Αρχική » » Αμερικανικές «συμβουλές» για την ΑΟΖ

Αμερικανικές «συμβουλές» για την ΑΟΖ


> Ο Ερντογάν άκουσε στο Κατάρ περί ΑΟΖ. Γενικώς... 
> Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ «ΠΟΛΕΜΟ ΝΕΥΡΩΝ». 

Αποδέκτης της «νουθεσίας» των Ηνωμέ­νων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα ήταν προτιμότερο επί της παρούσης να «αναστείλει» την απόφαση της και να μην προχωρήσει άμεσα με την κα­τάθεση συντεταγμένων της ελληνικής υφαλο­κρηπίδας ή ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, φαίνεται πως γίνεται η ελληνική κυβέρνηση... 

Την ίδιο στιγμή «πόλεμο νεύρων», προκειμένου η Αθήνα να αναθεωρήσει τις προθέσεις της περί μονομερούς ανακήρυξης Αποκλειστικής Οι­κονομικής Ζώνης, έχει εξαπολύσει η Τουρκία. 

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα «νουθε­σία», η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή εμφανίζεται ο «αστάθμητος παράγοντας» στην ευρύτερη περιοχή, που επί της παρούσης είναι με δυσκολία ελέγξιμη ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της. 

Τα παραπάνω γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η βούληση της Αθήνας να διεκδικήσει την κατάλληλη στιγμή τα δικαιώματα της, που απορρέουν οπό το διεθνή Δίκαιο της Θάλασσας, εκφράστηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον ίδιο τον πρωθυ­πουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ. 

«Δεν χρειάζεται τώρα» 

Ωστόσο, μόλις ανακινήθηκε το ζήτημα της ανακήρυξης ΑΟΖ ακούστηκαν φωνές τόσο στο ε­σωτερικό της κυβέρνησης όσο και σε διπλωματικούς κύκλους που χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως «συντηρητικές» και οι οποίες έλεγαν ότι δεν χρει­άζεται τώρα να υπάρξει κινητικότητα επί του θέ­ματος αυτού. 

Ύστερα όμως από την υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας από την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, οι φωνές αυτές φαίνεται πως δυναμώνουν και πως η κυβέρνηση αρχίζει να τις λαμβάνει υπόψη. 

Η Τουρκία μέσα σε μία εβδομάδα προς «γνώ­ση και συμμόρφωση» έχει αναδείξει ζήτημα καταπίεσης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ανακοίνωσε την από­κτηση ενός νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, το οποίο αναμένεται να διεξάγει υπο­θαλάσσιες έρευνες στα «ασαφή» όρια της Ανα­τολικής Μεσογείου, ενώ τέλος κατηγόρησε ευ­θέως την Αθήνα ότι φιλοξενεί σε ελληνικό έδαφος, και μάλιστα τους εκπαιδεύει, υποψήφιους τρομοκράτες. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης διατυμπανίζουν πως χάρη στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Άγκυρα, η ελληνική κυ­βέρνηση «αναδιπλώθηκε», «εγκαταλείποντας» τα όποια σχέδιά της για το Αιγαίο, και πως χάρη στην απόφαση της αυτή «επιτέλους» θα χαμη­λώσουν οι τόνοι. 

Και όλα αυτό την ώρα που επίκειται σε ένα μή­να η νέα συνάντηση των δυο πλευρών στην Τουρκία στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβούλ­ου Συνεργασίας. 

Η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει μείζονος σημασίας για τη συνοχή της χώρας προβλήματα, το βασικότερο όλων είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά και με εκπροσώπους του κουρ­δικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΒDΡ). Το «φάντασμα» του διαμελισμού κυνηγά τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία από συστάσεως της το 1923. 

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ 
(Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-05/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger