Αρχική » » Το τέλος μιας εποχής

Το τέλος μιας εποχής


■ Οι περικοπές του ΥΠΕΘΑ λόγω κρίσης περιόρισαν τη δυνατότητα ενεργής παρουσίας σε ειρηνευτικές αποστολές. 
■ Συνολικά 73 Έλληνες αξιωματικοί και 382 οπλίτες λαμβάνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές, τιμώντας την ελληνική σημαία. 

Ο πρόσφατος επαναπατρισμός της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων....
 
Η συμμετοχή της χώρας μας σε μια ευρεία γκάμα ειρηνευτικών επι­χειρήσεων, τόσο των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ όσο και άλλων Διεθνών Οργανισμών κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, σταδιακά θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία για να φτάσει σή­μερα, με εξαίρεση ίσως το Κόσοβο, να έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Οι δραματικές περικοπές, άλλωστε, στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόρροια της οικονομικής κρίσης, δεν άφηναν στη χώρα μας παρά πο­λύ μικρά περιθώρια ώστε να συνε­χίσει να διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό ανδρών των Ε.Δ σε διάφορες «θερμές» περιοχές του πλανήτη, από την Αφρική και την Ασία έως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. 

Αυτή τη στιγμή συνολικά 73 Έλληνες αξιωματικοί και 382 οπλίτες λαμβάνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές, τιμώντας την ελληνική σημαία. Αριθμός σημαντικά μικρό­τερος σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι χα­ρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ανάλο­γα σημαντικά έχει μειωθεί και το κό­στος συμμετοχής στις ειρηνευτικές αποστολές. Μόνο κατά την τελευ­ταία τριετία το κόστος από 122,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 μει­ώθηκε σε περίπου 70 εκατ. ευρώ το 2011, για να περιοριστεί σε λίγο πά­νω από τα 30 εκατ. ευρώ το 2012. Κόστος που αναμένεται να συρρι­κνωθεί ακόμη περισσότερο το 2013, έπειτα και από την επιστροφή της ΕΛΔΑΦ, εξέλιξη που από μόνη της δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠΕΘΑ να εξοικονομήσει επιπλέον 7 περί­που εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε πάντως πως, σε ό,τι αφορά το Αφ­γανιστάν, η Ελλάδα θα εξακολου­θήσει και για τα επόμενα δυο του­λάχιστον χρόνια να διατηρεί στην Καμπούλ μια δύναμη 10 περίπου αξιωματικών, αποστολή των οποίων είναι η διευκόλυνση στην αερομε­ταφορά και την παροχή ανθρωπι­στικής βοήθειας προς τον τοπικό πληθυσμό. 

Ελληνικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη 

Παρά την κατεύθυνση που υπάρχει στο υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας για άμεση επι­στροφή των ανδρών των Ε.Δ. που έχουν διατεθεί στην υπο­στήριξη ειρηνευτικών επιχειρή­σεων ανά τον πλανήτη, εντού­τοις υπάρχουν ακόμη εν εξελί­ξει αρκετές ειρηνευτικές απο­στολές με άρωμα «Ελλάδος». Συγκεκριμένα: 

Επιχείρηση ΝΑΤΟ/JOINT ENTERPRISE Κόσοβο: 

Αυτή τη χρονική περίοδο στο Κόσο­βο υπηρετούν 113 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτε­λώντας τη ΕΛΔΥΚΟ-3. Αποστο­λή τους παραμένει η διατήρη­ση ενός ασφαλούς περιβάλ­λοντος για την αποφυγή επει­σοδίων μεταξύ των διαφορετι­κών εθνοτικών κοινοτήτων. Το κόστος διατήρησης της ΕΛΔΥΚΟ έχει μειωθεί σημαντικά, δε­δομένου του κλεισίματος του ελληνικού στρατοπέδου στο Ουρόσεβατς και τη συστέγαση των Ελλήνων σε στρατόπεδο της KFOR. Εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός των ανδρών της ΕΛΔΥΚΟ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένης της πρόθε­σης που υπάρχει από την πλευ­ρά της Πολυεθνικής Διοίκησης να μειώσει το στάδιο επιφυλακής από Gate-2 σε Gate-3. Πέ­ρα πάντως από τα παραπάνω στελέχη τυπικά στην ΕΛΔΥΚΟ ανήκουν 106 ακόμη άνδρες των Ε.Δ., οι οποίοι όμως έχουν επαναπατριστεί. Να σημει­ώσουμε πως η Ελλάδα συμμε­τείχε στην KFOR έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999. 

Επιχείρηση «Αλθαία»: 

Στις 12 Ιουλίου του2004 η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευ­ρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλει­ας και Άμυνας, την ανάληψη της επιχείρησης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη με την κωδική ονο­μασία «Αλθαία». Στη συγκεκρι­μένη επιχείρηση συμμετείχε και η χώρα μας με έναν μεγάλο αριθμό ανδρών, εκ των οποίων όμως σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4 αξιωματικοί σε ρόλο εκ­παιδευτή των βοσνιακών Ε.Δ 

Επιχείρηση «Active Endeavour» (για την τρομοκρατία): 

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση η χώρα μας έχει διαθέσει μία τορπιλάκατο και μία ομάδα ΟΥΚ. Πρόκειται κυρίως για μια επιχείρηση που αφορά το Πο­λεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκτελεί έναν ορισμένο αριθμό περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο καταπολέ­μησης της τρομοκρατίας. Το κόστος της συγ­κεκριμένης επιχείρησης ήταν περίπου 5.250.000 ευρώ το 2011, ποσό το οποίο-όπως εκτιμάται-μειώθηκε περίπου στο μισό γιο το 2012. 

Επιχείρηση «Αταλάντα» (για την πειρατεία): 

Η χώρα μας πριν από ένα περίπου χρόνο απέσυρε τη φρεγά­τα με την οποία συμμετείχε στην «Αταλάντα», κερδίζοντας 23 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος μόλις δύο αξιωματικοί σε ρόλο επιτελή στο στρατη­γείο της επιχείρησης στο Νόρθγουντ. 

Επιχείρηση UNIFIL: 

Απο­στολή της UNIFIL είναι η εκτέ­λεση Επιχειρήσεων θαλάσσι­ου Ελέγχου, με σκοπό την απα­γόρευση διακίνησης παράνο­μου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία με τις λιβανικές Αρ­χές και για υποβοήθηση αυ­τών. Η χώρα μας συμμετέχει με σκάφη του Πολεμικού Ναυτι­κού, μόνο όμως εφόσον απαι­τηθεί.


Α/Α

ΕΠIXΕΙΡΙΣΗ
ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΜΟΝΑΔΕΣ-ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
1
ENDURING-FREEDOM
1 ΑΞΚΟΣ
Επιτελείο USCENTCOM
2.

ACTIVE ENDEAVOUR

10 ΑΞΚΟΙ
43 ΟΠΛΙΤΕΣ
1 Τορπιλάκατος ή Κανονιοφόρος και 1 Ομάδα ΟΥΚ Ναύσταθμο Κρήτης (Υποστήριξη ΔΜ)
3.
 UNIFIL

20 ΑΞΚΟΙ
144 ΟΠΛΙΤΕΣ
FHQ (Επιτελής)
1 Τορπιλάκατος ή Κανονιοφόρος
1 Αρματαγωγό
4.
ΑΤΑΛΑΝΤΑ(ΣΟΜΑΛΙΑ)
2 ΑΞΚΟΙ
FHG(Επιτελής)
OHQ NORTHWOOD
5.
JOINT ENTERPRISE/DP/GATE-2
(ΕΛΔΥΚΟ-3) ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

24 ΑΞΚΟΙ
195 ΟΠΛΙΤΕΣ
ΛΟΧΟΣ ΕΛΙΓΜΟΥ
HQ KFOR-NHQ SKOPJE
Στελέχωση Επιτελείου NIC SPOU COMZZ(S) Επιτελική εργασία C-130 Λόχος Γενικών Μεταφορών
6.
ΒΟΣΝΙΑ –ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
OPERATION ALTHEA
4 ΑΞΚΟΙ
HQ EUFOR
OHQ SHAPE
NIC
7.
ΕΛΔΑΦ
10 ΑΞΚΟΙ
ISAF HQ
IJC
KAIA
1 Α/Φ C-130
8.
NATO-NHQ
SKOPJE
1 ΑΞΚΟΣ

9.
MLO/BELGRADE
1 ΑΞΚΟΣ



ΣΥΝΟΛΟ:
73 ΑΞΚΟΙ
382 ΟΠΛΙΤΕΣ


Ακολουθώντας τον μεγαλοϊδεατισμό

Είναι γεγονός πως οι ελληνικές ειρη­νευτικές αποστολές ακολούθησαν σε σημαντικό βαθμό τον κύκλο της ελληνι­κής οικονομίας, αλλά και τους μεγαλοϊδεατισμούς της πολιτικής ζωής κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Μέχρι και τις αρ­χές της δεκαετίας η συμμετοχή της Ελ­λάδας περιοριζόταν σε ένα μικρό αριθ­μό παρατηρητών και κάποια μικρά στρα­τιωτικά τμήματα, επιπέδου Λόχου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα δεδομένα σταδιακά αρχίζουν να αλλάζουν, με τη χώρα μας να εμπλέκεται όλο και περισσότερο, συμμετέχοντας και αυτή στην ανάπτυξη του δόγματος της «Επι­βολής της Ειρήνης», το οποίο παγιώθη­κε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας. 

του ΓΙΏΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-31/12/2012






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger