Αρχική » » «Το παιδιά μας δεν έχουν σχολείο επί τρεις μήνες, κύριε Σαμαρά»

«Το παιδιά μας δεν έχουν σχολείο επί τρεις μήνες, κύριε Σαμαρά»


Αποδοκιμάστηκε ο πρωθυπουργός από ομογενείς στη Γερμανία.
Ταφόπλα­κα ο νέος νόμος που απαγορεύει τις προ­σλήψεις ωρομισθί­ων για τα ελληνόφω­να εκπαι­δευτήρια. 

Στα γερμανικά η λέξη «Bildung» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ρόλο του σχολείου: την έννοια δηλαδή της εκπαίδευσης και παράλληλα του σχηματισμού και της διαμόρφωσης. Στα ελληνικά, πάλι, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια γλώσσα, υπάρχουν δύο λέξεις που έρχονται να αντικα­ταστήσουν όλες τις άλ­λες: λιτότητα και φτώχεια. ...
Για τις λέξεις αυτές περί­μεναν την Κυριακή στο Μόναχο τον πρωθυπουρ­γό οι ομογενείς για να διαμαρτυ­ρηθούν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εκπαί­δευση των παιδιών τους. «Τα παιδιά μας δεν έχουν σχολεία! Κύριε Σαμα­ρά, τα παιδιά μας δεν έχουν σχολεία εδώ και τρεις μήνες» φώναζαν στον πρωθυπουργό την ώρα που έφτανε στο παλάτι του πρίγκιπα Καρόλου όπου θα γινόταν δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να του δώσουν και μια επιστολή δια­μαρτυρίας γραμμένη σε τόνο μάλ­λον πολεμικό. 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με τα ελληνόφωνα σχολεία στο εξωτερικό μπορεί να μη φαντάζει μείζον στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου πέρσι πολλά παιδιά έκαναν μάθημα με φωτοτυ­πίες. Ωστόσο, το κύμα νεομεταναστών προς τη Γερμανία τα τελευταία δυο χρόνια έφερε μόνο στα σχολεία του Μονάχου πάνω από 300 μαθη­τές. Αυτοί οι μαθητές τώρα μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς δεν μπορούν να παρακολου­θήσουν μαθήματα ούτε στα γερμα­νικά και, όπως αποδεικνύεται, ούτε στα ελληνικά. 

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ οι ομογε­νείς, ο νέος νόμος για τα σχολεία στο εξωτερικό τούς έβαλε ουσι­αστικά ταφόπλακα, καθώς δένει τα χέρια του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις ωρομισθίων ή ομογενών. Σύμφωνα με όσα ορί­ζονται, προωθούνται τα ευρωπαϊ­κά δίγλωσσα σχολεία και κλείνουν σταδιακά τα αμιγώς ελληνικά. Ο νυν υπουργός Παιδείας υπόσχεται 

τροπολογία προκειμένου να στελε­χωθούν το υπάρχοντα σχολεία και αλλαγή του νομού. Προς το παρόν, έδωσε παράταση ενός έτους στην έναρξη εφαρμογής του νόμου. Δι­αβεβαιώνει δε ότι εντός των επόμε­νων ημερών θα έχουν συνταχθεί οι πίνακες των ωρομισθίων .. «Τα ελληνικά σχολεία είναι καμία 15αριά σε περίπου 10 διαφορετι­κές πόλεις» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Κώστας Δημητρίου. 

Όπως εξηγεί, ακολουθούν αποκλει­στικά το πρόγραμμα που καταρτίζει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Τα γερμανικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα. 

Οι περικοπές στα κονδύλια και οι εκλογές στην Ελλάδα είχαν ως απο­τέλεσμα να μη γίνουν οι απαραί­τητες αποσπάσεις εκπαιδευτικών, αλλά και να κλείσουν το απογευμα­τινά τμήματα που δίδασκαν απο­κλειστικά τα ελληνικά. «Εδώ η σχο­λική χρονιά ξεκινά τον Αύγουστο. Είμαστε λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και το παιδιά κάνουν μόλις δύο ώρες μάθημα, αντί για 7. Μιλάμε για βασικές ελλεί­ψεις καθηγητών ακόμα στα λύκεια. Οι μαθητές θα δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμια χω­ρίς να κάνουν καν μαθήματα» αναφέρει ο κ Δημητρίου. 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κοινότητας τόνιζαν στις «6μερες» ότι καταλα­βαίνουν τις σημαντικές περικοπές που γίνονται στα κονδύλια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, όπως λένε, δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζονται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη. Φέτος, για παράδειγμα, πολλοί πλήρωσαν μόνοι τους τη φορτωτική, ώστε φτάσουν τα σχολικά βιβλία από την Ελλάδα. Αυτό που αναρωτιούνται όμως εί­ναι τι θα γίνει με τους μαθητές που φοιτούν ήδη στα ελληνόφωνα σχο­λεία ώστε να μην καταλήξουν στον δρόμο. 

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ 

Στο ελληνικό σχολείο του Ντίσελντορφ οι μαθητές απάντησαν στις ελλείψεις με κατάληψη (φωτογραφία), η οποία μέτρα ήδη δυο εβδομάδες. «Η ειδική γραμμα­τέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, η κ. Λινού, που βρέθηκε στη Γερμανία μάς υποσχέθηκε ότι τα σχολεία δεν θα κλεί­σουν. Δεν έχω μετανιώσει που θέλησα να δώσω ελληνική παιδεία στα παιδιά μου και τα ίδια είναι διατεθειμένα να κάνουν μαθήματα ακόμα και στις σχολικές δια­κοπές. Αλλά αυτό το πράγμα πρέπει να λήξει» επισημαίνει η Αλεθα Μυριούνη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμό­νων του σχολείου στο Ντίσελντορφ. Και το σχολείο στο Μόναχο όμως τελεί υπό κατάληψη. «Οι μαθητές έχουν χάσει πάνω από 1.000 ώρες μαθημάτων. Ακόμα και κάποιοι καθηγητές που είχαν διο­ριστεί έκριναν πως ήταν ασύμφορο και τελικά δεν ήρθαν» λέει ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. 

Στη νότια Βουλγαρία ζητούν δασκάλους για να μάθουν ελληνικά 

«Φέρτε μας δασκάλους να μάθου­με ελληνικά», ζητούν οι κάτοικοι του πομακικού χωριού Ταράντσα στη νότια Βουλγαρία. Το παράδοξο αίτημα, που έρχεται από ένα χωριό που απέχει μια ανάσα από τα ελληνικά σύνορα, έχει μια πολύ ρεαλιστική βάση οι 650 κάτοικοι του μαθαίνοντας τα ελληνικά θα διευκολυνθούν στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα. 

Αυτό δηλώνει ο κοινοτάρχης της Ταράντσα, Ιλίν Ντολαπτσίεφ (φωτογραφία). Το αίτημα κατατέθηκε στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας αλλά και στην ελληνικη πρεσβεία στη Σόφια. «Εδώ οι κάτοι­κοι δεν τα βγάζουν πέρα με την καλλιέργεια καπνού και έτσι, λόγω εγγύτητας, η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός», τονίζει ο κ. Ντολαπτσίεφ. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:



ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΟΡΥΛΛΑ
(Εφ. 6 ΗΜΕΡΕΣ, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger