Αρχική » » Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που αιχμαλωτίζουν την Ελλάδα

Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που αιχμαλωτίζουν την Ελλάδα


Πάγια πρακτική των παράκτιων κρατών μετά τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας είναι η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτήν την πρακτική υιοθέτησε και η Ελλάδα από το 2004 στις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης που άρχισε με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Αλβανία... 

Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της συμφωνίας η οποία υπογράφηκε με τα Τί­ρανα, αλλά ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έπειτα από προ­σφυγή της -υποκινούμενης από την Τουρκία- σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης. Αυτήν την πρακτική, της οριοθέτησης όλων των θαλάσσιων ζωνών, ακολούθη­σε η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή σε κάθε περίπτωση. 

Δυστυχώς, ωστόσο: Οι διαβουλεύ­σεις με τα γειτονικά κράτη διακόπηκαν στη συνέχεια από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, όμως -και το είπε δημοσία, τον Μάιο του 2011, ο τότε αρμόδιος υπουργός Δ. Δρούτσας- εγκα­ταλείφθηκε και το δικαίωμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Απρόκλητα και κυνικά, απαντών­τας σε όσους αναδείκνυαν την ανάγκη οριοθέτησης όχι μόνο της υφαλοκρηπί­δας, αλλά και της ΑΟΖ, ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως «δεν θεω­ρείται ωφέλιμο να επιβαρύνει κανείς τις διερευνητικές επαφές με έναν νέο όρο και δεν δίνει τίποτα παραπάνω». 

Ακόμη σοβαρότερα, ωστόσο, είναι τα όσα είχαν προηγηθεί από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Όχι μόνο διότι με τους άθλιους χειρισμούς του, τη μαύρη εκείνη νύχτα των Ιμίων, επέτρεψε στους Τούρ­κους να εισάγουν στα ελληνοτουρκικά τους ισχυρισμούς για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Ούτε μόνο διότι με τη δήλωση της Μαδρίτης αναγνώρισε στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο». Ούτε μόνο διότι συμφώνησε να μπει στο συμ­περάσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι -της Συνόδου που άνοιξε την πόρτα της Ε .Ε. στους Τούρκους- η αναφορά σε ελληνοτουρκικές «συνοριακές διαφορές». Αλλά, και κυρίως μάλιστα, διότι στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών της περιόδου 2002-2003 προ­χώρησε σε υποχωρήσεις και παραχωρή­σεις οι οποίες αιχμαλωτίζουν σήμερα την ελληνική πλευρά. 

Ενώ, αμέσως μετά τη νύχτα των Ιμίων, ο Κ. Σημίτης διακήρυσσε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ελληνοτουρκι­κού διαλόγου όσο συνεχίζεται η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών, όχι μόνο άρχισε διάλογο, αλλά έβαλε στο παζάρι και αυτές ακόμη τις εδαφικές διεκδική­σεις στις οποίες επέμεναν οι Τούρκοι με τους ισχυρισμούς τους για δήθεν «γκρί­ζες ζώνες». Ενώ διαβεβαίωνε πως συζητείτο μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, έβαλε στο τραπέζι όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας. Ενώ διακή­ρυσσε πως είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυ­ριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έβαλε στο παζάρι ακόμη και την έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

«Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα των διερευνητικών επαφών», έγραφε πολύ αργότερα στο βι­βλίο του «Για μια δημιουργική Ελλάδα», «είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη». Ομολογούσε ότι γίνονταν συζητήσεις για «επιλεκτικές διαφοροποιήσεις των ορίων της αιγιαλίτιδας, ώστε να μην παρεμποδίζονται η διε­θνής ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα». Αποκά­λυπτε, εκ των υστέρων βεβαίως, ότι εγ­κατέλειψε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νησιά του Αν. Αιγαί­ου και παζάρευε μια φόρμουλα «μερικής και επιλεκτικής επέκτασης». 

Με μια κουβέντα: Στη χρυσή εποχή - όπως κάποιοι την αποκαλούν- δεν αν­θούσαν μόνο τα σκάνδαλα, αλλά και οι εθνικές υποχωρήσεις. Στα καταγώγια της μυστικής διπλωματίας, ο Κ. Σημίτης, ο Α. Παπανδρέου και οι άλλοι συνοδοι­πόροι τους εγκατέλειψαν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώ­ρας. Εγκατέλειψαν το πιο ισχυρό δικαίω­μα της Ελλάδος. Και μαζί του εγκατέλειψαν μεγάλα τμήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Διότι τόσο η υφαλοκρηπίδα όσο και η ΑΟΖ αρχίζουν από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Και όταν τα χωρικά ύδατα περιορίζονται, περιορίζεται η κυριαρχία που μπορεί να έχει η Ελλάδα στις θάλασσες. Και αυξάνονται, ταυτόχρονα. οι θαλάσσιες περιοχές οι οποίες μπαίνουν στον κύκλο της διεκδίκησης οπό την αντίπερα όχθη. Και έρχονται μετά οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν μαθήματα σε όλους τους άλλους για την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέρον­τα. Θλιβερή, πραγματικά, εξέλιξη... 

του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger