Αρχική » » Σύννεφα πάνω από την ΑΟΖ

Σύννεφα πάνω από την ΑΟΖ


Κλίμα δυσπιστίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εν όψει της διαπραγμάτευσης ή της προσφυγής στη Χάγη για την οριοθέτηση. 

Μπορεί η οριοθέτη­ση της Αποκλειστι­κής Οικονομικής Ζώνης, στάδιο το οποίο θα ακολουθήσει ανα­γκαστικά τη φημολογούμενη ανακήρυξη, να απαιτεί δια­πραγματεύσεις ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ωστόσο οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία φαίνεται ότι σε όλα τα μέτωπα δεν διανύουν την καλύτερη φάση τους. Το αντίθετο: θαλάσσια σύνορα, Θράκη και επικοινωνιακό κλίμα έχουν φορ­τωθεί με αρκετά σύννεφα, τα οποία δεν προοιωνίζονται πρόοδο, αλλά μάλλον τριβές και αμοιβαία δυσπιστία...
 

ΑΟΖ: Η εισήγηση στον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε μονομερείς κινή­σεις, επειδή τάχα η Άγκυρα, εγκλωβισμένη ούσα στα δίχτυα του Συριακού και του Κουρδικού, δεν θα αντιδράσει δυναμικά, δεν υποστηρίζεται από κανένα πραγματικό δεδομένο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει στόχο σε μια δεκαετία η χώρα του να συμπεριλαμβά­νεται στις δέκα ισχυρότερες χώρες και απαραίτητος όρος γι' αυτό είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της. Έτσι, έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την ανακάλυψη υδρο­γονανθράκων, ενώ έχει προσαρμόσει την εξωτερι­κή πολιτική της Τουρκίας σ' αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο. Οι θαλάσσιες περιο­χές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου αποτελούν πεδία άμεσης προτεραιότητας και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να τις «γκριζάρει» όσο το δυνατόν πε­ρισσότερο, δημιουργώντας αμφισβητήσεις τόσο για την ελληνική όσο και την κυπρι­ακή ΑΟΖ. 

ΘΡΑΚΗ: Η πρόσφατη αντιπαράθεση για τον διορι­σμό των ιμάμηδων σε τζαμιά και δημόσια σχολεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός υπόγειου πολέμου επιρροής και ελέγχου της μει­ονότητας που σοβεί εδώ και χρόνια και ο οποίος φαίνεται ότι με την πολιτική «εθνικής πυγμής» του Αντώνη Σαμαρά εισέρχεται σε μια νέα φάση όξυνσης. Στο κλίμα αυτό συ­ντελεί φυσικά και η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία δυναμιτίζει την κατάσταση ακόμα και με προβοκατόρικες ενέργειες, όπως η επίθε­ση στο αυτοκίνητο του Τούρ­κου προξένου στην Καβάλα, την οποία δεν άφησε ανεκμε­τάλλευτη η άλλη πλευρά. 

ΤΥΠΟΣ: Τους τελευταί­ους μήνες συνεχή κατευθυ­νόμενα δημοσιεύματα, και παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις, εμφανίζουν την Ελλάδα ως άντρο εκπαίδευ­σης τρομοκρατών (δηλαδή αριστερών ή μαχητών του ΡΚΚ), όπου μάλιστα εντοπί­ζονται και χωρικά: πότε στο Λαύριο, πότε στην Κινέτα και πότε στο Δήλεσι. Μόλις χθες υπήρξαν διαρροές στον τουρκικό Τύπο ότι 14 δικηγό­ροι που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση εναντίον του αριστερού DHK-P-C κατη­γορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας, της Συρί­ας και του Βελγίου. 

Ενδεικτικό της όλης κατά­στασης είναι και το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργα­σίας έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο, χωρίς, ωστόσο, να έχει «κλειδώσει» ακόμα. 

Του Τάσου Τσακίρογλου 
(Η Εφημερίδα των Συντακτών-22/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger