Αρχική » » Ο «δαίμονας» (της γεωπολιτικής) χορεύει...

Ο «δαίμονας» (της γεωπολιτικής) χορεύει...


Εις το επανιδείν... 

Η Ελλάδα στις εκλογές του Ιουνίου ανέδειξε τον κίνδυνο επανεμ­φάνισης του «πολιτικού ρίσκου» στην Ευρωζώνη. Πρόσφατα, η Ιταλία απέδειξε ότι το πολιτικό ρίσκο έχει για τα καλά εγκατασταθεί και η δυναμική του απλώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο. Αν αυτός είναι ο ένας τρόπος που η κρίση περνάει από την (οικονομική) βάση στο «εποικοδόμημα», ο άλλος είναι μέσω της γεωπολιτικής. Ένα τόξο γεωπολιτικής ρευστότητας και αστάθειας «κυκλώνει» την Ευρωζώνη, εσωτερικεύεται μέσω του ευρωπαϊκού Νότου και δημιουργεί ένα απίστευτο «κουβάρι» περιπλοκών. Και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν περίο­πτη θέση στο σκηνικό της γεωπολιτικής αυτής περιπλοκής...
 
Η γεωπολιτική ρευστότητα «αγγίζει» την Ελλάδα και την Κύπρο από τρεις διαδρομές. 

Η πρώτη είναι η πολιτική: η αστάθεια και η ρευστότητα που προκαλεί η Αραβική Άνοιξη στο τόξο Αίγυπτος- Συρία-Κουρδιστάν- Τουρκία αναπόφευκτα επηρεάζει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς ο άξονας των δυο χωρών με το Ισραήλ προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας και επισωρεύει ρίσκα, ανάλογα και με την εξέλιξη των πραγμάτων σε Συρία και Αίγυπτο. 

Η δεύτερη είναι η ενεργεια­κή: τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο βάζουν «φωτιά» στις γεωπολιτικές ισορροπίες, ενώ ο πόλεμος για τον έλεγχο των δρόμων μετα­φοράς του φυσικού αερίου, αλλά και για τον έλεγχο του τομέα της ενέργειας (με­γάλες εταιρείες ενέργειας) είναι σε πλή­ρη εξέλιξη. 

Η τρίτη είναι ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των υποδομών: (λιμάνια, αεροδρόμια) στην Ελλάδα, το νότιο άκρο της Ευρώπης. 

Οι τρεις αυτές διαδρομές διαπλέκονται δημιουργώντας και απίστευτα περίπλοκη -και επικίνδυνη- κατάσταση. 

Η Γερμανία θέλει να υποθηκεύσει το φυσικό αέριο της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι του δημόσιου χρέους των δυο χωρών. Για να πετύχει μια τέτοια υπο­θήκευση με τον συμφερότερο γι΄ αυτήν τρόπο, εκβιάζει με το κυπριακό μνημό­νιο -ο εκβιασμός αυτός φυσικά δεν γίνε­ται μόνο γι΄ αυτό τον λόγο. Όσον αφορά την ελληνική ΑΟΖ, η Γερμανία υπόσχεται στην Ελλάδα μια στήριξη χωρίς αντίκρι­σμα (αν υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, η Γερμανία δεν μπορεί να κου­νήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι), το Ισραήλ είναι μακριά και οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη. Η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου οδήγησε τον κ. Σαμαρά στο να ρίξει το «μπαλάκι» στις Βρυξέλλες, ζητώντας ευρωπαϊκή ΑΟΖ... 

Ταυτόχρονα, η Γερμανία μετέχει σε κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ, με στόχο να αποτρέψει τον έλεγχο του ομίλου της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους. Την ίδια στιγμή, όμως, η τρόικα πιέζει για επίσπευση της ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ, όπου όμως οι προσφορές των δύο ρωσικών εταιρειών είναι μακράν οι καλύτερες … Το μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας λέει «όχι» στη Ρωσία, αλλά δεν έχει μια ανταγωνιστική πρόταση για τον όμιλο της ΔΕΠΑ. Έτσι, ο πρόεδρος της Gazprom ήρθε στην Ελλάδα για να ζητήσει «διαφάνεια» στη διαδι­κασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εταιρείες κινεζικών συμφερόντων ενδιαφέρονται για «βαριές υποδομές» στην Ελλάδα: λιμάνι Πειραιά, αεροδρόμιο, σι­δηρόδρομος. 

Η Κύπρος, για την οποία γίνεται έκτα­κτο Eurogroup σήμερα Παρασκευή, «διασχίζεται» με οδυνηρό τρόπο από τη διαχωριστική γραμμή Δύσης – Ρωσίας: Οι Βρυξέλλες προσφέρουν πακέτο βοήθει­ας 10-13 δισ. Ευρώ, αντί των αρχικά εκτι­μώμενων αναγκών για 15-17 δισ. Ευρώ, ζητώντας ουσιαστικά από την κυπριακή κυβέρνηση να εξεύρει τα υπόλοιπα με κάποιας μορφής «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και με επιδείνωση των όρων του κυπριακού μνημονίου. Λεπτομέρεια: στις κυπριακές τράπεζες βρίσκονται πάνω από 15 δισ. ευρώ ρωσικών καταθέσεων… Οι εξελί­ξεις προκαλούν «νευρικό κλονισμό» στο κυπριακό πολιτικό σύστημα: ο αρχιεπί­σκοπος Κύπρου δηλώνει ότι «μπορούμε και με τη λίρα», η κυβέρνηση «αποκλεί­ει» κούρεμα καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής ταξιδεύει την Κυριακή στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα οριστικο­ποιηθεί η ημερομηνία του ταξιδιού του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη στη Μόσχα για να συναντήσει τον κ. Πούτιν. 

Για να κλείσει ο (φαύλος;) κύκλος, η γερμανική πλευρά έχει ανοίξει ζήτημα ελληνικής «συμμετοχής» στην ανακε­φαλαιοποίηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών... 

Συμπέρασμα: ο «δαίμων» της γεωπο­λιτικής χορεύει στην Ανατολική Μεσό­γειο… Κίνδυνος ή ευκαιρία; Σε τέτοιες περιπτώσεις, όποιος ψάχνει ευκαιρίες πρέπει να είναι έτοιμος να ρισκάρει και μεγάλους κινδύνους. 

του ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ 
(ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-15/3/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger