Αρχική » » Ρήξη ή ατύχημα στις σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας

Ρήξη ή ατύχημα στις σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας


 Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να χειριστούν τις εξελίξεις με αίσθημα ευθύνης.
 Η εφαρμογή της επαίσχυντης και εκβιαστικής απόφασης του Eurogroup μπορεί να οδηγήσει στον διχασμό και την απομάκρυνση των Κυπρίων από τον κορμό της μητέρας-πατρίδας. 
 Μικροσυμφέροντα και «απαλλοτριώσεις» κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν έχουν θέση στις προαιώνιες σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. 

Ελλάδα και Κύπρος πέπρωται να επιζήσουν εσαεί αδελφωμένες, θρεμμένες και οι δύο με τα νάματα και τις πολιτιστικές αξίες του Ελληνισμού και καμία απόφαση τραπεζικών οίκων ή συγκυριακών συμμαχιών οικονομικοπολιτικών συμφερόντων δεν πρόκειται να διαρρήξουν έναν προαιώνιο δεσμό αίματος και αγώνων....
Μετά την παράνομη ενέργεια του Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2013, να «απαλλοτριώσει» ση­μαντικά μέρος των καταθέσεων στην Κύπρο, γίνεται φανερό ότι λί­νο πριν να αποσυρθεί το γερμανι­κό κλαμπ από το κοινό νόμισμα θέλει να λεηλατήσει και την τελευ­ταία ικμάδα της κυπριακής οικονο­μίας και να καταστήσει την πλού­σια αυτή χώρα παρία της Ευρώπης και μελλοντικό εύκολο στόχο εκ­μετάλλευσης, όταν το Βερολίνο και οι δορυφόροι του θα έχουν πλέον οχυρωθεί πίσω από τα ασφαλή τείχη ενός νέου γερμανι­κού μάρκου. 

Διχασμός 

Η επαίσχυντη και εκβιαστική αυτή απόφαση έχει και άλλες πιο οδυνηρές για τον ελληνισμό δια­στάσεις, που αν αφεθούν να πε­ράσουν έχουν σαν στόχο τον διχασμό και την απομάκρυνση των Κυ­πρίων από τον κορμό της μητέρας- πατρίδας. 

Τα πρώτα σημάδια διαβολής και παιδαριώδους αφέλειας είχαν διαφανή στην αρχή της προεδρίας Χριστόφια, όταν έγινε λόγος για «ασφυκτικούς» εναγκαλισμούς και επιθυμία χαλάρωσης των δε­σμών Λευκωσίας-Αθήνας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε γρή­γορο και αποκαταστάθηκε η αγαστή συνεργασία, π οποία εξελίχ­θηκε σε χάραξη μιας κοινής αμυντικής πολιτικής εμπλουτισμένης, μάλιστα, και με τη συνδρομή του ισραηλινού παράγοντα. Αυτό σή­μαινε επιβράβευση της γραμμής του αείμνηστου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του εξίσου αλησμόνητου αγωνιστή Γιάν­νου Κρανιδιώτη. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει Λευκωσία και Αθήνα να χειριστούν την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, γιατί από εδώ και εμ­πρός διακυβεύονται μέγιστα εθνι­κά συμφέροντα, η απεμπόληση των οποίων επιφέρει τις προβλε­πόμενες από τη Συνταγματική Τά­ξη της Ελλάδος ποινές. 

Δημοψήφισμα 

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κύπρο, γιο να αποφασίσει ο κυρίαρχος κύπριακός λαός για την αποδοχή η μη της παράνομης και αισχρής απόφασης του Eurogroup, με την οποία εισά­γεται ο θεσμός του προτεκτοράτου και στην Κύπρο γιο να ακολουθήσει π πλήρης κατάλυση της ανεξαρτη­σίας και ο μαζικός ανδραποδισμός των κατοίκων της. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει, επί­σης, να δοθούν πειστικές απαντή­σεις οπό την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εν λόγω Σύ­νοδο Κορυφής το αποτελέσματα της οποίος καταγράφονται στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2013. Ασφαλείς πληροφορίες κά­νουν λόγο για στήριξη της Κύπρου μόνον από το Λουξεμβούργο, ενώ γίνεται λόγος και για μικρή στήριξη από την ισπανική αντιπροσωπεία. 

Εάν ούτως έτσι έχουν το πράγ­ματα, η ελληνική πλευρά φέρει με­γάλη ευθύνη άσχετα αν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης «βιάστηκε» να δεχ­θεί και να υπογράψει την απαρχή του… ξηλώματος του πουλόβερ που με τόσους κόπους και αίμα κατάφεραν να πλέξουν οι άοκνες προσπάθειες Κύπριων πολιτών και επιχειρηματιών. 

θα πρέπει άμεσα να γίνει φανε­ρό, εάν όντως υπάρχει ρήξη ή εάν πρόκειται περί ατυχήματος στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. Εάν εσκεμμένα η ελληνική κυ­βέρνηση ακολούθησε την «ελαστι­κή» πολιτική του κ. Αναστασιάδη, φέρει αναντίρρητα μεγάλη ευθύνη, την οποία καλείται να επανορθώσει άμεσα. Μικροσυμφέροντα και «απαλλοτριώσεις» κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν έχουν θέση στις προαιώνιες σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. 

Εάν η απόφαση του πρόσφα­του Eurogroup επιβληθεί στην Κύ­προ, πολύ σύντομα θα ακολουθή­σει μία ακόμη μεγαλύτερη παρέμ­βαση στις καταθέσεις όλων των τραπεζών στην Ελλάδα. Το αποτέ­λεσμα τέτοιων εξελίξεων θα φέρει μαζικές εξαγωγές συναλλάγματος στο εξωτερικό και τοποθέτησή τους σε «ασφαλή» καταφύγια, όπως εκείνα της Φρανκφούρτης και της Ζυρίχης. 

Τώρα όλοι ας ακολουθήσουν τη ρήση του Ηροδότου (Βιβλ. V109): 

«΄Οκως το κατ΄ υμέας έσται η τε Ιωνίη και η Κύπρος ελευθέρη». 

Μπροστά σε έναν «ενεργειακό Αττίλα» 

Κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν την υποχρεωτική διέλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων μέσω τουρκικών δικτύων διανομής. 

Και ενώ η προσχεδιασμένη οικονομική κρίση κτύπησε την Ελλάδα, κάποιο κύκλοι στην Κύπρο υποστηριζόμενοι και από μεγαλοεπιχειρηματίες ένθεν και ένθεν του Καστελόριζου -που και στο παρελθόν εί­χαν αναφανδόν ξιφουλκήσει υπέρ της αποδοχής του κατάπτυστου και προδοτι­κού σχεδίου Ανάν, εκτελώντας τις οδηγίες του γερμανικού μπλοκ της Φρανκφούρ­της- επιχειρούν ανερυθρίαστα να επιβά­λουν τον νέο «ενεργειακό Αττίλα» και την υποχρεωτική διέλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων μέσω τουρκικών δι­κτύων διανομής. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποκόπτει τελείως τη μαρτυρική Κύπρο από την υπόλοιπη Ελλάδα και οδη­γεί στην πλήρη κατάργηση της Δημοκρατίας της Κύπρου και την απαρχή αφελληνισμού της Μεγαλονήσου. 

του Δρος ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΡΑ 
Καθηγητή- ιστορικού 

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-19/3/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger