Αρχική » » Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (από την Εφορία)

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (από την Εφορία)


100.000 «απειλητικά» e-mail αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες για να τακτοποιήσουν εντός 15 ημερών παλιά χρέη. 

Ηλεκτρονικά μηνύ­ματα (e-mail) σε 100.000 οφειλέτες του Δημοσίου αποστέλ­λει, μέσω του taxisnet τις τελευταίες ημέρες η Εφο­ρία, καλώντας τους να ρυθ­μίσουν εντός 15 ημερών τα χρέη τους. Στην αντίθετη περίπτωση τους «απειλεί» με προσαυξήσεις και με κα­τασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων... 

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστη­μάτων σε συνεργασία με τις Εφορίες «ξεθάβει» παλαιά πρόστιμα, απλήρωτα τέ­λη κυκλοφορίας, παραβά­σεις του ΚΒΣ και απλήρω­τους φόρους ή δόσεις. Ακο­λούθως η Εφορία στέλνει το ηλεκτρονικό «ραβασά­κι» στους οφειλέτες για να πληρώσουν το χρέος μαζί με τις προσαυξήσεις. 

Με τα e-mail οι φορο­λογούμενοι καλούνται στα γκισέ της Εφορίας εντός 15 ημερών για να τακτοποιή­σουν τις εκκρεμότητες τους και η Εφορία φροντίζει να θυμίσει στους φορολογου­μένους τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν εάν δεν ρυθμίσουν το χρέος τους. 

Σύμφωνα με πι νομοθε­σία, οι ποινές για τις απλή­ρωτες οφειλές προς το Δη­μόσιο είναι οι εξής: 

Προσαύξηση 1% του προστίμου για κάθε μήνα καθυστέρησης. 

Μη χορήγηση Αποδει­κτικού Φορολογικής Ενη­μερότητας. 

Μη δυνατότητα θεώρη­σης Βιβλίων και Στοιχείων. 

Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (π. χ, κατά­σχεση ακινήτων, μισθού, ενοικίων κ.λ.π.). 

Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. 

Οι επικεφαλής των Εφοριών πιέζονται να αυ­ξήσουν, εδώ και τώρα, τις εισπράξεις από τα ληξιπρό­θεσμα χρέη υπό την απειλή «καρατόμησης». Το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν στο στόχαστρο όσοι εμφανίζονται να έχουν πε­ριουσία όπως αυτοκίνητα, σπίτια, οικόπεδα ή εισοδή­ματα από ενοίκια ή άλλη πηγή. Εκτός των οφειλετών, οι εφορίες θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάστα­ση συνυπόχρεων συγγενι­κών προσώπων, συνεργα­τών κ.ά. 

Κατασχέσεις 

Οι εφοριακοί προχωρούν σε κατασχέσεις και πλει­στηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύ­σεις τραπεζικών καταθέ­σεων, ενώ δεσμεύουν και όποια άλλα ποσά εισπράτ­τει ο οφειλέτης, όπως, για παράδειγμα, τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων. 

Παράλληλα οι Εφορί­ες συμψηφίζουν αυτόμα­τα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύμα­τος κ.λ.π.) με ποσά που δι­καιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το Δημόσιο (επιστροφή φό­ρου, ΦΠΑ κ.ά.) 

Οι Εφορίες ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνι­κά ή με e-mail ή με ταχυ­δρομική επιστολή) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επι­λέξουν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε προχω­ρούν σε: 

Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στό­χο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μό­νο για διακοπή της παρα­γραφής της παράβασης. 

Πλειστηριασμούς σπι­τιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί. 

Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πά­νω από 5.000 ευρώ. 

Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν πο­σά που τυχόν εισπράττουν οι μικρο-οφειλέτες και με­τά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κα­τάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήμα­τα και έσοδα που δικαιού­ται να εισπράξει ο οφειλέ­της του Δημοσίου από τρί­τους. Ειδικά για τους μι­σθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μη­νιαίου ποσού και μόνο εφό­σον το ύψος του ποσού εί­ναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει με­τά την κατάσχεση δεν μπο­ρεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. 

Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο. 

Σε ελεύθερους επαγ­γελματίες και επιτηδευματίες που χρωστούν στο Δημόσιο θα γίνονται κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, προτού ακόμα τις πάρει ο επαγγελματίας στα χέρια του. 

Επίσης οι Εφορίες προ­χωρούν σε μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέ­τη σε τρίτους (π.χ., γονείς προς παιδιά) και ως τελική λύση θα κατάσχουν απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντι­στοιχούν στα ληξιπρόθε­σμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου! 

Νέα ρύθμιση με 60 δόσεις 

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επε­ξεργάζεται σχέδιο για νέα ρύθμιση σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα σχεδιάζε­ται να προβλέπεται διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ ή σε μηνι­αίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε πο­σοστά από 25% έως 90%. 

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Τη δυνατότητα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ενώ δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα κανένα πλα­φόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε δι­ακανονισμό. 

(Κυριακάτικη Δημοκρατία -11/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger