Αρχική » » ΕΛ.ΑΣ.-ΥΠ.ΕΞ. διαφωνούν με τις «πρωτοβουλίες» του Λιμενικού Σώματος!

ΕΛ.ΑΣ.-ΥΠ.ΕΞ. διαφωνούν με τις «πρωτοβουλίες» του Λιμενικού Σώματος!


Διαφορετικές οι θέσεις τους για την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στον θάλαμο επιχειρήσεων. 

Γνωρίζει κάτι ο υπουργός; 

Με δύο λόγια, άριστος και άκρως επαγγελματικός ο τρό­πος που χειρίστηκαν το θέμα της συνεργασίας με τους Τούρκους το ΥΠ.ΕΞ και το υπουργείο Δημοσίας Τάξε­ως και Προστασίας του Πολίτη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις «περίεργες πρωτοβουλίες του Λιμενικού για τη λαθρομετανάστευση» που ήταν και ο τίτλος του σχετικού άρθρου μας της 25ης Νοεμβρίου. Το μόνο που παραμένει είναι ποιος ή ποιοι από το Λ.Σ. προσπάθησαν να περάσουν την αναφερόμενη στο εν λόγω άρθρο μας πρωτοβουλία και εάν φυσικά το όλο θέμα έχει περιέλθει στη γνώση του υπουργού Ναυτιλίας...

Νεώτερα στοιχεία για το θέμα που εί­χε εγείρει η «κυ­ριακάτικη δημοκρατία» (βλ φύλλο 25ης Νοεμβρί­ου 2012) σχετικά με την προώθηση εισηγήσεως του Λιμενικού Σώματος για την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και η απάντηση του που δημοσι­εύτηκε στο φύλλο της 2ας Δεκεμβρίου 2012 μαζί με τη δική μας, όχι μόνο επι­βεβαιώνουν τα στοιχεία της εφημερίδας, αλλά καταδει­κνύουν ότι η προαναφερ­θείσα πρωτοβουλία στελε­χών του Λιμενικού Σώμα­τος ήταν εκτός της γραμμής που ακολουθούσαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένως, σε έγγραφο του υπουργεί­ου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2012 και θέμα τη συνεργασία με τρίτες χώρες στα πλαίσια των κοινών επιχει­ρήσεων του διεθνούς οργα­νισμού της Frontex και τις προτάσεις για συνεργασία με την Τουρκία, το εν λό­γω υπουργείο υποστηρίζει -και ορθότατα- τελείως διαφορετικές θέσεις από αυτές του Λιμενικού Σώ­ματος. 

Η αλληλογραφία 

Στο έγγραφο γίνεται ανα­φορά στη ληφθείσα από τη Frontex ηλεκτρονική αλ­ληλογραφία για την επι­λογή των τρίτων χωρών οι οποίες θα μετάσχουν με παρατηρητές στην κοινή θαλάσσια επιχείρηση Πο­σειδών 2013 και εν συνε­χεία εκφράζονται οι εξειδι­κευμένες απόψεις της Ελληνικής Αστυνομίας (Κλά­δος Ασφαλείας, Διεύθυνση Αλλοδαπών) ως προς τη δι­ερεύνηση της προταθείσας, από τη Frontex, δυνατότη­τας φιλοξενίας στις εγκα­ταστάσεις του Επιχειρη­σιακού Γραφείου της στον Πειραιά (Αρχηγείο Λ.Σ.) ενός Τούρκου αξιωματικού. 

Αξιολογώντας το θέμα από ελληνικής πλευράς, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο εί­ναι ιδιαίτερα πρώιμο, κα­θώς στην πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με την αρχή της αμοιβαιότητας και ανα­λογικότητας που ακολου­θούμε στον τομέα της συνεργασίας μας με τη γειτονι­κή χώρα». Για τον λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. προτείνει τις ακό­λουθες μορφές συνεργασίας που θα μπορούσαν να υλο­ποιηθούν σταδιακά, «υπό προϋποθέσεις και εφόσον οι συνομιλίες με την Τουρ­κία εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας»: 

α) Την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τη­λεδιάσκεψης για την απ' απευθείας επικοινωνία των αρμόδιων ελληνικών και τουρκικών Αρχών (το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διευθύνσεως Αλλοδαπών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με την αντίστοιχη ή παρό­μοια αρχή της Τουρκικής Αστυνομίας στην Άγκυρα καθώς και τα Επιχειρησια­κά Κέντρα σε Αλεξανδρού­πολη και Ορεστιάδα με το αντίστοιχο Κέντρο στην Αδριανούπολη) για θέμα­τα επανεισδοχής, αποτρο­πής εισόδου παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα και ανταλλαγή επιχειρη­σιακών πληροφοριών. Με τον τρόπο αυτό, επισημαί­νει το έγγραφο, θα εξασφα­λιστούν η ταχύτερη αντιμε­τώπιση ζητημάτων ή και αι­τημάτων που αφορούν στη μετανάστευση, η αμεσότε­ρη ανταλλαγή πληροφορι­ών καθώς και η δημιουργία πνεύματος συναντιλήψεως και συνεργασίας. 

β) Ανταλλαγή αξιωμα­τούχων με την τοποθέτη­ση ενός Έλληνα και ενός Τούρκου αστυνομικού στις συνοριακές διαβάσεις εισό­δου - εξόδου των Υψάλων και Κήπων, αντίστοιχα, με σκοπό την παροχή συνδρο­μής στον έλεγχο των διερ­χομένων προσώπων από τα εν λόγω σημεία, τον εντοπισμό κατόχων πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και τη διευκόλυνση της επανεισδοχής μέσω του αναφερο­μένου σημείου. 

γ) Κατά τρόπον αντίστοι­χο με τα παραπάνω, προτεί­νεται επίσης η ονομαστικοποίηση των σημείων επα­φής στις νήσους του Ανα­τολικού Αιγαίου και στις έναντι αυτών τουρκικές περιοχές για την ανταλλα­γή πληροφοριών για θέμα­τα παράνομης μεταναστεύ­σεως, με στόχο την ανάπτυ­ξη της συνεργασίας στον τομέα της προλήψεως ει­σόδου παρανόμων μετανα­στών στην Ελλάδα και τη διευκόλυνση επανεισδοχής τους μέσω του λιμένα Δικελί. 

Πέραν των βασικών αυτών μέτρων και άλλων που αναφέρονται παρα­κάτω, η Ελληνική Αστυ­νομία προτείνει όπως οι δράσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν σταδια­κά και εφόσον εξασφαλι­στεί η απαραίτητη χρημα­τοδότηση από τη Frontex και την Ε. Επιτροπή. 

Η απάντηση 

Στις παραπάνω θέσεις του υπουργείου Δημοσίας Τά­ξεως, το ΥΠ.ΕΞ. απαντά στις 6 Δεκεμβρίου ότι, από πλευράς της αρμόδιας Διευθύνσεώς του, δεν υπάρ­χει αντίρρηση για τη συμ­μετοχή παρατηρητών από τη Νιγηρία και το Πράσι­νο Ακρωτήριο στην «κοι­νή επιχείρηση Ποσειδών 2013 Θάλασσα», υιοθετώ­ντας προφανώς τις θέσεις και τους όρους που έθεσε το ΥΔΤ για την αντίστοιχη συ­νεργασία με την Τουρκία. 

Σημειώνεται ότι σε ένα άλλο μεταγενέστερο έγ­γραφο (11 Δεκεμβρίου) του ΥΠ.ΕΞ. σχετικά με το θέμα της παρουσίας φιλοξενού­μενου Τούρκου αξιωμα­τούχου στο Επιχειρησιακό Γραφείο της Frontex, τίθε­νται σαφώς θέματα ασφαλείας που τυχόν θα προκύ­ψουν από πρόσβαση του εν λόγω αξιωματικού σε διαβαθμισμένες πληροφορί­ες, κάτι που είχε επισημά­νει και η «κυριακάτικη δη­μοκρατία» στο πρώτο της άρθρο. Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε περιληφθεί στις συγκεκριμένες επιφυ­λάξεις του ίδιου υπουργεί­ου κατά τη διαπραγμάτευ­ση της τροποποιήσεως του κανονισμού Frontex, επι­φυλάξεις οι οποίες τελικώς είχαν γίνει δεκτές.

* Από τον Μάνο Ηλιάδη
(Εφ. Κυρ. Δημοκρατία-30/12/2012)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger