Αρχική » » ΚΙΝΔΥΝΟΣ κυβερνητικής κρίσης αν επιμείνουν στις απαιτήσεις τους οι δανειστές

ΚΙΝΔΥΝΟΣ κυβερνητικής κρίσης αν επιμείνουν στις απαιτήσεις τους οι δανειστές


Στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η καταστροφική απόφαση του Euro group για την Κύπρο η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο γύρο των διαπραγμα­τεύσεων με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στη χώρα μας στο τέλος του μήνα για την ολοκλήρωση των ελέγχων που διακόπηκαν... 

Οι οικονομικές πολιτικές και εθνικές συνέπειες της εξοντωτικής για την κυπριακή οικονομία απόφασης του Eurogroup δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα από το κυβερνητι­κό επιτελείο, που έχει επιδοθεί σ΄ έναν πόλεμο εντυπώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουν­δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν στήριξε την Κύπρο, ενώ το κυβερνητικό επι­τελείο βρήκε την ευκαιρία να προβάλει ότι «το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει τι θα πάθαινε η Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν τηρούσε προσεκτική στάση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές». Δεν λείπουν και ορισμένοι που εύχονταν τη δυσμενή εξέλιξη για να δικαιολογήσουν τη δική τους παθητική στά­ση.. « Αν η Κύπρος πετύχαινε κάτι καλύτερο με το αρχικό "όχι" εμείς δεν θα μπορούσα­με να σταθούμε, τώρα είναι εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ που βιάστηκε να εισηγηθεί σκληρή στάση», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη που μέχρι την κατάληξη της κυπριακής περιπέ­τειας κρατούσαν την αναπνοή τους. 

Ακόμη κι έτσι όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την τρικομματική κυβέρνηση. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης έχει επηρεαστεί από την αξιοπρεπή στάση του κυπριακού Κοινοβουλίου και του λαού της Μεγαλονήσου και θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς δεν στήριξε, αλλά από την αρχή υπέκυψε στις πιέσεις Σόιμπλε και ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική Βερολί­νου - Βρυξελλών έναντι της Κύπρου. Η πολι­τική της ελληνικής κυβέρνησης εξαντλείται στην απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να μην μεταφερθούν οι κραδασμοί στο ελληνι­κό τραπεζικό σύστημα. 

Αυτή, άλλωστε, ήταν η γραμμή Σόιμπλε από το πρώτο Eurogroup. Οι συνέπειες όμως θα είναι ευρύτερες στην πραγματική οικονομία λόγω της εκτετα­μένης διασύνδεσης της κυπριακής με την ελληνική οικονομία και των αυξημένων σχέσεων που είχαν αναπτύξει με αυτή ελ­ληνικές επιχειρήσεις. Δεν έχει υπολογιστεί το κόστος στην ύφεση και την ανεργία που θα επιφέρει η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Φυσικά υπάρχει πάντα και το κόστος από την πρωτοφανή απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων που, όπως είπε και ο επικεφαλής του Euro group, δεν θα περιοριστεί στην Κύπρο. Η κυβέρνηση υπολόγιζε στην επιστροφή ελληνικών κατα­θέσεων στις τράπεζες προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα η πραγματική οικονομία και να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη. Τώρα δεν έχει παρά να το ξεχάσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε στο Euro group το θέμα της επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμ­ματος, όπως δεν έθεσε και κανένα θέμα που αφορούσε στις επιπτώσεις της απόφασης που επιβλήθηκε στην Κύπρο. 

Διαλλακτικότητα των ελεγκτών ονειρεύεται η κυβέρνηση 

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική τρικομ­ματική κυβέρνηση προσδοκά ότι η τρόικα που επιστρέφει εντός των ημερών δεν θα είναι άκαμπτη στο νέο γύρο διαπραγματεύ­σεων. Ελπίζει ότι εξάντλησε την αυστηρό­τητα και την αγριότητα της στην Κύπρο και ίσως επιδιώξει τώρα να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο ως επιβράβευση προς εκείνους που ευθυγραμμίζονται πρόθυμα με το πρόγραμμα της όπως η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το συλλογισμό επαφίεται το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ξεπεραστούν τα αγκάθια που υπάρχουν με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και να αποφευχθεί η διαφαινόμενη ενδοκυβερνητική κρίση. Τα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο που απαιτεί η τρό­ικα και η παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα για το 2013. Και στα δύο θέματα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ταυτιστεί με την τρόικα, ο δε πρωθυπουργός έχει επίσης προαναγγείλει την παράταση του χαρατσιού -αν και μειωμένου- για το τρέχον έτος. Και στα δύο θέματα υπάρχει η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Στο μεν θέμα των απολύσεων είναι πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός, ώστε να πε­ριοριστούν στους επίορκους υπαλλήλους και να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη. Το θέμα του χαρατσιού είναι πιο δύσκολο. Ακόμη και μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η παράταση συνιστά νέο μέτρο και ότι σε καμία πε­ρίπτωση δεν θα το ψηφίσει ό,τι κι αν σημαί­νει αυτό, όπως έπραξε και με τα εργασιακά τον περασμένο Νοέμβριο. Προσθέτει δε ότι εφόσον η τρόικα έχει δεχτεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι ευθύνη του υπουργείου Οικο­νομικών να δημιουργήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό -για τον οποίο αμφιβάλλουν οι δανειστές- ώστε να το εισπράξει. Εάν, πάντως, η τρόικα επιμείνει -το οποίο είναι και το πιθανότερο-, τότε είναι σαφές ότι θα υπάρξει κυβερνητική κρίση. Μέχρι στιγμής και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει νέο χαράτσι αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει στους «ελιγμούς». 

Είναι, εξάλλου, και το κλίμα στην κοινωνία, μετά τα κυπριακά, που υποχρεώνει την κυ­βέρνηση σε μια πιο σκληρή διαπραγμάτευ­ση, έστω και για τις εντυπώσεις. Η επόμενη φάση, πάντως θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διαθέσεις του Βερολίνου μετά και την ισοπέ­δωση της κυπριακής οικονομίας. 

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-28/3-03/4/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger