Αρχική » » Και δάσκαλοι «μπαλαντέρ» τώρα στα σχολεία!

Και δάσκαλοι «μπαλαντέρ» τώρα στα σχολεία!


 Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση που στέλνει το πλεονάζον προσωπικό πλέον και σε νέες περιοχές μετάθεσης. 
 Στο κόκκινο και οι αίθουσες λόγω υπερπληθυσμού. 

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση που υπέγραψε ο υφυ­πουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η οποία αφο­ρά την «αυτοδίκαιη ένταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις νέες περιοχές μετάθεσης». Στο έγγραφο που εστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης διευκρινίζεται ότι δάσκαλοι που πλεονάζουν επειδή...
η οργανική τους θέση βρίσκεται σε σχολεία που κα­ταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν είτε μετατίθενται σε δημοτικά που υπάρχουν ελλείψεις είτε, προκειμένου να συμπληρώ­σουν το ωράριο τους, θα διδά­σκουν σε περισσότερες από μία μονάδες. Επιπλέον, περιλαμβά­νονται και αναλυτικοί πίνακες των περιοχών «αυτοδίκαιης ένταξης», όμως πλέον σχεδόν κάθε νομός θεωρείται περιοχή μετάθεσης. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός που ανήκει στην κατηγορία του πλεονά­ζοντος προσωπικού μπορεί να μετατεθεί από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη ή, ακόμα χει­ρότερα, θα πρέπει να μετακινεί­ται σε σχολεία από τη μια άκρη του νομού στην άλλη, για να συμπληρώσει το προβλεπόμενο ωράριο του. Το μέτρο αναμένε­ται να επεκταθεί και στη Δευτε­ροβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που έχει θορυβήσει τους καθη­γητές, οι οποίοι ζητούν από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέ­σης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να προχωρήσει άμεσα σε κινητο­ποιήσεις. 

Οι εκπαιδευτικοί της Δευ­τεροβάθμιας Εκπαίδευσης βλέ­πουν πίσω από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας μια «επίθεση στα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις» των διδα­σκόντων. Τονίζουν ακόμα ότι το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει πε­ραιτέρω την οικονομική κατά­σταση των εκπαιδευτικών, κα­θώς «συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού». 

Για τους λόγους αυτούς, ζητούν πριν ανακοινωθεί η εφαρμογή της απόφασης και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευ­ση να υπάρξει αντίδραση από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών για να ανατραπεί το μέτρο. 

Οι μαθηματικοί (!) διδάσκουν Ιστορία ελλείψει φιλολόγων 

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου κρού­ει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΣΑΦ) για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στο λύκειο, ειδικά στη Θεωρητική Κα­τεύθυνση. Όπως καταγγέλλει, ελλεί­ψει φιλολόγων στα σχολεία το μάθημα της Ιστορίας ανατίθεται σε άλλες ειδικότητες (ακόμα και σε μαθηματικούς ή φυσικούς) που, όπως είναι αναμενό­μενο, αδυνατούν να το δι­δάξουν. Στην επιστολή δι­αμαρτυρίας του καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της, κυρίως απέναντι στους μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν επιλέξει τη θεω­ρητική Κατεύθυνση, όπου το μάθημα της Ιστορίας πολλαπλασιάζεται με συ­ντελεστή βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο σύλλογος καλεί το υπουρ­γείο Παιδείας να σταματήσει την «αποψίλωση και υποβάθμιση» της δημόσιας εκπαίδευσης δεδομένης της οικονομι­κής κρίσης και της αδυναμίας των γο­νέων να ανταποκριθούν στα έξοδα των φροντιστηρίων. 

Η φιλολογική κοινότητα αναφέρε­ται ακόμα στην «αυθαίρετη απόφαση», όπως τη χαρακτηρίζει, να συγχωνευ­θούν τμήματα στις τάξεις του λυκείου, ακόμα και στις κατευθύν­σεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τμήματα με 30 μαθητές. 

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει νόμου, ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα έχει οριστεί στα 28. 0 ΠΣΑΦ επισημαίνει ότι πρόκειται όχι μόνο για μια παράνομη απόφαση, αλλά και αντιπαιδαγω­γική, καθώς έχει επιπτώσεις στην εκ­παιδευτική διαδικασία. Και αυτό γιατί οι καθηγητές καλούνται να προετοιμά­σουν τους μαθητές για τις πανελλαδι­κές εξετάσεις υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. 

ΕΥΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ 
(Εφ. Δημοκρατία-07/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger