Αρχική » » Τα καπρίτσια των Τιράνων και η ψυχραιμία της Αθήνας

Τα καπρίτσια των Τιράνων και η ψυχραιμία της Αθήνας


♦ Η Αλβανία είναι αυτή που έχει περισσότερο ανάγκη την Ελλάδα και όχι το αντίθετο. 

Τετάρτη, είκοσι οκτώ Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρω­σε, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη επίσκεψη του στα Τίρανα. Ο λόγος οι αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, σε εκδηλώ­σεις στον Αυλώνα για τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησί­ας της χώρας, ότι τα σύνορα της Αλβανίας προς νότον εκτείνονται μέχρι την Πρέβεζα. ...

Μετά την άμεση και πρέπουσα αντίδραση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ, ο Αλβανός πρωθυπουργός, δια του εκπροσώπου Τύπου, επιχεί­ρησε να επανορθώσει, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του είχε μόνον ιστορική σημασία και ότι η Αλβανία ου­δεμία εδαφική διεκδίκηση εγείρει κατά της Ελλάδος. Παρά την επανόρθωση, οι εντυπώσεις παραμένουν, και ρίχνουν βαριά σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. 

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ είναι συγγενής λαός με τους Έλληνες. Λόγω της ιδιομορφίας της χώρας -πολύ ορεινή και με σχετικά μικρή γεωπολιτική αξία- ως λαός έζησαν σχεδόν στο περιθώριο της ιστο­ρίας. Γραπτή γλώσσα απέκτησαν αιώνες μετά. Πάντως, είναι αξιοθαύμαστο ότι ως αρχαίος λαός επέζησαν ενώ άλλοι σημαντικοί ιστορικοί λαοί εξαφανίστηκαν. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατο­ρίας. που λειτουργούσε ως Zona Franca για τους υπο­ταγμένους λαούς αλβανικά φύλα εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα -κυρίως στη νότια- αλλά με την πάροδο του χρόνου αφομοιώθηκαν από τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό και εξελληνίστηκαν πλήρως. 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ συνηγορούν στην ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Όμως, από καιρού εις καιρόν σημειώνονται σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μεταξύ Αθηνών -Τιράνων που κατά κανόνα οφείλονται sε προβληματικές συμπε­ριφορές των Τιράνων. Προ μερικών ετών τα Τίρανα διαπραγματεύονταν μυστικώς την παραχώρηση ναυ­τικών βάσεων στην Τουρκία, γεγονός που θα έθιγε σοβαρά την ασφάλεια της Ελλάδος. Πλέον, πρόσφατο, αλβανικές πολιτικές δυνάμεις προ­σέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Συμφω­νίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο. Η σημαντική και για τις δύο χώρες Συμφωνία ακυρώ­θηκε. Στο ίδιο κλίμα διάφοροι κύκλοι κατασκεύασαν, σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει ο Χότζα, ένα ανύπαρκτο θέμα περί δήθεν γενοκτονίας των Τσάμηδων, απαιτώντας την επιστροφή τους στη Θεσπρωτία και αποζημιώσεις για τις περιουσίες που κατέλιπαν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την πρώτη του θητεία, αναγκάστηκε να διακόψει την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιού­σε στην Αλβανία, όπου αντιμετώπισε σκηνοθετημένη διαδήλωση Τσάμηδων που είχαν μεταφερθεί από διά­φορα μέρη της Αλβανίας. Οι αλβανικές αρχές επενέβησαν καθυστερημένα. 

ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΑΡΜΟΣΤΈΣ αυτές συμπεριφορές των Τιράνων αντιμετωπίζονται από ελληνικής πλευ­ράς με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Όμως υπάρχουν και όρια. Τα Τίρανα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Αλβανία έχει περισσότερο ανάγκη την Ελλάδα και όχι το αντίθετο. 

Αν στοχαστούν καλύτερα, θα πρέπει να αποφύγουν συμπεριφορές που βλάπτουν και υπονομεύουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών των οποίων η γε­ωγραφία, η ιστορία και τα κοινά συμφέροντα επιβάλλουν αγαστή συνεργασία. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Αλβανία έχει ανοιχτά προβλήματα με τους βο­ρείους και ανατολικούς γείτονες της και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της δεν έχει ακόμη συντελεστεί. 

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΣ 
Πρεσβης ,ε.τ. 
(Εφ. 6 ΗΜΕΡΕΣ-06/12/2012) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger