Αρχική » » Τουλάχιστον μία πορεία τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο!

Τουλάχιστον μία πορεία τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο!


Απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί, πολλοί από τους οποίους ήταν ένστολοι, συγκεντρώ­θηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλα­τεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε πορεία δια­μαρτυρίας έως την Βουλή. Οι διαμαρτυρόμε­νοι ανέδειξαν ζητήματα αποδοχών, μιλώντας ανάμεσα σε άλλα για διπλές περικοπές συντάξεων. Για το θέμα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και σε πρώτο βαθμό η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το Πρωτοδικείο Αθηνών....
 

Χιλιάδες απόστρατοι και εν ενεργεία στελέχη των ένο­πλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας φώναξαν συνθήματα και σήκωσαν πανό ενάντια στο Μνημόνιο και στη φτωχοποίηση. 

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχο­λών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, η Ένωση Από­στρατων Αξιωματικών Ηρακλείου, η Πανελλήνια Ομο­σπονδία Στρατιωτικών, ο Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιω­ματικών Σωμάτων Ασφαλείας νομού Μεσσηνίας και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών νομού Αττικής. Εκτός όμως από τα μισθολογικά τους και τα αιτήματα που αφορούν τις συντάξεις τους, αυτή την φορά οι Έλληνες στρατιωτικοί-καταλαβαίνοντας ίσως την καλοπροαίρετη κριτική που τους ασκήθηκε κατά την διάρκεια των πρώτων κινητοποιήσεών τους- φρόντισαν να συμπεριλάβουν στο ψήφισμά τους και το ότι αγωνίζονται "ενάντια στην α­πώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, στην ισοπέδωση της υγείας, της παιδείας και της δικαιοσύνης". Και προς τιμήν τους φρόντισαν να τελειώσουν την πορεία διαμαρτυρίας τους με τον Εθνικό Ύμνο, κάτι το οποίο εί­ναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας μας Κάτι εί­ναι κι... αυτό! 

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους όμως; 

Πώς όμως προκύπτει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο για μια Ευρωπαϊκή, "δυτική" χωρά, στρατιωτικών που βγαίνουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν με τις στολές τους; Κάτι που θυμίζει "μεσοπολεμικές" καταστάσεις; Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν "κλάδο" συμπολιτών, Εκατο­ντάδες Στρατιωτικών να ζητούν να παραιτηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα, καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ε­ξασφαλίσουν τα προς το ζην από τους μισθούς που τους έχουν κοπεί. 

Παραιτούνται γιατί δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους! 

Στις πρώτες έξι εβδομάδες του τρέχοντος έτους 460 Α­ξιωματικοί είχαν υποβάλλει αίτηση αποστρατείας από τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό είναι μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τα 1.100 αιτήματα για όλο το 2012, μας πλη­ροφορεί η έγκυρη εφημερίδα Καθημερινή. 

Οι Έλληνες Στρατιωτικοί μπορεί να αιτηθούν την απο­στράτευσή τους, μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, αλλά και εν καιρώ ειρήνης η Στρατιωτική Διοίκηση δεν μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος. 

Οι λόγοι που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση τους Στρατιωτικούς είναι, η μείωση των μισθών και άλλων φη­μών για ψήφιση νέου νόμου που θα προβλέπει συμπληρω­ματικά τη μείωση των συντάξεων που θα λαμβάνουν, όταν αποστρατευθούν και πρόκειται να εγκριθεί εντός των προσεχών μηνών. 

"Οι περικοπές κυμαίνονται από 50% σε έναν επαγγελματί­α οπλίτη και φθάνουν στο 79.8% για τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτό είναι ανεξάρτητο από τις νέες περικοπές που θα γίνουν, βάσει των περικοπών που ψήφι­σε η Βουλή πριν από λίγες ημέρες". 

Ο μισθός ενός επαγγελματία οπλίτη στην αρχή της κα­ριέρας του είναι 700 ευρώ καθαρά ανά μήνα, στον βαθμό του υπολοχαγού φθάνει το 900 ευρώ και των Αρχη­γών των Γ ενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων εί­ναι 1.800 ευρώ. Ποσά τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά π.χ. που παίρνουν οι… εκδότες εισιτηρίων στο ΜΕΤΡΟ. 

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας 

Και μπορεί οι διάφοροι "Τροϊκανοί" να βλέπουν τους μισθούς των στρατιωτικών ως απλά νούμερα και να ζητούν τις περικοπές τους. Δεν λαμβάνουν όμως υπ' όψιν τους την ελληνική ιδιαιτερότητα. 

Με περίπου 160.000 Στρατιωτικούς, εκ των οποίων περισ­σότερο από το ήμισυ είναι επαγγελματίες, για μια χώρα με μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη ένοπλη δύνα­μη στον κόσμο, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 ενεργοί Στρατιωτικοί ανά 1.000 άτομα, έναντι 4.6 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 2.7 στην Ισπανία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ελλάδας την καθι­στά την δεύτερη πιο σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ στην Συμμαχία. Η Ελλάδα δαπανά το 2.1% του ΑΕΠ της, σε αυ­τό το παιχνίδι, παρά του ότι είναι για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση. 

Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των Στρατιωτικών α­ποτελείτο από επιδόματα, τα οποία έχουν περικοπεί με την εφαρμογή του Μνημονίου που οι διεθνείς πιστωτές της τρόικας επέβαλαν πέρυσι στην Ελλάδα, σε αντάλλαγ­μα για ένα δάνειο των 130.000 εκατ. ευρώ, προκείμενου να αποφευχθεί η πτώχευση της Χώρας. 

Και μπορεί αυτά σαν αριθμοί όπως είπαμε να φαίνονται περίεργα, κάποιοι όμως δεν θυμούνται ότι υπάρχει λόγος γι΄ αυτούς τους αριθμούς. Ο περασμένος αιώνας ήταν για το ελληνικό κράτος ένας αιώνας συνεχών πολέμων. Πολ­λαπλασίων από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πέραν των δυο παγκόσμιων πολέμων, η χώρα μας είχε τους βαλκανικούς, είχε τους ελληνοτουρκικούς, είχε την περίπτωση της Κύ­πρου και ούτω καθ΄ εξής, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες α­ντιμετωπίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία είναι πλέον αποδεκτό ότι παίζει το δικό της γεωπολιτικό παιχνί­δι στην περιοχή. Ως εκ τούτου η ισχυρή στρατιωτική δύ­ναμη είναι για την Ελλάδα όχι πολυτέλεια αλλά εχέγγυο της ίδιας της ύπαρξης της. Μπορεί όντως κάποιοι να "τρώνε" λεφτά προμηθειών αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο για συνολική απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων. 

Σήμερα στην Θεσσαλονίκη! 

Ανάλογη συγκέντρωση των στρατιωτικών έχει προγραμ­ματιστεί και για σήμερα 13 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Όπως μάλιστα τονίζουν οι διοργανωτές Η Αθήνα ήταν μόνο η αρχή. Η συγκέντρωση στρατιωτικών ήταν εντυπωσιακή και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σήμερα στη συμπρωτεύου­σα, αν και υπάρχουν κάποια παράπονα για την ώρα της συγκέντρωσης που έχει καθοριστεί στις 13.00. Πολλά εν ενεργεία στελέχη λένε ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν το παρών. Παρ΄ όλα αυτά αναμένεται πολύς κόσμος και σ΄ αυτό βοηθά η επιτυχία της συγκέντρωσης του περασμένου Σαββάτου. 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών εξαιρετικά δραστήρια στην οργάνωση των εκδηλώσεων, παρουσίασε ένα ακόμη σπστ, αυτή τη φορά για την συγκέντρωση της Θεσσαλονί­κης. Και είναι ένα σπστ περισσότερο πολιτικό από τα προ­ηγούμενα. Στο οποίο "πρωταγωνιστές" είναι οι Παπανδρέ­ου, Βενιζέλος, Σαμαράς, Κουβέλης και οι δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει. Όλες αποδείχτηκαν ψευδείς. 

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου 
(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-13/03/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger