Αρχική » » Προωθούν ευρωπαϊκή λύση για την Κύπρο

Προωθούν ευρωπαϊκή λύση για την Κύπρο


 Αναστασιάδης και Σαμαράς κινούνται έξω από τα σχέδια του ΟΗΕ. 
0 Κύπριος νέος πρόεδρος επισκέφτηκε την Αθήνα και οι συνομιλίες που είχε φαίνεται όχι δρομολογούν μια νέα πολιτική πραγματικότητα, με το θέμα της ΑΟΖ να είναι το πρώτο στην ατζέντα. 

Την αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε., στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και στο ενεργειακό, επιδιώκουν ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο συντελούνται στρατηγικού τύπου αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν ορατές με την πάροδο του χρόνου... 

Οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, φαίνεται ότι δρομολογούν μια νέα πολιτική πραγματι­κότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν προτάσσει τον ΟΗΕ στο εθνικό πρόβλημα. Το στοιχείο αυτό, σύμ­φωνα με διπλωματικές πηγές, βρί­σκεται σε πλήρη αρμονία και με τη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης να τεθεί υπό τη σκέπη της Ε.Ε., η άσκηση και η περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελ­λάδας, ιδιαίτερα το θέμα της ΑΟΖ, αλλά στο ίδιο μοτίβο, σε μεγάλο βαθμό, κινείται και η Λευκωσία. 

Για μία ακόμη φορά τις τελευ­ταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτι­κή στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύ­πρου και την προώθηση του συγ­κεκριμένου θέματος στους εταί­ρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευ­ρώπης». Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη το θέμα ήταν κυρίαρχο, σημειώνοντας ότι «συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύ­πρου. Τον τελευταίο μήνα υπογρά­φηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρείες, κάτι που αντικατοπτρί­ζει τις ευκαιρίες οι οποίες διανοί­γονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δι­καίωμα της Κύπρου». 

Η τοποθέτηση του πρωθυπουρ­γού είναι διάτρητη πολιτικά και στρατηγικά. Το μείζον θέμα που υπάρχει στην υπόθεση της ΑΟΖ με τη Λευκωσία είναι η άρνηση της Αθήνας να οριοθετήσει τις θαλάσ­σιες ζώνες Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων. Με βάση την τουρκική θέση, επειδή το Καστελό­ριζο δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας - Κυ­πριακής Δημοκρατίας δεν τέμνον­ται, άρα, δεν τίθεται θέμα ΑΟΖ και όλη αυτή η περιοχή ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Η απουσία κάθε σχετικής αναφοράς τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Αναστασιάδη, δείχνει ότι το θέμα αυτό θα συνεχίσει να παραμένει στο ράφι. 

Ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι υιοθέτησε πλήρως την επιχειρη­ματολογία της Αθήνας και στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απευθύνθηκε με τον ίδιο σχεδόν τόνο στην Ε.Ε., λέγον­τας χαρακτηριστικά: 

«Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρω­παϊκή Ένωση επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί, με στόχο έναν νέο διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελά­χιστα που χρωστούμε στον λαό μας. Δηλαδή τη διασφάλιση των αν­θρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλ­λαγή από την κατοχή και γενικότε­ρα επανενωμένοι να προχωρήσου­με μπροστά, με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για καλύτερες μέρες». Είναι χαρα­κτηριστικό ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρεται τόσο στην ΑΟΖ, θέμα στο οποίο η Λευκωσία έχει προχωρήσει πολύ, αλλά στο πολιτικό πρόβλημα, ζητώντας ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες να αναβαθμί­σουν τον ρόλο τους. 

Γυρίζουν σελίδα 

Είναι προφανές ότι και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία γυρί­ζουν σελίδα υιοθετώντας μια νέα τακτική, την οποία προς το παρόν δεν γνωρίζουμε σε όλες τις εκφάνσεις της, άρα κανείς δεν μπορεί να προ­δικάσει αν θα έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. 

Το βέβαιο είναι ότι στήνεται ένα νέο σκηνικό σε όλη την περιοχή με την Αθήνα και τη Λευκωσία να βρί­σκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης άφησε να εννοη­θεί ότι ακριβώς λόγω της κρίσης, θέ­τει το πολιτικό πρόβλημα σε δεύτερη μοίρα και προφανώς δεν θέλει να κι­νηθεί προτού υπάρξει Μνημόνιο και δεν ξεκαθαριστεί η σχέση με τη Γερ­μανία. 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔA ΑΥΡΙΟ-12/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger