαν, οι πολίτες πλέον θα έχουν αντιληφθεί ότι υπήρχε και άλλη λύση εκτός από το δίλημμα «μέτρα η έξοδος από το ευρώ». «Ποια θα είναι η δική μας απάντηση απέναντι στους ανθρώπους που θα μας ρωτούν γιατί δεν κάναμε έστω μια κίνηση που να δείχνει άτι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο;» αναρωτιόντουσαν, χωρίς να μπορούν να πάρουν απάντηση, τα στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Τα μέτρα 

Το δεύτερο σοβαρό θέμα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η τρικομματική κυβέρνηση είναι ότι πλέον δεν θα έχει επιχείρημα για να περάσει τα επόμενα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την εμμονή του υπουργού Οικονομι­κών Γιάννη Στουρνάρα για να επεκτα­θεί το χαράτσι και την επόμενη χρονιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης επέμειναν στο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την κυβερνητική συνοχή, αφού ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται να στηρίζει όλες τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει την άποψη ότι μόνο το χαράτσι αποδίδει. 

Η Ιστορία 

Το τρίτο θέμα που απασχολεί την τρικομματική κυβέρνηση είναι το τι θα γράψει... η Ιστορία. Το ποιος ανέλαβε δηλαδή την ευθύνη για να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Ήδη το εξιλαστήριο θύμα έχει βρεθεί είναι ο υπουργός Οικονομικών, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν ότι την τελική απόφαση την πήρε ο πρωθυπουργός και άρα αυτός φέρει το βάρος της απόφασης. Και σε αυτό το θέμα υπήρξε διαφοροποίηση, αφού μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την προηγουμένη Τρίτη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης διαφοροποιήθηκαν από την υποτονική στάση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτη η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να επανεξετάσουν το σχέδιο τους. Ως παλαιά αλεπού μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αιτιολό­γησε την αντίδραση του κυπριακού Κοινοβουλίου - σε σχέση με τις αντι­δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης- λέγοντας ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και άρα οι συνέπειες που μπο­ρεί να επιφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι περιορισμένες. 

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-21/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger