Αρχική » » Στο όριο οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

Στο όριο οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας


ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ Η ΑΓΚΥΡΑ.
Πίσω από την πρόταση για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα κρύβεται η προσδοκία να εμφανιστεί η γειτονική χώρα ως προστάτιδα όλων των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών. 
Μέσω τεμένους ψάχνει… τεμενάδες 

«Δώστε μας την οικοδομική άδεια και θα πληρώσουμε εμείς για την ανέγερση του τεμένους». Η προθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει η Τουρκία τα έξοδα για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα κρύβει πολύ περισσότερα από τη συνήθη διάθεση προκλήσε­ων και παρέμβασης της Άγκυρας στα εσωτερικά της Ελλά­δας...
 

Η «πρόταση» του Τούρκου πρωθυπουργού είναι συνεπής με την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό να εμφανίσει την Τουρκία ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων. 

Στόχος 

Ειδικότερα στην Ελλάδα στό­χος είναι να μη γίνεται από­πειρα χρησιμοποίησης ως ερ­γαλείου προπαγάνδας μόνο της μειονότητας στη Θράκη, αλλά η γείτων να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στη χώρα κυρίως παράνομα. Ο Ερντογάν θέλει να διευρύνει το ακροατήριό του στην Ελλά­δα κατά μερικές... εκατοντάδες χιλιάδες, όσοι και οι μουσουλμανικού θρησκεύματος λαθρο­μετανάστες. 

Η υπόθεση δεν είναι και­νούργια. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, όταν είχε αναλά­βει τα καθήκοντά του, πέρυσι τέτοιο καιρό, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της πρεσβεί­ας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των Μουσουλμάνων που φτά­νουν τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για την απόκτηση τόπου λατρείας και νεκροταφείου θα πραγματοποιηθούν πολύ σύ­ντομα». 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα της Θράκης και εν γένει με τις παρεμβάσεις σε θέ­ματα μουσουλμάνων που κα­τοικούν στην Ελλάδα δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο δι­ορισμός ως υπουργού Υγείας του καταγόμενου από τη Δυτική Θράκη Μεχμέτ Μουεζίνογλου, προσώπου που επα­νειλημμένως έχει προκαλέσει εντάσεις, είναι ενδεικτικός των προθέσεων. Στο μέτωπο του Αιγαίου αλλά και γενικότερα στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών η Τουρκία επίσης δείχνει πρό­θεση κλιμάκωσης της έντασης. Σκοπός της είναι να προλάβει πιθανές ελληνικές κινήσεις γι' αυτό προειδοποιεί, απειλεί, πα­ραβιάζει και προχωρά σε τεχνι­κές προετοιμασίες όπως η αγο­ρά ερευνητικού σκάφους. 

Περίπλοκο σκηνικό 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για το πότε, πώς και με τι περιεχόμενο θα προχωρήσει σε αποφάσεις σχετικά με την ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί προ απροόπτου όπως συνέβη με την Κύ­προ. Η Ελλάδα από την άλλη δεν μπορεί να μείνει αδρανής εσαεί, όμηρος των τουρκικών εκβιασμών. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Ελλοχεύει η πι­θανότητα έντασης την οποία η Τουρκία επισείει ακριβώς για να αποτρέψει την Ελλάδα από το να προχωρήσει σε αυτά που δικαιούται. 

Η αφοπλιστική παραδοχή του Τούρκου πρέσβη σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η Τουρκία είναι εξαρτώμενη ενεργειακά χώρα, εισάγουμε ενέργεια και γι αυτό δραστηριοποιούμαστε έντονα στην έρευνα, η Τουρ­κία είναι περικυκλωμένη από πηγές ενέργειας και εμείς δεν έχουμε δικές μας, ακόμα» συ­μπυκνώνει το πρόβλημα της γείτονος και προδιαγράφει τη συμπεριφορά της. Η προγραμ­ματισμένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμ­βουλίου Στρατηγικής Συνεργα­σίας, κίνηση με ρίσκο κατά την άποψη αρκετών, θα δείξει ως ένα βαθμό τι περιθώρια υπάρ­χουν για πραγματική βελτίωση του κλίματος. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν και τα θέματα που έθεσε στη συνά­ντηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Ο «παράγοντας» Κουρδικό και η απειλή από τη Συρία 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ εξίσωση πάντως υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που αφορούν την Τουρκία αλλά εμμέσως επη­ρεάζουν τις δυνατότητες της έναντι της Ελλάδας. Το Κουρδι­κό -το οποίο όπως φάνηκε το τε­λευταίο διάστημα η Άγκυρα δεν μπορεί να το ελέγξει ούτε εντός της τουρκικής επικράτειας-και η γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, με τη Συρία να αποτελεί πηγή πολλών προβλη­μάτων. Δεν είναι μόνο οι Κούρ­δοι που ελέγχουν τα εδάφη στα σύνορα με την Τουρκία, όπου η πιθανότητα ανάδειξης ενός de facto κουρδικού κρατικού μορ­φώματος είναι ορατή 

Ερείσματα 

Παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναμιχθεί ενεργά στηρίζο­ντας τους αντάρτες κατά του Άσαντ, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει ερείσματα για την όποια επόμενη ημέρα. Ανά­μεσα στους αντάρτες υπάρχουν σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, βασικά η «Αλ Κάιντα», το πρότυπο των οποίων δεν είναι ακρι­βώς το… κοσμικό - «light» Ισλάμ τουρκικό κράτος. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, δε, υπάρχουν πολυάριθμοι αλεβίτες, εκατομμύρια λένε οι ίδιοι, οι οποίοι αφενός βρίσκονται σε διαρκή αυξομει­ούμενη ένταση με το κυρίαρχο σουνιτικό στοιχείο και συχνά υπό διωγμόν αφετέρου αισθά­νονται κοντά στους ομοθρή­σκους τους στη Συρία και στο αλεβιτικό καθεστώς του Άσαντ. Αυτά αναφέρονται ενδεικτικά για να επισημανθεί ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν λιγότερο ορατές παράμε­τροι οι οποίες όμως, λόγω της ευρύτερης κρίσης στην περιοχή, αναδεικνύονται και θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στον ελληνικό σχεδιασμό.  

Συνταγή έντασης και στην Κύπρο 

ΣΤ0 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ακολουθείται η ίδια συνταγή έντασης. Η Τουρκία δεν έχει συμφιλιω­θεί με την ιδέα της κυπριακής ΑΟΖ και με την εκμετάλλευση από την Κύπρο των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερί­ου. Θεωρείται δεδομένο ότι το ερευνητικό σκάφος το οποίο αγόρασε θα επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει σε θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ακόμα και σε αυτά για τα οποία ήδη έχουν προκηρυχθεί διαγωνι­σμοί και έχουν κατοχυρωθεί. 

Η πρόκληση θερμών κατα­στάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα είναι εύκολη επιλογή για την Άγκυρα λόγω εμπλοκής του Ισραήλ, το οποίο στην ουσία έχει ταυτίσει σε σημα­ντικό βαθμό τα ενεργειακά του συμφέροντα με αυτά της Κύπρου και για λόγους που υπερβαίνουν τα κοιτάσματα αυτά καθαυτά. 

Ο «διάδρομος» Κύπρου - Ελ­λάδας είναι ο μόνος «καθαρός» που απομένει στο Ισραήλ μετά τη ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία και την επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στον περίγυρό του. 

Η Άγκυρα κινούμενη στο γνωστό πλαίσιο των εκβια­σμών, ζητά από το Ισραήλ να εγκαταλείψει τη συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλά­δα, με αντάλλαγμα, υποτίθεται, να αποκατασταθούν οι μεταξύ τους σχέσεις. 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-03/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger