Αρχική » » Τώρα απαιτείται ενότητα

Τώρα απαιτείται ενότητα


Η πρόταση του Eurogroup ήταν καταστρεπτική για την Κύπρο και ευτυχώς απορρίφθηκε, διότι θα την καθιστούσε υποχείριο της Γερμανίας. 

Αποδεχόμενος τον εκβιασμό για «κού­ρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες που ευτυχώς απέρ­ριψε με συντριπτική πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ό­σους υποστηρίζουν πως οι αντοχές και οι αντιστάσεις του είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες.... 

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποψιαστεί από τον Απρίλιο του 2004 ότι ο Κύπριος ηγέτης «κάτι παθαίνει» όταν βρίσκεται ενώπιον σκληρών καταστάσε­ων και όταν πρέπει να αντιμετωπίσει ξέ­νους ηγέτες. Στο διάστημα προ του δημοψηφίσματος άφησε τον τότε Αμερικανό πρέσβη να τον άγει και να τον φέρει, καθιστώντας τον στην ουσία άβουλο, διότι τελικώς επέλεξε να υποστηρίξει ό,τι απαί­τησε η Αμερική των Μπους και Τσέινι. 

Ο κ. Αναστασιάδης -όπως και άλλοι Κύπριοι πολιτικοί- γνώριζε από τα μέσα Φεβρουαρίου ότι η Γερμανία και το Ταμείο είχαν συμμαχήσει και απαιτούσαν το «κούρεμα» των καταθέσεων. Και το γνώ­ριζαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ταγοί της Λευκωσίας πριν ακόμα το δημοσιεύσει η εφημερίδα Financial Times. Παρ' όλα αυτά, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου, πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές να προβεί σε μια πολύ επιθετική δήλωση, με την οποία τοποθετήθηκε στο θέμα του «κουρέματος». Το επιτελείο του φρόντισε ώστε η δήλωση να μεταδοθεί απ΄ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Κύπρου. Είπε τα εξής: «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρον και κατηγορηματικόν τρόπον να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους επενδυτές αλλά και ταυτόχρο­να να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικόν, ότι δεν πρόκειται -και το υπογραμμίζω- ο Νί­κος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιοδήποτε πρόνοια για "κούρεμα" καταθέσεων». 

Η δέσμευσή του αυτή του χάρισε αρκετές ψήφους αφού με κατηγορηματικό τρόπο απέκλειε το «κούρεμα». Και το έπραξε ενώ γνώριζε πως η Γερμανία και το Ταμείο δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να υπο­χωρήσουν. Το πολύ πολύ να αποδέχονταν μείωση του ποσοστού του «κουρέματος». 

Ο κ. Αναστασιάδης εξαπάτησε τους ψη­φοφόρους του και είπε ψέματα στον κυ­πριακό λαό. Η αποδοχή της απόφασης του Eurogroup τα ξημερώματα της Παρασκευής, που δεν υποστήριξε ούτε το κόμμα του, αποδεικνύει ότι είναι ακόμα ένας αναξιό­πιστος πολιτικός ο οποίος για να κερδίσει ψήφους και αξιώματα δεν δίστασε να δώσει υποσχέσεις που αποδείχτηκαν κάλπικες. 

Παρακολούθησα το διάγγελμά του και αυτό που μου έμεινε είναι ότι για να εξυπηρετήσει τους ξένους δεν διστάζει να κινδυνολογήσει, ακόμα και να απειλήσει το λαό με άτακτη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε και άλλες επιλογές και δεν τις εξέτασε καν. Επέλεξε να συμμορφωθεί με τις επιταγές των δανειστών και δεν πάλεψε καθόλου. Οι πληροφορίες για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις είναι παραμύθια της Χαλιμάς και διαδόθη­καν για να τον παρουσιάσουν ότι αντιστάθηκε μέχρι το τέλος και πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τον «κάρφωσε» ότι απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας και του ΔΝΤ για μειωμένο επιτόκιο στο «κούρεμα» των καταθέ­σεων όσων καλύπτονται από το όριο των 100.000 ευρώ. Είναι περίπου η ίδια πρό­ταση που έσπευσε να ζητήσει όταν επέ­στρεψε στη Λευκωσία ενώ θα μπορούσε να την «κερδίσει» στις Βρυξέλλες. 

Η πρόταση του Eurogroup ήταν κατα­στρεπτική για την Κύπρο και ευτυχώς απορρίφθηκε, διότι θα την καθιστούσε Κύπρο υποχείριο της Γερμανίας. Τώρα απαιτείται ενότητα και μαζική προσπά­θεια, με την ευχή ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα αποδειχτεί «κότα» στον επόμενο εκβιασμό. 

του Μιχάλη Ιγνατίου 
Ουάσιγκτον 
ΕΠΙΚΑΙΡΑ-21/3-28/3/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger