Αρχική » » Ισραήλ-Χαμάς στα χαρακώματα

Ισραήλ-Χαμάς στα χαρακώματα

 Νέα φωτιά απειλεί με έκρηξη το «ηφαίστειο» της Μέσης Ανατολής. 
 Ο Αμπάς διέ­κοψε την ευ­ρωπαϊκή πε­ριοδεία του. Στήριξη στους Παλαιστινίους από την Αίγυπτο. 

15 νεκροί στη Γάζα από την σφοδρότερη ισραηλινή επί­θεση μετά την εισβολή του 2009. Διακόσιες ρουκέτες έπληξαν πόλεις του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά μετά τον Πόλε­μο του Κόλπου....
Ολοένα και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο ενός νέου πο­λέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην πε­ριοχή μετά τη δολοφονία Παλαιστίνι­ου στρατιωτικού ηγέτη από ισραηλινή επιδρομή. Από τη σφοδρότερη ισρα­ηλινή επίθεση μετά την εισβολή του 2009 πλήττεται η Λωρίδα της Γάζας, ενώ στο Τελ Αβίβ ήχησαν για πρώτη φορά μετά τον Πό­λεμο του Κόλπου του 1991 αντιαεροπορικές σειρήνες. Στον τραγικό απο­λογισμό συμπερι­λήφθησαν χθες και θύματα από την ισ­ραηλινή πλευρά, ενώ η ανάφλεξη στην περιοχή εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς. 

Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει το «πράσινο φως» για την ανάκληση έως και 30.000 εφέδρων, ενώ ήδη προς τα σύνορα με τη Γάζα κινούνται ισραηλινές δυνάμεις κάνοντας ορατό το εν­δεχόμενο χερσαίας εισβολής. Ο Ισρα­ηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, προειδοποίησε με ισχυρότε­ρη αντίδραση στις παλαιστινιακές ρουκέτες. Το Ισραήλ έπληξε εκατοντάδες στόχους στη Γάζα, όπου ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και περισσότερες από 200 ρουκέτες έπληξαν την Πέμπτη πόλεις του νότι­ου Ισραήλ, ανάμεσά τους τις Ασντόντ, Ασκελόν, ΜπερΣεβά, Εσκόλ και Κιριάτ Μαλαχί. Εναντίον του Τελ Αβίβ, του εμπορικού κέντρου του Ισραήλ, εκτοξεύθηκαν χθες δύο ρουκέτες, η μία από τις οποίες κατέπεσε στη θάλασσα και η άλλη έπληξε νότιο προάστιο της πόλης. Μία ρουκέτα από τη Γάζα έπε­σε χθες σε πολυκατοικία στην ισραη­λινή πλευρά σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος διακόπτοντας την ευρωπαϊκή περιο­δεία του, ενώ πραγματοποιήθηκε η κηδεία του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Αχμεντ Τζαμπάρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραη­λινή επιδρομή την Τετάρτη, ενέργεια που άναψε το φιτίλι στη Γάζα «Άντρες και γυναίκες, θα συνεχίσουμε την αντίσταση», διεμήνυσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Εν τω μεταξύ, ανήσυχη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα και το Σ.Α του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως χθες κατόπιν αιγυπτιακού αιτήματος ζητώντας τον τερματισμό της βίας, ενώ έκτακτη συ­νεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμε­ρα και ο Αραβικός Σύνδεσμος. 

Κάιρο 

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μορσί, καθώς συνε­χιζόταν ο βομβαρδισμός της Γάζας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδη­γήσει σε «αστάθεια στην περιοχή». Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ μαζί με άλλους αξιωματούχους θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στον παλαιστινιακό θύλακα σε ένδει­ξη υποστήριξης. «Οργανωμένη τρο­μοκρατία» χαρακτήρισε από την πλευ­ρά της την επιχείρηση εναντίον της Γάζας η Τεχεράνη, καταδικάζοντας τη «σιωπή των διεθνών οργανισμών». 

Τη Χαμάς ως «κύριο υπεύθυνο της κρίσης» έδειξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα, διά στόματος εκπροσώπου του, στηρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κάτι που έπραξε και ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ, Γκ. Βεστερβέλε, καλώντας όμως σε «αποκλιμάκωση». Ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τους Παλαιστινίους να αποφύγουν «την κλιμάκωση» της βίας. 

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
(Έθνος -16/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger