Αρχική » » Το ελληνικό Ελντοράντο των Τούρκων

Το ελληνικό Ελντοράντο των Τούρκων


• ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Αυξάνονται οι προθέσεις των γειτόνων μας για deals
• Τουρισμός και εμπόριο είναι οι προτεραιότητες, όμως δείχνουν διάθεση να κινηθούν σε όλους τους τομείς. 

Το βλέμμα τους για επεν­δύσεις στην Ελλάδα ρί­χνουν Τούρκοι επιχειρηματίες. οι οποίοι εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και εξαιρετικές προσφορές. Το ενδιαφέρον τους καθημερινά αυξάνει και, ήδη, αρκετοί έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις αρκετών εκατ. δολαρίων...

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ποτέ δεν έκρυψαν την πρόθεση τους να επεν­δύσουν στη χώρα μας, όχι μόνο στο τουριστικό τομέα, όπου εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν μεγάλα διακρατικά επιχειρηματικά deals, αλλά και στην αγορά ακινήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για Βιομηχανικές μονάδες. Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους μέσα από κοινές επιχειρήσεις με έλληνες η άλ­λους ευρωπαίους και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα να δημι­ουργήσουν Βιομηχανικές μονάδες. Όπως, επίσης και στον τραπεζικό χώρο. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές οι επενδύσεις τούρκων επιχειρηματιών που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης εκτιμάται ότι ξε­περνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα η Ελλάδα, έγινε η πρώτη προτίμηση των Τούρκων επιχειρηματιών. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι Τούρ­κοι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν άμεσες επενδύσεις ύψους 18 εκατ. δολαρίων. 

Άλλοι οικονομικοί αναλυτές επι­σημαίνουν άτι η προτίμηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν πολύ κα\ύτερα την ελληνική αγορά που μοι­άζει εντυπωσιακά με την τουρκική, από την άποψη των νοοτροπιών, συνη­θειών και ιστορικού βάθους. Σε πρώτη φάση οι τούρκοι επιχει­ρηματίες κινούνται στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου. Στο πλαί­σιο αυτό κινούνται στην επένδυση σε μαρίνες καθώς π Ελλάδα έχει ένα ανα­πτυγμένο δίκτυο ελλιμενισμού που αποδίδει αρκετά. 

Ανασταλτικός παράγοντας στις προ­θέσεις τούρκων επιχειρηματιών είναι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει εύκολα επενδύ­σεις επιχειρηματιών τρίτων χωρών. Για το λόγο αυτό οι τούρκοι επιχειρη­ματίες αναζητούν συμμαχίες με άλλους έλληνες ή ξένους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν εκφράσει την επι­θυμία να επενδύσουν στη χώρα μας. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. 

Η μαρίνα Φλοίσβου 

Η αγορά της μαρίνας του Φλοίσβου, αλλά και της μαρίνας της Λευκάδας εί­ναι δυο σημαντικές κινήσεις από τουρ­κικούς ομίλους που αποτυπώνουν το έντονα ενδιαφέρον των γειτόνων. 

Πριν μερικές μέρες την αγορά της μαρίνας του Φλοίσβου στρατηγικής σημασίας με τον όμιλο τουρκικών συμφερόντων Dogus, ανακοίνωσε η Lamda Development! Οι δύο εταιρείες θα συστήσουν κοινή εταιρεία, όπου καθεμία θα κατέχει 50%. Σκοπός του joint venture είναι η υλοποίηση επεν­δύσεων σε μαρίνες. Η Dogus Group που δραστηριοποιείται στους κλά­δους των τραπεζών, του τουρισμού και των κατασκευών στην Τουρκία είχε εκδηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τεσσάρων μαρίνων στην Αθήνα, την Κέρ­κυρα, την Λευκάδα και την Πελοπόννησο έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο η LAMDA Development θα εισφέρει στη νέα εταιρεία τις μετοχές που κατέχει στη Flisvos Marina Holding S.A και η DOGUS θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχι­κού κεφαλαίου καταβάλλοντας το ισό­ποσο σε μετρητά. 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και σε ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ήδη στη χώρα μας αλλά και σε περιπτώσεις αγοράς μεγάλων εκτάσεων για την κατασκευή νέων ξενο­δοχειακών μονάδων, κυρίως, σε νη­σιά του Αιγαίου και του Ιονίου. 

Η τράπεζα Ziraat 

Επεκτείνει την τραπεζική της πα­ρουσία στη χώρα μας η τουρκικών συμφερόντων τράπεζα Ziraat Bankasi. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. σύντομα η Τούρκικων συμ­φερόντων Ziraat Bank(Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας) ανοίγει νέο υπο­κατάστημα στο Διδυμότειχο Έβρου. Ήδη η τουρκικών συμφερόντων τράπεζα διαθέτει άλλα 4 υποκαταστήμα­τα στην Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και στη Ρόδο. Ήδη το κτίριο που θα στεγαστεί το νέο υποκατάστημα (το παλιό ΙΚΑ) διαμορφώνεται και σε λίγο και­ρό θα είναι έτοιμο. 

Του Ανδρέα Νησιώτη 
(ΚΟΣΜΟΣ-15/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger