Αρχική » » «Η ΑΟΖ αλλάζει την Ελλάδα»

«Η ΑΟΖ αλλάζει την Ελλάδα»


Ο χάρτης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συνδέεται με εκείνες της Κύπρου και του Ισραήλ. 
Ο καθηγητής Νίκος Φώσκολος «χαρτογραφεί» το χρυσωρυχείο των ελληνικών υδρογονανθράκων. 
Ο εμπειρογνώμονας σε Θέματα ορυκτών πόρων χαρακτηρίζει κρίσιμο παράγοντα το Καστελόριζο. 

Νέα δεδομένα αναφορικά με το γεωπολιτικό πό­κερ που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις δυνατότητες ανά­πτυξης της χώρας δημιούργησε η επαναφορά στο προσκήνιο του θέ­ματος των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων...

Όπως ισχυρί­ζεται με κατηγορηματικό τρόπο ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οι­κονομικής Ζώνης θα αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδος. Ο καθηγητής και εμπειρογνώμων σε θέματα ορυκτών πόρων επιπροσθέτως κάνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μια εξαιρετική γεωπολιτική ανάλυση. Η έκθεση της Deutshe Bank και η αντίστοιχη τριών Ελλήνων επι­στημόνων (Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός), που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, καταδεικνύουν πως ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκό­σμια ενεργειακή διελκυστίνδα αποκτά πλέον νέες διαστάσεις και είναι συνδεδεμένος με τις συζητή­σεις για οριστική λύση στο μέτωπο της κρίσης χρέους. Η γερμανική τράπεζα κάνει λόγο για αποθέματα αξίας μεγαλύτερης των 427 δισ. ευρώ, ωστόσο π επιστημονική τριάδα μιλά για δυνητικά κέρδη άνω των 1.3 δισ. δολαρίων. «Η ΑΟΖ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσου­με στην εκμετάλλευση», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Πάντως, εί­ναι κοινώς αποδεκτό σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο θέμα της ΑΟΖ, αφότου η Κύ­προς άνοιξε τον δρόμο. Άλλωστε, η θέση της Ελλάδος ενισχύεται και από το γεγονός ότι, με εξαίρεση την Τουρκία, τα γειτονικά μας κράτη (Ιταλία, Αλβανία) κρατούν, αν μη τι άλλο, θετική στάση, καθώς έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη χάραξη της δικής τους Απο­κλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση της ελ­ληνικής ΑΟΖ (που θα ακολουθή­σουν τη θέσπιση) θα μπορούσε να υπάρξει τόσο με τη Λιβύη όσο και με την Αίγυπτο. 

ΑΜΕΣΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ 

0 κ. Φώσκολος εκφράζει την πεποίθηση πως θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, και μάλιστα με καλές αμοιβές. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ενέργεια είναι κατά κανόνα καλά αμειβόμε­νοι», λέει. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως, με δε­δομένες και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων, η χώρα θα μπορούσε να δρέψει τους πρώτους καρπούς μέσα στο διάστημα 2016- 2020. «Εκτός κι αν κάποια εγχώρια συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας βάλουν εμπόδια στην όλη διαδικασία», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Φώσκολος. 

Η ΕΞΙΣΩΣΗ. Σε ό,τι άφορα την Τουρκία, ο κρίσιμος παράγων στην εξίσωση είναι το Καστελόρι­ζο. Κι αυτό γιατί αν -όπως προβλέ­πεται- η θαλάσσια περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί συμπεριλη­φθεί στην ελληνική ΑΟΖ, τότε θα δημιουργηθεί μια νοητή γραμμή η οποία θα ενώνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας Κύπρου-Ισραήλ. Αν συμβεί αυτό, το σενάριο που καλοβλέπει η Άγκυρα, να «ενώσει» τη δική της ΑΟΖ με της Αιγύπτου, καθίσταται αδύ­νατο. «Η Τουρκία θα πιεστεί απ' όλες τις πλευρές για να συμφωνήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον ΗΠΑ και Ευρώ­πης για τα εν Ελλάδι κοιτάσματα. «Μην ξεχνούμε ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, φυσικά, ενδιαφέρονται άμεσα για κοιτά­σματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της Γηραιάς Ηπεί­ρου. Έξαλλου, είναι πολύ πιθανό πολλά από τα συμπεράσματα της Deutshe Bank να βασίζονται σε στοιχεία που παρέδω­σε ο κ. Σαμαράς στην Ανγκ. Μέρκελ. Από την άλλη, οι Αμερικά­νοι δεν θα ήθελαν να εξαρτάται η ενεργειακή επάρκεια των ευρω­παϊκών χωρών από τη Ρωσία. Γι΄ αυτό ενθαρ­ρύνουν τη συνεργασία Ελλάδος- Ισραήλ- Κύπρου». προ­σθέτει. Σημειώνεται, δε, πως η εμπλοκή της Ουάσιγκτον έχει μία ακόμη διάσταση, λόγω του γεγο­νότος ότι οι ενεργειακές συναλλαγές γίνονται με βάση το δολάριο. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα έχει άμεση επιρροή και στη χώρα μας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής της δραστηριότη­τας θα έχει ως κεντρική αναφορά το αμερικανικό νόμισμα. 

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Σε όσους εξα­κολουθούν να αμφισβητούν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης, αλλά και την ποσότητα των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Φώσκολος επισημαίνει: «Οι Νορβηγοί κατ' αρχήν λένε ότι υπάρ­χουν. αλλά θα ήθελα να το θέσω πιο απλά. Αν είχατε 60 πηγές που βγάζουν νερό, θα αναρωτιόσασταν αν υπάρχει πετρέλαιο; Τώρα. που έχουμε 60 ηφαίστεια κάτω από την Κρήτη, από τα οποία ανα­βλύζει επί ένα εκατομμύριο χρό­νια κάθε μέρα φυσικό αέριο, γιατί αμφιβάλλουμε; Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από ένα και μόνο ηφαίστειο βγαίνουν 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο! Ένα μέρος μένει στον πάτο της θάλασσας σε στερεή μορφή, κι αν αυτό μετρηθεί σε βαρέλια πετρελαί­ου, τότε ισοδυναμεί με το διπλάσιο των αποθεμάτων πετρε­λαίου της Σαουδικής Αραβίας! Και σας μιλάω μόνο για την Κρήτη». 

Αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγουν οι Νορβηγοί στο Ιόνιο, τονίζει πως «πρόκειται για διαφο­ρετικές δομές κοιτασμάτων απ' ό,τι στην Κρήτη... Είμαστε σε καλό δρόμο και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε τις πρώτες αξιολογήσεις των ευρημάτων των ερευνών». «Πάντως, πλην ημών και των Νορβηγών, τόσο γαλλικές όσο και αμερικανικές επιστημο­νικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει επίσης να σας πω ότι βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει από Γερμανούς και Αμερικάνους επιστήμονες, το φυσικό αέριο της χωράς προέρχε­ται από θέρμανση πετρελαίου που βρίσκεται σε βάθος 4.500 χιλιομέτρων», καταλήγει ο κ. Φώσκολος.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger