Αρχική » » Ανησυχία για νέα τουρκική απόπειρα τετελεσμένων

Ανησυχία για νέα τουρκική απόπειρα τετελεσμένων


Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και δυο εβδομάδες πριν οπό τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, η Ελλάδα καταθέτει στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση σχετικά με την πολύ παλαιότερη απόφαση της Τουρκίας να δώσει άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται ανάμεσα στην Κύπρο και το Καστελόριζο.... 

Κάποιοι βρήκαν αυτήν την κίνη­ση σαν απόδειξη ολιγωρίας, κάποι­οι είδαν πρόθεση εισαγωγής του ζη­τήματος στην ατζέντα των επικείμε­νων συνομιλιών, κάποιοι μίλησαν για παιχνίδι εσωτερικής κατανάλω­σης και κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για βήμα με κατεύθυνση την ανακή­ρυξη ΑΟΖ. Πρόκειται για μίζερα αν­τιπολιτευόμενους, ανεύθυνα πολι­τευόμενους και ηλιθίως ΑΟΖολογούντες. 

Η κίνηση του υπουργού Εξωτε­ρικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήταν την ώρα αυτήν εθνικά επιβε­βλημένη, ουσιαστική και κρίσιμης σημασίας. Αφορά σχεδιασμούς της Τουρκίας για νέα απόπειρα τετελε­σμένων -το είπαμε εδώ και πολύ καιρό- σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο. Συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία απέκτησε νέο υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος -τον «Ναύαρχο Μπαρμπαρόσα»- και είναι πανέτοιμη να βγει για έρευνες. Αποτελεί οχυρό άμυ­νας απέναντι σε μια Τουρκία η οποία απεργάζεται μεθοδεύσεις με στόχο την εμφάνιση του Καστελόρι­ζου ως χωριστής και απομονωμέ­νης περίπτωσης, την πλήρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαρπαγή της υφαλοκρηπίδας του. 

Αποκαλυπτικό της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα είναι το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών απαιτούσε να περιοριστεί ο όποιος διακανονισμός στο Αιγαίο και να μην καλύπτει την Αν. Μεσόγειο. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε και τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές και διευκρι­νίζοντας πως η ώρα του είναι έτοι­μη να συζητήσει και γι΄ αυτό, «αλλά ως χωριστό θέμα». 

Είναι ήδη προφανές ότι οι Τούρ­κοι έχουν επιλέξει -και σε αυτήν την περίπτωση- την τακτική των τετελε­σμένων. Τον Ιούλιο του 2010, προ­κήρυξαν ανοιχτό διαγωνισμό για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπί­δας. Τον Μάρτιο του 2011, τουρκι­κά σκάφη ανάγκασαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora», το οποίο διενεργούσε έρευνες με ελληνική άδεια, να απομακρυνθεί από την περιοχή και του επέτρεψαν να γυρίσει μόνο με την άδεια τους. Τον Σεπτέμβριο του 2011, εξέδωσαν αγ­γελία για σεισμικές έρευνες και έστειλαν στην ίδια περιοχή, αρχικά το «Πίρι Ρέις» και, αμέσως μετά, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor». 

Αποκορύφωμα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμ­βουλίου, στις 16 Μαρτίου 2012, να χορηγήσει άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελληνι­κής ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου. Ήταν μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι το Νησί Σεν Μάρτιν, το οποίο ανήκει στο Μπαγκλαντές, αλλά βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μιανμάρ, δεν έχει κανέ­να δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 

Όπως ξεκάθαρα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος η ρηματική διακοί­νωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ αφορά στη χορήγηση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου άδειων έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αφορά, δηλαδή, μια τουρκική απόφαση για την οποία η Ελλάδα είχε κάνει, από τον Ιούλιο του 2012, διάβημα προς την Τουρκία. Είναι πράξη που- όπως ο ίδιος τονίζει-στόχο έχει «να κατο­χυρωθούν τα δικαιώματα μας που απορρέουν οπό το εθιμικό, αλλά κα από το συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και πως οι πε­ριοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Είναι, με μια φράση, όπλο έναντι των σχεδιαζόμενων τουρκι­κών μεθοδεύσεων. 

του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-23-2-2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger