Αρχική » » Σε τιμή ευκαιρίας η Άμυνα της χώρας

Σε τιμή ευκαιρίας η Άμυνα της χώρας


♦ Θύελλα διαμαρτυριών από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα υποβρυχίων. 
 0 αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης ζήτησε ακρόαση από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την προωθούμενη πώληση. 
 Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναζητούν αγοραστή για δύο υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους... 

Σε μαζικό ξεπούλημα σύγχρονων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προμήθεια των οποίων το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει έναν πακτωλό χρημάτων, εμφανίζεται να προβαίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια της να «εξοικονομήσει» χρήματα...
Θυσιάζοντας, επί της ουσίας, την άμυνα και την ασφάλεια της χώ­ρας, προκειμένου να είναι εντάξει έναντι των μνημονιακών υποχρεώ­σεων που έχει αναλάβει, η κυβέρ­νηση εξετάζει την πώληση υποβρυ­χίων αλλά και ελικοπτέρων, ξεση­κώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων τόσο μεταξύ των στελεχών όσο και στην ηγεσία του Στρατεύματος. 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφο­ρίες, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυ­πουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμέ­νου να του εκφράσει τις αντιρρή­σεις του, αναφορικά με την προ­ωθούμενη πώληση των δύο εκ των τριών υπερσύγχρονων υποβρυ­χίων τύπου 214 («Παπανικολής»), τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Καίριο πλήγμα 

Παράλληλα, κύκλοι του Π.Ν. αναρωτιούνται για τους πραγματι­κούς σκοπούς που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη προωθούμενη πώ­ληση, δεδομένου ότι ουδείς αρμό­διος μπήκε στον κόπο να ζητήσει τη γνώμη του ΓΕΝ για ένα θέμα που άπτεται της ναυτικής επιχειρησια­κής και αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας στο Αιγαίο. 

Πρόκειται για μια πώληση που, εάν τελικά γίνει, αναμένεται να προ­καλέσει καίριο πλήγμα στη μελλον­τική επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία ενισχύει συνεχώς το δικό της αμυντικό οπλοστάσιο, εντείνοντας ταυτόχρονα την πίεση και την προκλητι­κότητα της έναντι της χώρα μας μέ­χρι του σημείου της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και επί κατοικημένων νησιών του Αι­γαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τις προηγού­μενες δυο ημέρες, ήδη τα Ναυπη­γεία Σκαραμαγκά αναζητούν αγο­ραστή και για τα δύο υποβρύχια από τη διεθνή αγορά, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση την οποία ήδη φέρεται να έχει υποβάλει ο αρμό­διος συντονιστής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Ν. Ανα­στασόπουλος, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ναυπηγείων. Προκειμένου, δηλαδή, να διασωθεί μια ιδιωτική επιχεί­ρηση, το κράτος εμφανίζεται έτοιμο να «παίξει στα ζάρια» την αποτρε­πτική ικανότητα της χώρα μας, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει παραγ­γείλει έξι υποβρύχια ίδιου τύπου σε ναυπηγεία της Γερμανίας! 

«Αφοπλισμός» 

Στο ενδεχόμενο που υλοποι­ηθεί η συγκεκριμένη πώληση, η χώ­ρα μας θα μείνει με μόλις δυο σύγ­χρονα υποβρύχια στον στόλο της, το «Παπανικολής», που επιχειρεί ήδη, και ακόμη ένα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, πως η εν λόγω διαρ­ροή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά τη μελέτη της Deutsche Bank, η οποία αποτιμούσε το υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποί­ων θα προέκυπτε καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο της τάξης των214 δισ. ευρώ. 

Το ερώτημα είναι, βεβαίως, τι εί­δους Πολεμικό Ναυτικό θα έχουμε έως τότε για να διαφυλάξει το συγ­κεκριμένα κοιτάσματα, με δεδομέ­νο το ότι ο στόλος των ελληνικών υποβρυχίων, με εξαίρεση το «Παπανικολής», είναι αρκετά «γερα­σμένος». 

«Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, μετά τα νησιά, πωλεί και τα υποβρύχια της». Ειρωνικά σχόλια από τον τουρκικό Τύπο 

Να σημειώσουμε πως στο θέ­μα έδωσε τεράστια έκταση και ο τουρκικός Τύπος, η πλειονότητα του οποίου το φιλοξένησε διανθισμένο με αρκετά ειρωνικά σχό­λια! Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Haberturk» σχολίασε στην ιστοσελίδα της το ενδεχόμε­νο πώλησης των ελληνικών υπο­βρυχίων υπό τον εύγλωττο τίτλο «Πωλούνται τα υποβρύχια, άλλαξαν γνώμη για το Αιγαίο», αναφέ­ροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα που δίνει μάχη με την οι­κονομική κρίση ψάχνει τρόπους να καλύψει τα οικονομικό κενό και τώρα συζητείται το ενδεχόμε­νο πώλησης δυο υποβρυχίων τα οποία ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό». Σε ανάλογο μήκος κύ­ματος κινήθηκε και η εφημερίδα «Radikal» έχοντας τίτλο «Η Ελλά­δα πωλεί ακόμη και τα υποβρύ­χια». Ειδικότερα, η τουρκική εφη­μερίδα στην ιστοσελίδα της γρά­φει πως «η χρεοκοπημένη Ελλά­δα, που είχε αναφερθεί πως εν­δέχεται να πουλήσει το νησιά της, τώρα φαίνεται πως πουλά το υποβρύχιά της». 

Μεταφορικά ελικόπτερα 

Πέρα, πάντως, από τα υπο­βρύχια, η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών να απολέσει και ένα μεγάλο μέρος της έγκαιρης μεταφοράς στρατευμάτων ανά την επικράτειά της, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην προμήθεια των μεταφορι­κών ελικοπτέρων ΝΗ-90 αλλά και των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπουC-27. 

Σε ό,τι αφορά τα ελικόπτερο ΝΗ-90, πέρα από τις συνεχείς μετακυλήσεις που έχει υποστεί η ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνά­μεις. εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης της παραλαβής κάποι­ων από τις 20 συνολικά μονάδες που είχε παραγγείλει η χώρα μας και είχε προπληρώσει το 2003. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger