Αρχική » » Μεθοδεύονται τετελεσμένα σε βάρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου

Μεθοδεύονται τετελεσμένα σε βάρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου


Πάγια πρακτική της Τουρκίας είναι να κατασκευάζει σχέδια σε βάρος της Ελλάδας και να περιμένει όχι μόνο την αφορμή, αλλά και την κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό έκανε με την Κύπρο, το επανέλαβε για την αιγαιακή υφαλοκρηπίδα και κάπως έτσι έστησε, στο Ίμια, τους ισχυρισμούς της για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Ανάλογη τακτική φαίνεται να ακολουθεί και σήμερα, έχοντας στο στόχαστρο της την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο... 

Προετοιμάζεται, καραδοκεί και περιμένει την ώρα που θα επι­χειρήσει νέα τετελεσμένα. Με έναν κυρίως στόχο : Την απομό­νωση του Καστελόριζου, την εμφάνισή του σαν χωριστής περίπτωσης, την ένταξή του στις ειδι­κές περιστάσεις και την πλήρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του στις θαλάσσιες ζώνες. 

Αποκαλυπτικό της στρατηγι­κής που ακολουθεί η Άγκυρα εί­ναι το γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, απαιτούσε να περιοριστεί ο όποι­ος διακανονισμός στο Αιγαίο και να μην καλύπτει την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε -και τον περασμένο Οκτώ­βριο- κατά τη διάρκεια της επίσκε­ψης του στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Προειδοποίησε ότι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Τουρκία και αποκά­λυψε ότι το Καστελόριζο δεν εν­τάσσεται στις διερευνητικές επαφές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητή­σει και γι' αυτό, «αλλά ως χωριστό θέμα», και έσπευσε να προσθέσει πως έχει σύμμαχο τη διεθνή νο­μολογία. Πέρα, άλλωστε, οπό τις παλαιότερες αποφάσεις του Δικα­στηρίου της Χάγης, είχε ήδη στο χέρια του και την απόφαση του Δικαστηρίου για το Δίκαιο της θάλασσας που δικαίωνε τη Μιανμάρ στη διένεξή της με το Μπανγκλαν­τές, αποφαινόμενο ότι το νησί Σεν Μάρτιν, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της αλλά ανήκει στο Μπανγ­κλαντές, δεν έχει κανένα δικαίω­μα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. 

Αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων τους είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν, ήδη, επιλέξει «και σε αυτήν την περίπτωση» την τακτι­κή των τετελεσμένων. Το καλοκαί­ρι του 2010, ύστερα και από τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αέριου στην κυπριακή ΑΟΖ, προ­κήρυξαν ανοιχτό διαγωνισμό για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευ­νες», ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ λίγο αργότερα έστειλαν στην ίδια περιοχή το «Πίρι Ρέις». Ιταμή εχθροπραξία με στόχο την ΑΟΖ, στην περιοχή του Καστελόριζου εκδηλώθηκε και τον Μάρτιο του 2011, όταν τουρκι­κά σκάφη ανάγκασαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» - που διενεργούσε έρευνες με ελληνική άδεια- να απομακρυνθεί από την περιοχή και του επέτρε­ψαν να γυρίσει μόνο με την άδεια τους. Νέα απόπειρα τετελεσμέ­νων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Τουρκία, αφού εξέδωσε αγγελία για σεισμικές έρευνες, έστειλε στην ίδια περιο­χή αρχικά το «Πίρι Ρεις» και, αμέ­σως μετά το νορβηγικό ερευνητι­κό σκάφος «Bergen Surveyor». 

Αποκορύφωμα των τουρκι­κών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η απόφαση του τουρκικού Υπουργι­κού Συμβουλίου, στις 16 Μαρτίου 2012, να χορηγήσει άδειες για πε­τρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου. Ήταν μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της θάλασσας στην υπόθεση Μπανγκλαντές - Μιανμάρ και ένα ξεκάθαρο προ­μήνυμα για τις επόμενες τουρκι­κές κινήσεις. 

Μόλις πρόσφατα, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αποφάσισε να προχωρή­σει στην αγορά νορβηγικού ερευ­νητικού σκάφους, το οποίο θα της παραδοθεί στο πρώτο τετράμηνο του νέου χρόνου, μαζί με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Άγκυρα όχι μόνο ετοιμάζει νέα, αποφασιστική απόπειρα τετελεσμένων στην Ανατο­λική Μεσόγειο, αλλά και βιάζεται να δράσει σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα. Άμεσος στόχος της είναι να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι απομόνωσης του Καστελόριζου και να προωθήσει, επικαλούμενη και τη διεθνή νομολογία, την αξίωση της να μην αναγνωρι­στεί στο νησί κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ 

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger