Αρχική » » 0 στρατός μπαίνει στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων

0 στρατός μπαίνει στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε το στίγμα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Η μελλοντική εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχει πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και γι΄ αυτό φύλακας-άγγελος θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. 
Πρωταρχικός σκοπός η ασφάλεια των δικτύων μεταφοράς των υδρογονανθράκων. 

Το στίγμα της «ενεργούς» εμπλοκής των Ενόπλων Δυ­νάμεων στη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων έδω­σε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense», με θέμα «Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανα­τολικής Μεσογείου-Προκλήσεις, και Απαντήσεις»....

«Η εδαφική ακεραιότητα και εξα­σφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνι­κών συμφερόντων που υπερασπιζό­μαστε (σ.σ: ως Ένοπλες Δυνάμεις). Στην πράξη, αυτό αποτελούσε πά­ντοτε το μείζον της αποστολής όλων των εθνικών στρατών, απανταχού της Γης. Τούτο διότι ο ευρύτερος εθνικός χώρος σχετίζεται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την προκοπή του έθνους. Σήμερα, ο ανταγωνισμός για πό­ρους, πρακτικά σημαίνει ανταγω­νισμό στο πεδίο της ενέργειας, όχι ασφαλώς μόνο για υδρογονάνθρα­κες. Αλλά προς το παρόν, αυτό εν­διαφέρει εμάς, οι υδρογονάνθρακες. Η ενεργειακή μας ασφάλεια περνάει μέσα και από την εκμετάλ­λευση των όποιων εθνικών κοιτα­σμάτων του ορυκτού πλούτου στον εθνικό χώρο» είπε, κάνοντας νωρίτε­ρα γεωγραφικό προσδιορισμό και της Ανατολικής Μεσογείου. 

ΚΑΤΙ, ΑΛΛΩΣΤΕ, που το ΓΕΕΘΑ έχει καταστήσει σαφές και με ασκήσεις στην περιοχή αλλά και με σχέδια επι­τήρησης. Και συνέχισε «Βέβαια, ενεργεια­κή ασφάλεια δεν είναι μόνο η εξα­σφάλιση των δικαιωμάτων μας στον εθνικό χώρο. Είναι και η προστασία των δικτύων και οδών μεταφοράς ενέργειας, καθώς και των ενεργεια­κών υποδομών στη χώρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αρκετό πολύπλοκο σύνολο ζητημάτων ασφαλείας, που δεν έχει σαφή όρια και έχει περιφερειακή και παγκοσμία διάσταση». 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μορ­φές των κίνδυνων με βάση την εμπειρία από «τρομοκρατικές ομάδες», με ή χωρίς κρατική υποστήριξη, πε­ριγράφοντας κυρίως τα περιστατικά πειρατείας που πάντως μέχρι τώρα, είπε, δεν έχουν παρουσιασθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Έκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου - εκ του οποίου απορρέουν και οι αποστολές των Ε Δ. και των Σω­μάτων Ασφαλείας. 

«Η μελλοντική, όμως, εκμετάλλευ­ση του ενεργειακού πλούτου της, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυ­τιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθρά­κων, θα παρέχει πληθώρα ελκυστι­κών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή». 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ, έγκειται στην έγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση, στην πειστική αποτροπή και στην αποτελεσματική προστασία», είπε και συνέχισε «Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων εί­ναι οι πληροφορίες. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κακόβουλης ενέργειας είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της. 

Η έγκαιρη πληρο­φόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR(Intelligence Surveillance Reconnaissance), οι οποίες θα παρέχουν δι­αρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή εν­διαφέροντος. Πιθανόν να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα, όπως η Κύπρος και το Ισ­ραήλ. Ο δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανομένη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πήγες, μας ικανοποιεί πλήρως». Αναφορά έκανε, επίσης, στην αποτροπή και τη δύναμη της που «θα πρέπει», όπως είπε, «να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέ­σων εκείνων, η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενο οφέλη, όσο και τη σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή». 

Ως προϋπόθεση δε ανέφερε την «ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυ­τών προϋποθέσεων, μαζί με τη φυσι­κή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμε­ων στην ευρύτερη περιοχή» η οποία «θα στείλει το κατάλληλα μηνύμα­τα προς κάθε ενδιαφερόμενο». 

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, Ο κ. Κωσταράκος αναφέρθηκε στους άξονες της νέας Δομής Δυνάμεων που διαμορφώνε­ται και καλύπτει και τις νέες ανάγκες. Αυτές, όπως τις περιέγραψε, είναι: 

- Η βελτίωση τον αεροναυτικών μας δυνατοτήτων, ενδεχομένως σε βά­ρος άλλον δυνατοτήτων που κυρι­αρχούσαν τα τελευταία χρόνια, όπως παρακάτω: 

α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συ­νεργασίας και σύγχρονο υποβρύχια, 

β. Επαύξηση των δυνατοτή­των της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμι­ση των υπαρχόντων αεροσκαφών 

γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνά­μεων με μέσα ταχείας μεταφοράς. 

Γ. ΔΗΜ.
(6 ΗΜΕΡΕΣ-25/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger