Αρχική » » Η Ελλάδα έχει ακόμα στηρίγματα, αλλά όχι αληθινούς συμμάχους

Η Ελλάδα έχει ακόμα στηρίγματα, αλλά όχι αληθινούς συμμάχους


Η ένταξη Αλβανίας και ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. συνεχίζει να είναι αγκάθι.
Εν όψει της έκθεσης της Επιτροπής, θα πρέπει να επιμείνουμε ως προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δεδομένου ότι τα Σκόπια -όπως και τα Τίρανα- ούτε τα τηρούν ούτε πρόκειται να τα τηρήσουν... 
Με βάση τις απόρρητες προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, πιθανότα­τα εντός Ιανουάριου θα αρχίσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ελλάδος - ΠΓΔΜ για την ονομασία.
Σε λίγες εβδομάδες, πιθανότατα τον Ιανουάριο, θα αρχίσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ελλάδος - ΠΓΔΜ για την ονομασία, με βάση τις «απόρρητες» προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, και οι δύο χώρες θα εισέλθουν υποχρεωτικά στην ουσία του προβλήματος, καθώς όλες οι πλευρές -Ευρώπη και ΗΠΑ- θέλουν λύση, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει μια οποιοδήποτε συμφωνία....
Η ακριβής ημερομηνία επί­σκεψης του κ. Νίμιτς στην Ελλά­δα και την ΠΓΔΜ δεν έχει οριστεί ακόμη. 

Η απόφαση του προχθεσι­νού Συμβουλίου Γενικών Υποθέ­σεων για τη σύνταξη μιας έκθε­σης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία θα ληφθεί η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε - ΠΓΔΜ είναι υποκριτική. Και αυ­τό γιατί η Ε.Ε. έχει στα χέρια της την εντελώς πρόσφατη (του Οκτωβρίου) έκθεση της Επιτρο­πής για όλες τις χώρες της πε­ριοχής και για την ΠΓΔΜ, άρα μια ενδιάμεση έκθεση τίποτα απολύτως δεν έχει να προσφέ­ρει, παρά μόνο να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση. 

Έτοιμη η έκθεση 

Την άνοιξη «πιθανότατα Μάρτιο που θα είναι έτοιμη η έκ­θεση και η Επιτροπή δεν μπορεί να ακυρώσει τον εαυτό της και, άρα, θα προτείνει για πέμπτη φο­ρά την έναρξη ενταξιακών δια­πραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ» θα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για την ονομασία. Η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αποφεύγει κάθε δια­δικασία η πρόταση που διατυπώνεται, μπορεί όμως και έχει κάθε δικαίωμα να τινάξει στον αέρα κάθε διαδικασία η οποία στρέφε­ται κατά των εθνικών της συμφε­ρόντων. 

Η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και εν όψει της έκθεσης της Επιτροπής θα πρέπει να επι­μείνει ως προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δεδομένου ότι τα Σκόπια, όπως και τα Τίρανα, ούτε τα τηρούν ούτε πρόκειται να τα τηρήσουν και, κατά συνεπεία, να διατυπώσει επιφυλάξεις για τον ίδιο τον επίτροπο Στέφαν Φούλε και τον τρόπο με τον οποίο συντάσσει τις εκθέσεις του. Το Σκόπια αντέδρασαν όπως αναμενόταν. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ότι εμπόδισαν τη λήψη μιας θετικής απόφασης για την ΠΓΔΜ, είναι όμως προφανές ότι γίνεται πλέ­ον αντιληπτό πως με ανοιχτά προβλήματα με την Ελλάδα πρό­οδος δεν θα υπάρξει. 

Στο Τίρανα, ο πρωθυπουρ­γός Σ. Μπερίσα δεν κατηγόρη­σε την Ελλάδα, αλλά τον σο­σιαλιστή αντίπαλό του Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει την προσπά­θεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. 

Εσωτερικοί λόγοι 

Με την εικόνα που εμφανί­ζουν και η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊ­κή προοπτική των κρατών τους όχι για να δρομολογήσουν ου­σιώδεις αλλαγές στο πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό τους σύστημα, αλλά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίγματα ακόμη, αλλά όχι αληθινούς συμ­μάχους. Η Γερμανία κυρίως και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευ­ρώπης θέλουν να δώσουν την αί­σθηση μιας Ε.Ε. που είναι όραμα για πολλούς λαούς - ακόμη και για τον λόγο αυτόν θα προωθή­σουν την ένταξη και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αλλά, υπο­χρεωτικά, ζητούν κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, την οικονομία και τους θεσμούς. Αλλαγές όμως δεν πρόκειται να γίνουν -σύντο­μα τουλάχιστον- στην Αλβανία ούτε ο Γκρουέφσκι μπορεί να αλ­λάξει μέσα σε τρεις μήνες μια σκληρή εθνικιστική και αντιδη­μοκρατική πολιτική, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του. Πρόβλημα είναι και η Αυστρία, γιατί η θέση της ότι διμερή προβλήματα δεν πρέπει να γί­νονται εμπόδια για την ΠΓΔΜ θα υποστηριχθεί σύντομα και από άλλες χώρες. Η θέση, όμως, αυ­τή είναι προκλητικά υποκριτική. γιατί, όταν τα κριτήρια της Κο­πεγχάγης μιλούν για σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέρονται σε διμερή προβλήματα και όχι αφηρημένα.

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-13/12/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger