Αρχική » » ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ στο Σκοπιανό.

ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ στο Σκοπιανό.


ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 
Για κάποιους η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει διαπραγματευτικά η Ελλάδα αποτελεί ιδανική συγκυρία προκειμένου να επιχειρηθεί η εκβιαστική εξουδετέρωση των ελληνικών αντιρρήσεων. 
Βουλγαρία και ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, κρατούν τα Σκόπια σε... απόσταση, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για διεθνή «αναγνώριση». 

Δίχως αποτέλεσμα φαίνεται να μένουν οι προσπάθειες της Κομισιόν αλλά και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών να παρακάμψουν την Αθήνα και να επιβάλουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας.... Ο κίνδυνος πάντως να ληφθεί υπό το καθεστώς πιέσεων απόφαση που θα προβλέπει την «ημερομηνία για την ημερομηνία» και θα καθορίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύ­σεων, π.χ. τον Ιούνιο, απαιτώντας την εντατικοποίηση των συνομιλιών για να εξευρε­θεί λύση στο θέμα της ονομασίας δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. 

Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία, με τη στή­ριξη της Ουγγαρίας της Σλοβακίας και των χωρών της Βαλτικής απεργάζονται στο παρασκήνιο προτάσεις και ιδέες ώστε να γίνει δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η πρόταση της Κομισιόν και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και παράλληλη συ­νέχιση των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια μεθόδευση, με το επιχείρημα ότι μια «διμερής» διαφορά δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο και προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εμμέσως επι­χειρείται να αποδοθεί ευθύνη και στην Ελ­λάδα για τη μη πρόοδο στο θέμα της ονο­μασίας. Τώρα όμως θεωρήθηκε ότι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με σχεδόν μηδενικά αποθέματα διαπραγματευτικής ισχύος στην Ε.Ε, αποτελεί «δανική συγκυρία για να επιχειρηθεί η εκβιαστική εξουδετέρωση των ελληνικών αντιρρήσε­ων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. 

Ευρωπαϊκή «ιδέα» 

Η αντίληψη που επιχειρούν να προωθή­σουν στην Ε.Ε είναι ότι η έναρξη των εντα­ξιακών διαπραγματεύσεων θα αποδειχτεί ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση λύσης και στο ζήτημα της ονομασίας, μια ανάλυση όμως εντελώς λανθασμένη, καθώς παραβλέπει ότι η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στα Σκόπια και προσωπικά ο Νίκο­λα Γκρούεφσκι έχουν ταυτίσει την πολιτική τους ύπαρξη με τον εθνικισμό και τη μο­νοπώληση της «μακεδονικής» ταυτότητας. Κυρίως όμως αγνοούν επιδεικτικά την πρό­θεση του κ. Γκρούεφσκι να κατοχυρώσει τη συνταγματική ονομασία και τις εθνικιστικές επιδιώξεις του μέσω της ΕΕ. 

Η κυβέρνηση στα Σκόπια έφτασε στο σημείο να καταγγείλει δημοσίως τον επι­κεφαλής του γραφείου της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Άιβο Οράβ, ο οποίος αν και στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε τη θέση για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγμα­τεύσεων, δεν αναφέρθηκε σε «Μακεδόνες», αλλά σε «Σλαβομακεδόνες», προκαλώντας την οργή του κ. Γκρούεφσκι. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα άτι οι ανταποκριτές των δύο κρατικών ΜΜΕ των Σκοπίων -συμπτωμα­τικά εγκαταστάθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, επιδιδόμενοι σε πραγματικά « κατευθυνόμενη» δημοσιογραφία- επιχείρησαν να προκαλέσουν εντυπώσεις με δημοσιεύματα ότι δήθεν η Ε.Ε συνδέει τη δόση των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα με την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. 

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής όμως τα Σκόπια έχουν να ξεπεράσουν ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο, το οποίο φρόνησε να ορθώσει ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι: την αντίδραση της Βουλγαρίας και της κυβέρνησης Μπορίσοφ, που δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν τον εθνικισμό της σκοπιανής ηγεσίας να στραφεί εναντίον τους. 

Σκοπιανός παραλογισμός 

Έτσι, με αφορμή περιστατικά που εντεί­νουν την καχυποψία και την εχθρότητα όπως το επίσημο ντοκιμαντέρ που προβλή­θηκε από τη σκοπιανή τηλεόραση και στο οποίο παρουσιάζονταν οι «αγριότητες» των Βουλγάρων, η απαγόρευση στο Βούλγαρο πρέσβη να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ, οι παρενοχλήσεις βουλγαρικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ και η ανέγερση μνημείων που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό έναντι της Βουλγαρίας, η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα συναινούσε στην έναρξη ενταξιακών συνο­μιλιών με την ΠΓΔΜ. Παρά το γεγονός ότι η Σόφια και η κυβέρνηση Μπορίσοφ δεν μπο­ρεί να θεωρηθούν πλήρως αξιόπιστες ώστε να βασιστεί πάνω τους ο σχεδιασμός της ελληνικής τακτικής σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, οι βουλ­γαρικές αντιδράσεις είναι υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων. Διότι, φυσικά, καταρρίπτεται το επιχείρημα των φιλοσκοπιανών χωρών ότι η ελληνοσκοπιανή διένεξη οφείλεται στον «ελληνικό παραλογισμό», καθόσον και η δεύτερη χώρα της Ε.Ε με την οποία γειτνιάζει η ΠΓΔΜ διαμαρτύρεται για τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό της. 

Οι διαθέσεις του κ. Φούλε είχαν διαφανεί αρκετούς μήνες πριν αλλά και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αντιδράσει, πρότεινε το Μνημόνιο, το οποίο βεβαίως είχε ρόλο περισσότερο επικοινωνιακό ώστε να δείξει πως κάτι κινείται στο αποτελματωμένο Σκοπιανό. 

Σε αυτό το περιβάλλον ο Μάθιου Νίμιτς αποφάσισε να καλέσει για συνομιλίες -ως είθισται πριν από Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε ή του ΝΑΤΟ- τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι, για ανασκόπηση της κατάστασης και των θέσεων των δύο πλευρών, ενώ δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε υποβολή νέας πρότασης, καθόσον, μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πίεση και από αμε­ρικανικής πλευράς. Παρά τους πειρασμούς που μπορεί να δημιουργεί σε διεθνείς πα­ράγοντες η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες καμία κυβέρνηση πολύ περισσότερο κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια λύση που θα κινείται εκτός του πλαισίου της εθνικής στρατηγικής το οποίο συνδέει την επίλυση της ονομασίας με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. 

Η στάση των ΗΠΑ 

Η Ουάσιγκτον απογοήτευσε τα Σκόπια, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για λόγους που αφορούν και στην αμερικανική αντίλη­ψη καχυποψίας έναντι των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν συμ­μερίστηκε τη σκοπιανή επιχειρηματολογία ότι η απόφαση του Δικαστηρίου στο ζήτημα της ονομασίας και του βέτο στο ΝΑΤΟ επι­βάλλει σχεδόν αυτόματα την παράκαμψη της Ελλάδας και την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο αρμόδιος χειριστής του θέματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρασιατικές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, σε ομιλία του στο Atlantic Council, με θέμα «Η πολιτική των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια», δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα είναι παράγοντας της σταθερότητας και είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι μέλος της Συμμαχίας ωστόσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί στη βάση της συναίνεσης και μπορεί να υπάρξει διεύρυνση μόνο εάν συμφωνούν όλα τα μέλη». Η δήλωση αυτή του Αμερικανού αξιωματού­χου, ωστόσο, προσφέρει μια εγγύηση ενό­ψει και της χειμερινής Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο, που «παραδοσιακά» τίθεται θέμα ΠΓΔΜ, με την Τουρκία να αναλαμβάνει «επικεφαλής» των χωρών που επιδιώκουν την ανατροπή της απόφασης του Βουκουρεστίου και τη λήψη απόφασης για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ:22-29/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger