Αρχική » » «Στερεύει» το Αιγαίο από τον ελληνικό στόλο

«Στερεύει» το Αιγαίο από τον ελληνικό στόλο


Οι αξιωματικοί εκπέμπουν SOS στο Πεντάγωνο για την απειλητική ανισορροπία δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας. 
O υπερεξοπλισμός της Τουρκίας και οι δραματικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις υποβρυχίων στο Πολεμικό μας Ναυτικό αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. 
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βολιδοσκοπεί σύμμαχες χώρες ως προς το ενδεχόμενο δωρεών οπό τα στρατηγι­κά τους αποθέματα προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό οπλοστάσιο. 

Καίριες αποφάσεις τόσο για την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού όσο και για την άρση του αδιεξόδου στις δυο μεγάλες ναυπηγικές βιομηχανίες της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και Νεωρίου\Ελευσίνας, καλείται να λάβει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο... 

Από τη μια πλευρά ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας και οι συνεχείς παραγγελίες του τουρκικού Π.Ν. που αφορούν στην ναυπήγηση μεγάλων μο­νάδων μάχης, από την άλλη οι δραματικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των 3 υποβρυ­χίων τύπου 214 («Παπανικολής») από τα Ναυπηγεία Σκα­ραμαγκά και των 3 πυραυλακάτων «Super Vita» από το Νεώ­ριο, έχουν αναγκάσει τους επι­τελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού να κρούσουν τον «κώδωνα του κίνδυνου» προς την πο­λιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ζη­τώντας να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου. 

«Αποτελεί βασική μας προ­τεραιότητα και πρέπει άμεσα να κλείσει το μέτωπο με το Ναυπη­γείο Σκαραμαγκά, έτσι ώστε να παραδοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα υποβρύχια 214. Το θέλουμε, το χρειαζόμαστε και δεν έχουμε καθόλου καιρό για χάσιμο», ανέφερε χαρακτηρι­στικά πριν από λίγες ημέρες κορυφαίος αξιωματούχος του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκ­φράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μερικούς μήνες μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΝΑΕ. 

Ενδιαφέρον Σαμαρά 

Σύμφωνα, άλλωστε, με πλη­ροφορίες και σε ό,τι αφορά τις παραπάνω διαπραγματεύσεις, για την εξέλιξη τους έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δώσει εντολή προς τους αρμοδίους φο­ρείς οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση να έχουν λήξει το θέ­μα το αργότερο μέχρι το Πά­σχα. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βο­λιδοσκοπεί σύμμαχες χώρες ως προς το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν δωρεάν υλικό από τα στρατηγικά τους αποθέ­ματα προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό οπλοστάσιο. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσε­ται. άλλωστε, και το ταξίδι που πραγματοποιεί αυτές τις ημέ­ρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης. Ο αρχηγός του Πο­λεμικού μας Ναυτικού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του από τις 19 έως τις 25 του μήνα είχε επαφές με αξιωματούχους τόσο του αμερικανικού Πενταγώνου όσο και της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετα­σχηματισμού και το Fleet Forces Command των Η ΠΑ. 

«Δωρεές» 

Μέσα στις προθέσεις του κ. Χρηστίδη είναι να καταφέρει να αποσπάσει την καταρχήν συμ­φωνία του αμερικανικού Πεν­ταγώνου αναφορικά με το εν­δεχόμενο να παραχωρήσει στη χώρα μας δύο σύγχρονες φρε­γάτες με ικανότητα αεράμυνας περιοχής για τις ανάγκες της Αν. Μεσογείου, αλλά και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργα­σίας Ρ-3C Orion προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν άμεσα οι επιτακτικές ανάγκες στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. 

Το παραπάνω αιτήματα ο κ. Χρηστίδης τα έθεσε στο πλαί­σιο των συνομιλιών του με τον Αμερικανό ομόλογο του αλλά και τον Αμερικανό υφυπουργό Ναυτικού, επαναφέροντας επί της ουσίας στο προσκήνιο παλαιότερη πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Δη­μήτρη Αβραμοπούλου κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2012. 

Να σημειώσουμε, έξαλλου, πως κατά την πρόσφατη κοπή της πίτας του ΓΕΝ ο κ Χρηστί­δης είχε παραδεχτεί την ανα­γκαιότητα ένταξης στο Πολεμι­κό Ναυτικό δύο τουλάχιστον αεροσκαφών τύπου Ρ-3C Orion, θεωρώντας ότι αποτε­λούν απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό τη δυνατότητά του να εντοπίζει εγκαίρως της κινή­σεις εχθρικών σκάφων στη θά­λασσα. 

Παροπλισμένα 

Το Ρ-3C Orion είναι τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτι­κής συνεργασίας μεγάλης εμ­βέλειας με αυξημένη ικανότη­τα στον εντοπισμό πλοίων, υποβρυχίων και ναρκών, κα­θώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα αεροσκάφη για την ανάληψη μεγάλου εύρους αποστολών ανθυποβρυχιακού πολέμου, θαλάσσιας έρευνας-επιτήρησης, υποστήριξης ναυ­τικών δυνάμεων κ.ά. 

Η χώρα μας παρέλαβε από το 1992 έως το 1997 μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ έξι από αυ­τά, παλαιότερου όμως τύπου. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, κατόπιν σχετικής απόφασης την οποία έλαβε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο τον Δεκέμ­βριο του 2009, παροπλίστη­καν, έπειτα και από σχετική εν­τολή που δόθηκε τότε οπό την πλευρά της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με το αιτιολογικό της περικοπής των δημόσιων εξόδων λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Κινδυνεύει με λουκέτο το Νεώριο Ελευσίνας 

Σημαντικά είναι τα προ­βλήματα που αντιμετωπίζει και ο Όμιλος Νεωρίου-Ελευσίνας, καθώς οι εργαζόμενοι του έπειτα από την επιστολή του ιδιοκτήτη των Ναυπηγεί­ων Νίκου Ταβουλάρη -σύμφωνα με την οποία τα ναυπηγεία έφθασαν στο σημείο μηδέν και το κλείσιμό τους είναι η πιθανότερη εξέλιξη- ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμε­νοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας παραμένουν απλήρωτοι επί έναν χρόνο, ενώ η διοίκηση τους ανακοίνωσε πως εάν το Δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατα­σκευή τριών πολεμικών πλοί­ων τα ναυπηγεία θα κλείσουν οριστικά. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-26/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger