Αρχική » » 16.800 ευρώ για εξαγορά 2 ετών θητείας

16.800 ευρώ για εξαγορά 2 ετών θητείας


Στα ύψη το κονδύλι για όσους θέλουν να αναγνωρίσουν συντάξιμα χρόνια από τον στρατό. 
Μεγάλες αδικημένες του συστήματος οι γυναίκες, που χάνουν όλα τα προνόμια που διέθεταν.
Από το 2011 και μετά η αναγνώριση του στρατού θα στοιχίζει πανάκριβα. 

Ακριβότερη γίνεται η εξα­γορά της στρατιωτικής θητείας για την προσαύ­ξηση του συντάξιμου χρόνου. Με το νέο ασφαλιστικό, το κονδύλι που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας, έτσι ώστε να μην παγιδευ­τούν μέχρι το 67ο έτος της ηλικί­ας τους, θα υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ....
 
Παράλληλα, οι γυναίκες, οι οποίες έχασαν τα προνόμια που διέθεταν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2010, θα είναι οι μεγάλες αδικη­μένες του συστήματος ενώ, τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε εξίσωση των ηλικιακών ορίων μεταξύ των δύο φυλών, με τον τελευταίο νόμο του Μνημονί­ου (4093/12) οι προϋποθέσεις γί­νονται δυσμενέστερες και για το... ασθενές φύλο. 

Συγκεκριμένα: Από το 2011 και μετά και για τη θεμελίωση των νέων αυξημένων ηλικιακών ορίων που ισχύουν από αυτή τη χρονολογία, η αναγνώριση του στρατού (20% επί του τελευταί­ου μισθού μόνο για κύρια σύνταξη) γίνεται με έκπτωση κατά 30%, Πο­σοστό έκπτωσης το οποίο αυξάνε­ται στο 50% από 1/1/2015, Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο γιο το γ΄ Μνημόνιο καταργείται το πλα­φόν στην ασφάλιση του ΙΚΑ που ήταν περίπου στα 2.450 ευρώ μισθό (8πλάσιο του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 1991 αναπροσαρμοσμένο με βάση τον Δείκτη Τιμών Κατανα­λωτή). Έτσι, οι ασφαλισμένοι που αμείβονται πάνω από αυτό το όριο θα πληρώνουν υψηλότερες εισφο­ρές, κάτι που ισχύει και για τους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργα­σίας από την 1/1/1993 και μετά. Το νέο πλαφόν ανέρχεται στα περίπου 5.547 ευρώ μισθό. 

ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να λειτουργεί υπέρ της κοινωνικής αλλη­λεγγύης, οι νέες υψηλές ασφαλι­στικές εισφορές, ωστόσο, αφορούν κυρίως όσους είναι κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (τρα­πεζοϋπάλληλοι, μάνατζερ, εργαζόμενοι σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες κ. α). Οι οποίοι (άνδρες) ασφαλισμένοι συνήθως κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων για θεμελίωση (10.500 ένσημα φέτος, ώστε να διασφαλίσουν το 59ο έτος της ηλικίας). Και σε αυτή την περί­πτωση η εξαγορά του στρατού μπο­ρεί να υπερδιπλασιαστεί. Από πε­ρίπου 490 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα να φθάσει στα 1.190 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό ή 16.800 ευρώ επιπλέον για διετή στρατιωτι­κή θητεία. Την ίδια στιγμή στο Δη­μόσιο ο στρατός κοστίζει περί τα 90 ευρώ τον μήνα και οι σπουδές, τα παιδιά ή τα ασφαλιστικά κενά στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζονται με περίπου 164 ευρώ το μήνα. 

ΩΣ ΠΡΟΣ την αυστηροποίηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναι­κών, αυτή εντοπίζεται στις ασφαλι­σμένες των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών οι οποίες, με 25ετία, συνταξιοδοτούνται στην ηλικία εξό­δου που ισχύει κατά τη συμπλήρω­ση του 55ου έτους για μειωμένη σύ­νταξη και του 60ού ηλικιακού έτους για πλήρη, και όχι στο 60ό έτος που ισχύει για τους άνδρες. 

Άρα οι ασφαλισμένες με 25ετία θα λάβουν μειωμένη σύνταξη ακόμη και στο 62ο έτος, όπως θα ισχύει από το 2013 και μετά (όταν οι άν­δρες συνταξιοδοτούνται στο 60ό) και για πλήρη στο 67ο, ηλικία που ισχύει για όσες γίνονται 60 ετών τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή, οι ασφαλι­σμένες αυτής της κατηγορίας αφε­νός επιβαρύνονται μέχρι 7 επιπλέον έτη ασφάλισης (55-62 για μειωμένη και 60-67 για πλήρη) και, αφετέρου, παραμένουν στην εργασία περισσό­τερα χρόνια από τους άνδρες συνα­δέλφους τους. Πιθανώς, πληρώνο­ντας για την ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών μέχρι το 2010...

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ 
(ΕΦ. 6 ΗΜΕΡΕΣ-03/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger